Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΘΕΛΕΙ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
«Παιχνίδια εξουσίας» στον ΣΥΡΙΖΑ: Η μοιρασιά στα «λάφυρα» με την «τρόικα» του Συνεδρίου
Σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στα πρόσωπα που απαρτίζουν τα όργανα του κόμματος -τα οποία και σήμερα δεν ελέγχει- επιθυμεί διακαώς να προχωρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα μπορέσει να προχωρήσει απερίσπαστος στη μάχη των ευρωεκλογών.
Ωστόσο, κρίνοντας από το γενικόλογο και παντελώς ανούσια «θα τα αλλάξω όλα» και από τις πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει για μια σειρά από ζητήματα υψίστης σημασίας, οι οποίες έμειναν καινό γράμμα, τότε γίνεται ευκόλως αντιληπτά πως δύσκολα θα πετύχει τα τωρινά σχέδια του.
Οι άγνωστες αλλαγές σε δομές…
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι το κόμμα του χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Το είπα, ξανά, στο ταραχώδες Συνέδριο, το επανέλαβε και τη Δευτέρα στη -μαγνητοσκοπημένη και πάλι- συνέντευξη του, στην ΕΡΤ.
Ωστόσο, πέντε ολόκληρους μήνες μετά τη νίκη του στην εσωκομματική αναμέτρηση, ακόμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία, έτσι για δείγμα, αλλαγή στην οποία θέλει να προχωρήσει. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι έλαβε εντολή από το Συνέδριο για κάνει πράξη αυτές τις αλλαγές – αν και πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις συνεδριακές αποφάσεις, οι οποίες είναι δεσμευτικές.
Πως, άλλωστε, ένα Συνέδριο, όσο και αν απαρτίζεται στη συντριπτική του πλειοψηφία από διορισμένους και όχι εκλεγμένους συνέδρους, θα μπορούσε να δώσει μια τέτοια εξουσιοδότηση, χωρίς καν να έχει ιδέα για το τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος; Ακόμα και οι ένθερμοι οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη, δεν θα προχωρούσαν σε μια τέτοια παράλογη ενέργεια.
…και οι υπαρκτές σε πρόσωπα
Με βάση τα παραπάνω, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να τον ενοχλούν οι δομές οργάνωσης του κόμματος, αλλά τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτά και τα οποία δεν είναι δικές του επιλογές – άρα παραμένουν μη ελεγχόμενα από τον ίδιο.
Θέλει, με απλά λόγια, να αντικαταστήσει όσους και όσες θεωρούνται «ενοχλητικοί», δηλαδή δεν συναινούν στην καταπάτηση του καταστατικού και στην ενός ανδρός αρχή, που επιδιώκει με κάθε τρόπο να επιβάλλει. Όπως, άλλωστε, έχουν περιγράψει αρκετά από τα πρώην και νυν στελέχη πρώτης γραμμής της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος είναι «αλλεργικός» σε κάθε μορφή κριτικής και διαφωνίας.
«Αυταρχικό» τον χαρακτήρισε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς των συνεργατών του, ένα βήμα πριν την παραίτηση έφτασε ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.
Το πρόβλημα για τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι πως η πρόταση του για εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, που εκ των πραγμάτων θα έφερνε την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, δεν πέρασε στο Συνέδριο – γεγονός που αποτελεί ακόμα μια προσωπική ήττα του, παρά τη χαρά που του προσέφεραν οι εκστασιασμένοι οπαδοί του, όταν φώναζαν «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη».
Η αλήθεια είναι πως και χωρίς την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, μπορεί να προχωρήσει στην εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας. Θα μπορούσε, μάλιστα, να το ζητήσει με πρόσχημα τις αποχωρήσεις πολλών στελεχών στις δύο πρόσφατες διασπάσεις, είτε γιατί απλά αυτό θέλει. Χωρίς καμία αιτιολογία.
