Η «μπαγκέτα» της Κεντροαριστεράς στα χέρια του Ανδρουλάκη – Γιατί ανησυχεί ο Κασσελάκης
Να πάρει ξανά τη «σκυτάλη» των πρωτοβουλιών από τον Νίκο Ανδρουλάκη, στη «σκακιέρα» της Κεντροαριστεράς, επιδιώκει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μακριά από τις εξελίξεις, οι συνεργάτες του να επιμένουν στην παραίτηση της κυβέρνησης, απαξιώνοντας, επί της ουσίας, την πρόταση δυσπιστίας – την οποία, όμως, συνυπέγραψαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Πάντως, όλα δείχνουν ότι οι κοινοβουλευτικοί «μαέστροι» του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν δυναμικά στη μάχη των επόμενων δύο ημερών, με τους Σωκράτη Φάμελλο και Νίκο Παππά να έχουν ρόλο πρωταγωνιστή στη σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητοι η «σιωπή» των «σκληρών» υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι απείχαν από τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών.
Ανησυχία στην Κουμουνδούρου
Από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε δημόσια ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, ήταν ξεκάθαρο ότι πήρε στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων, στην ευρύτερη Κεντροαριστερά.
Όπως ήταν λογικό, αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό στην Κουμουνδούρου. Μετά την αμήχανη σιωπή των πρώτων ωρών, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε τη «ρελάνς» του, ζητώντας εντός 24 ωρών την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το αίτημα ήταν έτσι κι αλλιώς παράλογο και ως στόχο είχε την μετατόπιση της συζήτησης από την κίνηση Ανδρουλάκη.
Η επιλογή αυτή δεν στέφθηκε από επιτυχία. Αφενός, διότι ήταν δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συμφωνούσε με αυτή. Αφετέρου, γιατί η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη είχε ήδη λάβει την υποστήριξη της Νέας Αριστεράς και του Αλέξη Χαρίτση, εγκλωβίζοντας στην πραγματικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούσε, πλέον, να κάνει πίσω. Ήταν υποχρεωμένο να «συρθεί» πίσω από την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Το άρθρο-παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, χθες, στην Εφημερίδα των Συντακτών, μάλλον χειρότερα έκανε την κατάσταση, παρά έδωσε ώθηση στο κόμμα του.
Η αντίφαση στα γραφόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματικότητα, ήταν εμφανής. Η Κουμουνδούρου απαξίωνε την πρόταση δυσπιστίας, την ώρα που ετοιμάζονταν να τη συνυπογράψει!
«Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Θα δείτε μια κοκορομαχία σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί. Μια διαδικασία-σόου που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προ την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών», ανέφερε ο κ.Κασσελάκης.
«Κουμάντο» οι «παλιοί»
Από τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις γίνονταν σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσαν σπασμωδική την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, ήταν κάπως πιο ήσυχα και πίστευαν εξ αρχής ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκή στις διαβουλεύσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη.
Η εμπιστοσύνη τους προς τον Σωκράτη Φάμελλο, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ανέλαβε και όλη την ευθύνη των συνεννοήσεων, είναι δεδομένη. Έτσι, ο πολύπειρος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να περάσει στην πρόταση τα στοιχεία που ήθελε το κόμμα του και όλα κύλησαν χωρίς προβλήματα.
Έξω από το «κάδρο», φυσικά, δεν μπορεί να μείνει ούτε ο Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός, ήταν ο εισηγητής της Κουμουνδούρου και σύμφωνα με τους συντρόφους του, έκανε μια μεστή και πολιτικά σκληρή τοποθέτηση – γεγονός που ανάγκασε και τον Στέφανο Κασσελάκη, να τον συγχαρεί με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως και να έχει, ήταν μια ακόμα εσωκομματική επικράτηση του διδύμου Φάμελλου-Παππά. Η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς με την παρέμβαση τους στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποσόβησαν το ενδεχόμενο της σύγκρουσης της Όλγας Γεροβασίλη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην άκρη οι «κασσελίστας»
Εκείνο που δεν μπορεί με τίποτα να περάσει απαρατήρητο, είναι ο δεύτερος «ρόλος» των ένθερμων υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη. Η Θεοδώρα Τζάκρη, δεν είχε συμμετοχή στις συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, τοποθετήθηκε στη Βουλή, στέλνοντας μήνυμα ότι η πρόταση δυσπιστίας, αυτή καθ’ αυτή, είναι ημίμετρο. «Η πρόταση δυσπιστίας δεδομένων των κοινοβουλευτικών συσχετισμών περισσότερο αντιπροσωπεύει μια συμβολική αποτύπωση του δημοσίου αισθήματος και για αυτό τον λόγο και συνυπογράψαμε και την στηρίζουμε (…) Η λύση όμως όπως ορθά και ξεκάθαρα το διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης είναι η άμεση προσφυγή στην κάλπη. Για να μπορέσει ο κ. Μητσοτάκης να φύγει δημοκρατικά και να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να αναπνεύσει», ανέφερε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.