Παππάς: «Η Ελλάδα φορολογικός παράδεισος για λίγους – Αυτονόητα τα μέτρα που προτείνουμε»
Η τοποθέτηση του τομεάρχη Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία είναι ένα πρώτο –σημαντικό πολιτικά, ανεπαρκές επί της ουσίας– βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των φορολογικών παραδείσων, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει η Ελλάδα ένας ξεχωριστός φορολογικός παράδεισος εντός της Ευρώπης για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες εταιρειών», τόνισε ο Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τη «θέσπιση ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων», μία μέρα μετά την εκδήλωση με τίτλο «Ελληνικό όνειρο – Ζωή με αξιοπρέπεια», στην οποία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, παρουσίασε μία σειρά μέτρων «καταστολής της ακρίβειας» όπως τα χαρακτήρισε και προσέθεσε ακόμη μερικές προτάσεις για την οικονομία.
Κάλεσε, επίσης, την ηγεσία του Υπουργείου «να αποδείξει ότι δεν έχει στο νου της να κάνει την Ελλάδα φορολογικό παράδεισο για λίγους και ότι δεν έχει ως μόνο κριτήριο για την επίδοση της οικονομίας την απόδοση των χρηματιστηριακών δεικτών, με τις εισηγμένες να καταγράφουν 10,5 δισ. ευρώ κέρδη».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τέσσερα πεδία στην ελληνική οικονομία στα οποία έχουν διαμορφωθεί σκανδαλώδη κέρδη.
Ένα κομμάτι από αυτά πρέπει να αξιοποιηθεί για να απαλύνουμε τον πόνο της καθημερινής πρόσβασης στα βασικά αγαθά για τον πολίτη. Γιατί αυτό είναι παράλογο;». Ζήτησε, δε, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να σχολιάσει με αντεπιχειρήματα τα μέτρα που παρουσίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και όχι με χαρακτηρισμούς και όξυνση.
Συγκεκριμένα, ρώτησε τον Υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη: «Δεν πρέπει να γίνει κάτι για την ακρίβεια; Δεν πρέπει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, όπως λέμε εμείς; Δεν πρέπει να διατιμηθεί το περιθώριο κέρδους; Δεν πρέπει να μπει όριο στο περιθώριο διύλισης, όπως προβλέπει και η ευρωπαϊκή οδηγία από την άνοιξη του 2022;
Είναι καλό για την οικονομία να έχουν οι τράπεζες κέρδη ύψους 7 δισ. ευρώ το 2022 και το 2023 και ο αναβαλλόμενος φόρος να είναι στα 16 δισ. ευρώ; Και επειδή σας λέμε να πάρουμε 1,5 δισ. ευρώ εκτοξεύετε εναντίον μας τέτοιου τύπου χαρακτηρισμούς; Δεν μπορούν να συμβάλουν οι εταιρείες εμπορίας στην ηλεκτρική ενέργεια;».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το φορολογικό, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Πείτε ανοιχτά ότι διαφωνείτε με τη νέα φορολογική κλίμακα που προτείνουμε, η οποία ελαφρύνει όλα τα εισοδήματα κάτω από τις 100.000 ευρώ. Πείτε ότι διαφωνείτε με την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και τη μείωση των συντελεστών στα ενοίκια για τις μικρές περιουσίες».