Δημοσκοπήσεις: Η ΝΔ χάνει από τα δεξιά και κερδίζει από τα αριστερά της
Στο δρόμο για την μάχη των ευρωεκλογών, τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων παρουσιάζουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB (Open), η ακρίβεια έρχεται πρώτα στα θέματα ενδιαφέροντος των πολιτών και ακολουθούν η υγεία, τα εισοδήματα, η παιδεία κ.α.
Για την ακρίβεια, μάλιστα, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων περιείχαν σαφή μηνύματα, αφού το 53,5% απαντά πως η ακρίβεια είναι το μεγάλο πρόβλημα και ακολουθεί η υγεία με 31,3%. Επιπρόσθετα, το 69,9% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών από όσα επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας – στοιχείο που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρόλα αυτά σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας, αυτό που είναι κοινός τόπος: Ότι δηλαδή η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κινδυνεύει άμεσα ούτε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αναδεικνύεται σε δεύτερο κόμμα, ούτε πολύ περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί με πτωτική πορεία και βαριά εσωτερική περιδίνηση. Οι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, μακράν των υπολοίπων και την κυβέρνησή του, ως τη μόνη ικανή να λύνει προβλήματα. Και αυτά, παρά τη δεδομένη απαίτησή τους για περισσότερη προσπάθεια στο πεδίο αναχαίτισης της ακρίβειας, στην υγεία, την παιδεία και στην εγκληματικότητα.
Ένας Φεβρουάριος… κόλαση
Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία μέτρηση της MRB (OPEN), η ΝΔ καταγράφει ίδιες δυνάμεις με αυτές που είχε τον Ιανουάριο, παρότι ο Φεβρουάριος ήταν αντικειμενικά ο δυσκολότερος μήνας της δεύτερης τετραετίας.
Η ΝΔ άντεξε και στον πιο δύσκολο μήνα που ήταν αυτός που αφήσαμε πίσω μας. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο του άκρως συγκρουσιακού συνεδρίου του, εμφανίζει νέες απώλειες, με το 41,2% εκείνων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμούν ότι την επόμενη μέρα το κόμμα θα είναι αποδυναμωμένο, ενώ μόλις το 32% προβλέπει ότι θα ενισχυθεί.
Κάποιες ελάχιστες από τις απώλειες του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη, δείχνει να τις καρπώνεται το ΠΑΣΟΚ, αν και φαίνεται τα ποσοστά του να έχουν κολλήσει πέριξ του 12% κάτι που δεν το καθιστά ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Παρουσιάζει μια ασθενική και όχι μια δυναμική άνοδο.
H ίδια έρευνα καταγράφει ανοδική πορεία της Ελληνικής Λύσης, σε αντίθεση με τους Σπαρτιάτες που φαίνεται να μένουν εκτός Ευρωβουλής. Η Νίκη κινείται και αυτή κάτω από το όριο του 3%, με μόλις 2,5%.
Η διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφεται στις 19 μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 29% και το ΠΑΣΟΚ 11%. Ακολουθούν: ο ΣΥΡΙΖΑ 10.1%, το ΚΚΕ: 7% η Ελληνική Λύση 7,8%, η Νίκη 2,5% , η Πλεύση 2,3% και οι Σπαρτιάτες 2%.
Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και μελετά συστηματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων και δεν είναι τυχαίο ότι στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αναδείχθηκαν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και οι ελληνοποιήσεις, που συνιστούν ένα κρίσιμο στοίχημα.
Η ακρίβεια και οι αγρότες είναι τα δύο μέτωπα που πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό μαζί με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ προκειμένου να ανοίξει καθαρός δρόμος για τις ευρωεκλογές.
Το στοίχημα της ΝΔ είναι να μην πέσει κάτω από τα ποσοστά των προηγούμενων ευρωεκλογών και αν είναι δυνατόν να είναι έστω και μια μονάδα ενισχυμένη. Τον Μάιο του 2019 η ΝΔ είχε πάρει 33,12% στις ευρωκάλπες και περίπου αυτό είναι το στοίχημα και για τις επικείμενες εκλογές.
Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς, έχουν πλήρη επίγνωση ότι τις επόμενες εκατό μέρες μέχρι τις Ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ανακόψει τις μικρές απώλειες προς τα δεξιά της, τις οποίες, μέχρι στιγμής δείχνει να καρπώνεται μόνο η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου.
Στην κυβέρνηση θεωρούν απολύτως αναμενόμενη την εικόνα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, καθώς διενεργήθηκαν στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στους συντηρητικούς ψηφοφόρους από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου των ομόφυλων ζευγαριών. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο χρόνος που απομένει ως τις Ευρωεκλογές είναι επαρκής, προκειμένου να υπάρξει επαναπροσέγγιση του συγκεκριμένου ακροατηρίου. Εκτιμούν παράλληλα ότι μπορεί τώρα να χάνει το κόμμα από τα δεξιά του, αλλά κερδίζει από τα αριστερά του, εννοώντας τους ψηφοφόρους του λεγόμενου πολιτικού κέντρου.