Χρυσοχοΐδης: Επιχειρείται αναβίωση της τρομοκρατίας – Δημιουργούμε «panic button» για τους ανηλίκους

Σχεδόν δύο μήνες μετά την επιστροφή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα.

Χρυσοχοΐδης: Επιχειρείται αναβίωση της τρομοκρατίας – Δημιουργούμε «panic button» για τους ανηλίκους
4'

Μιλώντας στο MEGA και τη «Μεγάλη Εικόνα», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε εφ’ όλης της για τα καυτά ζητήματα της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας των ανηλίκων, της αστυνόμευσης, της λειτουργίας της αστυνομίας αλλά και της πρόσφατης επανεμφάνιση της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός τόνισε πως «δεν έχουμε έξαρση της εγκληματικότητας», ενώ αναφερόμενος στο σκληρό έγκλημα επισήμανε πως «οι δολοφονίες έχουν μειωθεί».

Σχετικά με το ζήτημα της αστυνόμευσης σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη «200 αστυνομικοί έχουν πάει στην Τροχαία από τα επίσημα και άλλες υπηρεσίες, ενώ άλλοι 450 έχουν μετατεθεί στην ομάδα ΔΙΑΣ».

Για το ζήτημα της τρομοκρατίας, ο υπουργός είπε πως «πράγματι η Ελλάδα απαλλάχθηκε από μια περιπέτεια 27 ετών και ξεριζώθηκε ένα φαινόμενο που δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Μετά επανήλθαν οργανώσεις που πήγαν στη φυλακή. Τελευταία ενέργεια ήταν το 2018 στον ΣΚΑΪ». Σε ερώτηση για το τι συμβαίνει τώρα, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε πως «τώρα επιχειρείται μια αναβίωση του φαινομένου. Τώρα θεώρησαν (σ.σ. οι τρομοκράτες) ότι είναι ή ώρα αν ενεργήσουν επιχειρησιακά». Με αφορμή την επίθεση στα Δικαστήρια, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως «χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο ασφάλειας των Δικαστηρίων».

Για το κρίσιμο θέμα της βίας των ανηλίκων, ο υπουργός ανέφερε πως σε 20 μέρες θα είναι έτοιμη η τηλεφωνική γραμμή για τη βία των ανηλίκων. Η γραμμή θα είναι στη Διεύθυνση Ανήλικων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα αποκάλυψε πως θα δημιουργηθεί ένα «panic button» για ανηλίκους. Το κουμπί κινδύνου θα είναι έτοιμο σε 2 μήνες και θα το έχουν όσοι το ζητήσουν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, τονίζοντας πως «σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση θα υπάρχει κι ένα γραφείο ενδοοικογενειακής βίας».

Σχετικά με τις κάμερες στις στολές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως «θα τοποθετηθούν σε 2.000 αστυνομικούς και σε 400 οχήματα», ενώ αποκάλυψε πως «ξαναφτιάχνουμε την ομάδα ΟΔΟΣ με γυναίκες αστυνομικούς».

Για τις κάμερες στους δρόμους ανέφερε πως «μια προσπάθεια θα κάνει η Περιφέρεια και μια προσπάθεια θα κάνει και η αστυνομία έτσι ώστε η αντιμετώπιση του εγκλήματος να είναι αποτελεσματική».

Για το επίκαιρο θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο υπουργός είπε πως «ο νόμος που ψηφίστηκε προέβλεπε πως θα γίνουν κάποια πράγματα σε θέματα ασφάλειας και πυρασφάλειας. Προέβλεπε τον ελεγχόμενο τρόπο εισόδου στα Πανεπιστήμια με τουρνικέ και κάρτες, παρ’ όλα αυτά δεν έγινε τίποτα. Το θεωρώ αυτό ένα τεράστιο έλλειμμα».

Σε ερώτηση για τον αν υπάρχει Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε πως «υπάρχει, δεν καταργήθηκε. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία υπάρχει στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Δεν χρειάστηκε να κάνουν κάτι. Λειτουργεί στο πλαίσιο κάποιων περιπολιών».

Για το οργανωμένο έγκλημα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε πως «είναι ένα φαινόμενο σχετικά παλιό. Απλός και αυτό μετεξελίσσεται. Από τους μπράβους και τους εκβιασμούς περάσαμε στην επιχειρηματικότητα και έχουμε αλληλοσκοτωμούς. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό που υπονομεύει και τορπιλίζει τη Δημοκρατία».

Σχετικά με τους σκληρούς εγκληματίες που έχουν έρθει από το εξωτερικό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε πως «είναι γεγονός ότι έχουν εισέλθει και αλλοδαποί. Έχουμε περάσει σε δολοφόνους που αφαιρούν ζωές χωρίς έναν ιδιαίτερο λόγο. Σκοτώνουν απλά για να κυριαρχήσουν σε διάφορους χώρους».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Νο 1 πρόβλημα που υπάρχει στο υπουργείου του που είναι είναι το ηθικό και το αξιόμαχο της αστυνομίας. «Υπάρχει ένα ηθικό πεσμένο. Πρέπει να εξυψώσουμε το ηθικό». «Η δική μου αποστολή να εξυψώσω το ηθικό των αστυνομικών και την επιχειρησιακή επάρκεια».

Για το περιστατικό στο Κουκάκη και την υπόθεση Ινδαρέ, ο υπουργός ανέφερε πως «ήταν μια κακή επιχείρηση. Εξ αρχής υπονομευμένη, από τους ίδιους που την οργάνωσαν. Τους αστυνομικούς εννοώ. Δηλαδή ήταν μια ατυχής επιχείρηση. Δεν έπρεπε να γίνει».

Σε ερώτηση για το αν είχε εξαρθρωθεί η 17 Νοέμβρη αν δεν έσκαγε η βόμβα στα χέρια του Ξηρού, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε πως «θα την καταφέρναμε. Η Ελληνική Αστυνομία εκείνης τη εποχής, κατόρθωσε και διείσδυσε στο θέμα, στο φαινόμενο και κατάλαβε τι γίνεται και στη συνέχει πήγε στην εξάρθρωσή της».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή