Ευρωεκλογές: Γιατί ο Μητσοτάκης επιδιώκει σύγκριση και όχι σύγκρουση;
Η συγκεκριμένη στρατηγική ήταν κάτι που επιχειρήθηκε και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 και έφερε αποτελέσματα. Με δεδομένο ότι όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δυσκολεύονται να δώσουν μια καθαρή απάντηση στο ερώτημα «μετά τον Μητσοτάκη ποιος;», στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να ποντάρουν ακριβώς σε αυτό.
Βεβαίως το δίλημμα δεν πρόκειται να ειπωθεί με τη μορφή «μετά τον Μητσοτάκη το χάος», αλλά σίγουρα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την προσωπική σύγκριση σε πολιτικό επίπεδο με τον Στέφανο Κασσελάκη, το Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Ήδη στην γαλάζια παράταξη έχουν αρχίσει να καλλιεργούν ένα αφήγημα ότι ο Κασσελάκης είναι απλά ένας περίπου πολιτικά άσχετος influencer, ότι ο Ανδρουλάκης παραμένει «ισαποστάκιας» που πατάει σε δύο βάρκες (πότε αριστερός και πότε κεντροδεξιός), ενώ ο Βελόπουλος είναι ο ορισμός του δημαγωγού, του παραγωγού fake news και του πλειοδότη.
Στη ΝΔ δίνουν μεγάλο βάρος στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αναφέρουν ότι οι πολίτες σε ένα τεράστιο ποσοστό δείχνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη διακυβέρνησης σε κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρά την δυσφορία που υπάρχει για τη διακυβέρνηση και τους χειρισμούς της ΝΔ. Παρά την… αναμενόμενη τιμωρητική ψήφο υπάρχει σαφέστατα μια κρίση αντιπολίτευσης η οποία είναι ευνοϊκή προσώρας για τη ΝΔ. Η πολυδιάσπαση δε της τιμωρητικής ψήφου δίνει στη ΝΔ ένα σχετικό προβάδισμα ασφαλείας ακόμα κι αν αυτό απέχει από το θρίαμβο του 41%.
Το 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα «Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση» και πάνω σε αυτό τον καμβά θα κινηθεί και στις ευρωεκλογές βάζοντας δίπλα του στο κάδρο τους τρεις αντιπάλους του και προβάλλοντας τις ιδιομορφίες του καθενός…