Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ποια ονόματα θα παίξουν κόντρα στον Κασσελάκη;
Στον ΣΥΡΙΖΑ τα δύσκολα αρχίζουν τώρα. Μετά τη μονομαχία Κασσελάκη – Τσίπρα ήρθε η ώρα της αλήθειας διότι λογικά, κάποιος θα πρέπει να βγει μπροστά – πολύ σύντομα – και να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος απέναντι στον Κασσελάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έριξε τη βόμβα. Και τώρα ποιος; Ποιος μπορεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω και πέριξ της Κουμουνδούρου.
Η εξίσωση δεν είναι εύκολη καθώς όπως εκτιμούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Στέφανου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επανεκλεγεί και απλά το κόμμα να έχει χάσει πολύτιμο χρόνο μπαίνοντας στην εσωτερική περιδίνηση των συνεχών αναμετρήσεων για την ηγεσία.
Τα μεγάλα ερωτήματα που έθεσαν από χθες το βράδυ τον ΣΥΡΙΖΑ σε red alert είναι δύο:
1ον. Ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη;
2ον. Ο νέος πρόεδρος από τι ποσοστό της βάσης θα εκλεγεί; Στην προηγούμενη διαδικασία ψήφισαν περίπου 147.000 μέλη. Αν στην επικείμενη διαδικασία ψηφίσουν πολύ λιγότερα μέλη τότε πάλι θα υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης του όποιου αρχηγού προκύψει.
Από χθες το βράδυ πάντως έχει ξεκινήσει ένα θρίλερ προς αναζήτηση ενός υποψηφίου που θα είναι κοινής αποδοχής για να μην υπάρξει πολυδιάσπαση η οποία θα ευνοήσει προφανώς τον Κασσελάκη. Να καταλήξουν δηλαδή οριζόντια σε έναν και κοινό υποψήφιο, παραμερίζοντας προσωπικές στρατηγικές και ατζέντες. Λογικά μιλώντας μέχρι την ερχόμενη Κυριακή όπου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του Συνεδρίου, το θέμα της υποψηφιότητας ή των υποψηφιοτήτων θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και ο τρόπος εκλογής του νέου προέδρου αναμένεται να εξελιχθεί σε νέο πεδίο εσωκομματικών τριβών, με δεδομένο ότι πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαδικασία να δρομολογηθεί και με δια ζώσης και με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Ποια ονόματα μπαίνουν στο κάδρο;
Με δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς δεν έχουν «πάγκο» για μια εμβληματική και σοβαρή προσωπικότητα, έχουν μπει στο κάδρο τα ονόματα των Όλγα Γεροβασίλη, Διονύση Τεμπονέρα, Σωκράτη Φάμελλου και Νίκου Παππά.
Από τις πληροφορίες προκύπτει ότι ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς δεν πρόκειται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Οι μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνονται γύρω από τον Διονύση Τεμπονέρα, αφού είναι γνωστό ότι ο ίδιος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την άποψη ότι μπορεί να σταθεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίπτωση της Όλγας Γεροβασίλη είναι βεβαίως πιο θεσμική, αφού χαίρει της εκτίμησης του… όλου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι αμφίβολο αν η ίδια επιθυμεί να κάνει ένα τέτοιο άλμα.
Συμπερασματικά αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η παρέμβαση Αλ.Τσίπρα μπορεί μακροπρόθεσμα να ευνοήσει τον Στεφ. Κασσελάκη, αφού αν επανεκλεγεί τότε το κόμμα θα είναι 100% δικό του χωρίς «ναι μεν αλλά». Κι από ότι φαίνεται ο κ. Κασσελάκης δεν ενδιαφέρεται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ποσοστό 10% ή 6%. Αρκεί να έχει ένα δικό του κόμμα κι ας είναι και… απόκομμα.