Πρόταση μομφής για τα Τέμπη: Μπρα ντε φερ στη Βουλή - Ποια θα είναι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται να επικρατήσει από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να μην υπάρξει καμία σκιά για την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη και να μην επιτρέψει να υπάρξει καμία κατηγορία της αντιπολίτευσης χωρίς απάντηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις 15:00 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα καταθέσει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα που κάνει λόγο για «μονταζιέρα» στα ηχητικά ντοκουμέντα της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Οι οριστικές αποφάσεις για τις τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία θα «κλειδώσουν» με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Καναδά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις, χωρίς να γίνει χρήση του δικαιώματος που της παρέχει ο κανονισμός της Βουλής για έναρξη των συνομιλιών έπειτα από διήμερη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών.
Έτοιμη η κυβέρνηση κόντρα στην πρόταση δυσπιστίας
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, στο επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμία είναι η πολιτική αντιπαράθεση να γίνει θεσμικά στη Βουλή αντί να ξεσπούν κόντρες στα τηλεοπτικά πάνελ.
Ακόμη, η κυβέρνηση θέλει να γυρίσει την πρόταση δυσπιστίας κόντρα στην αντιπολίτευση με το μήνυμα ότι θέλει να έρθουν όλα στο φως για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Άλλωστε, πολλές φορές στελέχη της κυβέρνησης έχουν τονίσει ότι κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη. Γι' αυτό και πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «όλα θα απαντηθούν στη Βουλή όπου θα συγκρουστούν τα επιχειρήματα». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν διατίθεται να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, έχει σηκώσει ήδη το γάντι της σκληρής αντεπίθεσης, ώστε τίποτα να μην μείνει αναπάντητο.
Η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει και στη Βουλή στις καταγγελίες περί προσπάθειας αποσταθεροποίησης της χώρας από συγκεκριμένα οργανωμένα συμφέροντα σε αγαστή συνεργασία με διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και σε ρόλο «εμπροσθοφυλακής» τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει εαυτόν ως τον μοναδικό δυνατό αντίπαλο της ΝΔ, ώστε στο δρόμο προς τις εκλογές να επιτύχει το στόχο της καθιέρωσης του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης θα βρεθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας που έχουν δηλώσει ότι θα συνυπογράφουν το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας της Χαριλάου Τρικούπη.
Ποια στάση κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, πάντως, μέχρι τώρα δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις και την πολιτική μάχη που ξέσπασε με αφορμή το δημοσίευμα του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο Βήμα.
Η αναφορά του, ωστόσο, από το Μόντρεαλ στον διχαστικό πολιτικό διάλογο ως μία από τις απειλές για τη Δημοκρατία, εκλήφθηκε από αρκετούς ως μια έμμεση απάντηση, που καταδεικνύει και τη γραμμή περί επιστροφής στην επικίνδυνη τοξικότητα που θα υιοθετήσει στη Βουλή.
«Συζητήσαμε ακόμη για τις απειλές κατά της δημοκρατίας μας. Για το γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος σήμερα, μπορεί να γίνει τόσο διχαστικός, τόσο διαβρωτικός, που δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε την άλλη άποψη, να προσεγγίσουμε την άλλη πλευρά, να διαμορφώσουμε συναίνεση. Όλα όσα είναι τόσο θεμελιώδη για να συνεχίσει να λειτουργεί και να ευημερεί μια ζωντανή δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έτερο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης για την κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θ’ αποτελέσει με βεβαιότητα η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για παραίτηση του Πρωθυπουργού και διενέργεια εκλογών «με διεθνείς παρατηρητές» υπό την αμφισβήτηση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.
Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ ως «υπονομευτή του πολιτεύματος» προσάπτοντάς του βάναυση προσβολή της λαϊκής βούλησης και εμφάνιση της Ελλάδας ως τριτοκοσμικής χώρας. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους», διαμήνυσε, δίνοντας τον τόνο της επιθετικής τακτικής στην οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση.
Επιχείρημα στη «φαρέτρα» των κυβερνητικών στελεχών θα αποτελέσει και η δυσκολία ακόμα και στενών συνεργατών του κ. Κασσελάκη να δικαιολογήσουν την αναφορά του σε διεθνείς παρατηρητές, αντιλαμβανόμενοι τον αρνητικό αντίκτυπο.