Βουλή: Δεκτό έγινε από την αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια
Δεκτό «κατά πλειοψηφία» έγινε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, επέκρινε την αντιπολίτευση για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης. «Λες και είμαι στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ το 2001», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
«Κάνουμε ένα στέρεο και λελογισμένο βήμα. Πιστεύω βαθιά στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Πρέπει να μπουν κριτήρια, έμμεση άσκηση κυριαρχίας του κράτους είναι αυτό που κάνουμε για να μην υπάρχει “Ελ Ντοράντο” στη μεταλυκειακή εκπαίδευση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πιερακάκης επεσήμανε, επίσης, πως ήδη υπάρχουν παρεκκλίσεις από την ισότιμη πρόσβαση όλων στο Πανεπιστήμιο, αναφέροντας ως παραδείγματα τις μεταγραφές, τις σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού που αναγνωρίζονται και στην Ελλάδα καθώς και τη λειτουργία των Κολλεγίων.
«Αυτή τη στιγμή, κάνουμε συζήτηση περί ανώτατης εκπαίδευσης σαν να μη βλέπουμε τα κολέγια και αυτό πρέπει να ρυθμιστεί, να ασκήσει το κράτος κυρίαρχη ρυθμιστική ενέργεια το κράτος. Η προοπτική να υπάρξουν ρυθμιστικοί όροι, σκληροί, έχετε καταλάβει ότι είναι κάτι που τα Κολλέγια το θέλουν; Δεν το θέλουν, είναι σαφές. Γκρινιάζουν, ανοίξτε όποια εφημερίδα θέλετε. Δεν τους αρέσει που μπήκε ελάχιστη βάση εισαγωγής», τόνισε.
Για τη συνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι τον «ξενίζει» δεδομένου ότι έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. Όσο για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο, ανέφερε ότι μοιάζει περισσότερο με σκανδιναβικό «σταυρόλεξο», διότι, δεν υπάρχει αυτούσιο σε καμία χώρα της περιοχής.
«Αντί να ρυθμίσετε τα Κολλέγια με νόμο, ισοπεδώνετε την ανώτατη παιδεία παραβιάζοντας το Σύνταγμα», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη (06 Μαρτίου) και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 08 Μαρτίου.