Ποιους δεν θέλει
Τα πρώτα «θύματα» των αλλαγών που ετοιμάζει, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα οι δύο γραμματείς του κόμματος. Έτσι κι αλλιώς, από την πρώτη ημέρα που εκλέχθηκε πρόεδρος, οι Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, έχουν θέσει τις παραιτήσεις στη διάθεση του και εκείνος απλά θα αποφασίσει πότε θα τις κάνει δεκτές.
Μάλιστα, για τον αναπληρωτή γραμματέα τα πράγματα ίσως και να επιταχυνθούν, Και αυτό γιατί στη μάχη του Συνεδρίου, πήρε ξεκάθαρη θέση στην πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό, δύσκολα θα του συγχωρήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι θα ήθελε να απαλλαγεί και από άλλα πρόσωπα. Από την Όλγα Γεροβασίλη, που με θάρρος απάντησε στην πρόκληση του και έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, από τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής δεν μπορεί να την κουνήσει, διότι έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία από την εθνική αντιπροσωπεία.
Σίγουρα θα τον βόλευε η απομάκρυνση του Διονύση Τεμπονέρα από τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, καθώς τον θεωρεί ως τον νούμερο ένα αντίπαλο του. Η πολιτική κατάρτιση του νεαρού στελέχους, η διείσδυση που έχει στους προοδευτικούς πολίτες ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης και το ιστορικό όνομα που κουβαλάει, αποτελούν τον μεγάλο φόβο του Στέφανου Κασσελάκη.
Προφανώς τα ίδια ισχύουν και για τον Χρήστο Σπίρτζη, που τον θεωρεί ως τον «στρατηγό» της κίνησης για την αμφισβήτηση του από την Όλγα Γεροβασίλη και κατ’ επέκταση από τον Αλέξη Τσίπρα.
Παιχνίδια εξουσίας
Αν και δύσκολα θα καταφέρει να απαλλαγεί από τα παραπάνω πρόσωπα, είναι δεδομένο ότι θα επιδιώξει αλλαγές στις θέσεις-κλειδιά. Όλα, πάντως, δείχνουν, ότι οι αλλαγές θα αρχίσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με ανασχηματισμό στους τομεάρχες.
Αρκετοί, πάντως, πιστεύουν, ότι σε μεγάλο βαθμό, οι όποιες αλλαγές γίνουν θα σχετίζονται και με τη «μοιρασιά» στα «λάφυρα» με την ομάδα των «κεντριστών», δηλαδή του Νίκου Παππά, του Σωκράτη Φάμελλου και του Γιώργου Τσίπρα, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τη νίκη τους στο Συνέδριο.
Εκεί όπου κατάφεραν να συντρίψουν την πρόταση Κασσελάκη για εσωκομματικής εκλογές, να τον θέσουν υπό επιτροπεία μέσω της επαναλειτουργίας του Εκτελεστικού Γραφείου και να μη του δώσουν καμία διαβεβαίωση ότι θα είναι πρόεδρος και μετά τις ευρωεκλογές.
Καινό γράμμα
Οι διακηρύξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί μεγάλων αλλαγών, δεν ανησυχούν ούτε την πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη, ούτε και του Νίκου Παππά. Πιθανότατα, διότι θεωρούν ότι εντάσσεται στις μεγαλοστομίες που κατά καιρού ξεστομίζει, αλλά μετά δεν μπορεί να τις υλοποιήσει.
Όπως σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κάνει πράξη ούτε τα πιο απλά πράγματα από αυτά που έχει προαναγγείλει. Είπε ότι θα κάνει καμπάνια για την ακρίβεια -νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας- και ακόμα την περιμένουμε. Είπε πως θα έκανε εκδήλωση για τον γάμο των ομόφυλών ζευγαριών, δεν έγινε ποτέ.
Επέβαλε κομματική πειθαρχία και υποστήριξε πως θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον εκείνων που δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και δεν τους αποδοκίμασε καν δημόσια. Έβαλε τα στελέχη του κόμματος να αποδοκιμάζουν δημόσια την εκδήλωση Τεμπονέρα-Χριστοδουλάκη-
Επομένως , είναι λογικό να μην προκαλούν ανησυχία οι αλλαγές που προαναγγέλλονται από το περιβάλλον του.