Μη κρατικά πανεπιστήμια: Υπερψηφίστηκε με αντιδράσεις το νομοσχέδιο με 159 «ναι»
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παραρτημάτων διεθνών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, και οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης. Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.
Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1), ενώ ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών).
Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια) ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.
Κυρ. Μητσοτάκης: «Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση»
«Η Βουλή καλείται σήμερα να εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο «από τη μια προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές για να σπουδάσουν στον τόπο τους, από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είμαστε οι τελευταίοι που έχουμε ένα σκληρό κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση», εκτίμησε ότι «όλες αυτές οι αλλαγές έχουν τη συντριπτική στήριξη της ελληνικής κοινωνίας» και εξέφρασε την άποψη ότι «η εποχή που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας “έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια” έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Ασκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως «αν ερχόταν το πανεπιστήμιό που σπούδασε να κάνει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε όχι. Πόση υποκρισία;».
Εντονες ήταν και οι αιχμές προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Κύριε Ανδρουλάκη, αλλάξατε γνώμη παρά το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς που είχατε εκφράσει πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση». «Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πιερρακάκης: Ξεκινά μια μεγάλη ιστορική αλλαγή
«Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι πως «ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα» και τόνισε ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.
Απευθυνόμενος σε εκείνους, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία, ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Η ευθύνη της εφαρμογής είναι πάνω μας για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε». «Η Ελλάδα με αυτή την πράξη ευθυγραμμίζεται εκπαιδευτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη» τόνισε τέλος ο υπουργός Παιδείας.
Mε καθυστέρηση από την "Πλεύση Ελευθερίας"
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε με το ηλεκτρονικό σύστημα που διευκόλυνε την επιτάχυνσή της και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει, στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δύο μέλη της ΚΟ του κόμματός της.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν η ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 να ολοκληρωθεί στις 11.15 το βράδυ και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης, που ολοκληρώθηκε στις 00:30.