Νίκος Χαρδαλιάς: «Η μητροπολιτική διαχείριση είναι η τομή που απαντά στα προβλήματα των πολιτών»

Ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η μητροπολιτική διαχείριση είναι η τομή που απαντά στα προβλήματα των πολιτών»
5'

Την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του μητροπολιτικού μοντέλου διακυβέρνησης, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή στρατηγικών σχεδιασμών για την περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την θωράκιση της οικονομίας και τις κοινωνίας από τους κινδύνους της σύγχρονης εποχής, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Ολιστική διαχείριση των μητροπολιτικών περιοχών».

«Η μητροπολιτικότητα και η αποκέντρωση θα αποτελούν βασικές συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το σε ποια γειτονιά της Αττικής θα ζει» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας τις δύο αυτές έννοιες ως ένα πραγματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, έναν σύγχρονο τρόπο για να ξεπεραστούν χρονίζουσες παθογένειες και αγκυλώσεις, αλλά και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης πολιτικής που υπηρετεί τους πολίτες, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα επίλυσης μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η μητροπολιτικότητα αποτελεί «πολλαπλασιαστή ισχύος» για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προκλήσεων του μέλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος και προστασία της δημόσιας υγείας.

Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς στον ρόλο που διαδραμάτισε η μητροπολιτικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «θεσμικός επιταχυντής» -όπως είπε- των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη μιας πραγματικά αποκεντρωμένης διακυβέρνησης. «Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη αλλάζει. Δεν αποτελεί συμπληρωματικό μηχανισμό των κεντρικών κρατών, αλλά πλέον έχει ουσιαστική συμμετοχή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του συνόλου σχεδόν των πολιτικών που εφαρμόζονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι έχουν ήδη κατατεθεί στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ κατά την πρόσφατη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό, διαπιστώθηκε η βούληση να θεσπιστούν τα απαραίτητα νομοθετικά εργαλεία «με τη μορφή ενός σύγχρονου και ευέλικτου νομικού πλαισίου, για την κατάρτιση ενός νέου, αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού μοντέλου διακυβέρνησης», όπως ανέφερε.

Εξειδικεύοντας τις παραμέτρους του μητροπολιτικού μοντέλου, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αυτό αφορά σε άμεσες και κάθετες διαδικασίες και ευθύνες, ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες, καθώς και στη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, ώστε να ασκείται αποτελεσματική διοίκηση. «Η μητροπολιτική διαχείριση, λοιπόν, είναι μια πραγματική τομή και μεταρρύθμιση, για να δώσουμε λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν σήμερα, αλλά θα αφορούν και στο μέλλον την Περιφέρειά μας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, εστιάζοντας σε τρεις κομβικούς τομείς στους οποίους έχει άμεσο αντίκτυπο: την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό και την πολιτική προστασία.

«Η ανακύκλωση δεν μπορεί να είναι τοπική, είναι υπερτοπική υπόθεση. Δεν μπορεί ο κάθε Δήμος να έχει δικό του τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης, χωρίς αυτός να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος υπηρετεί έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό με στόχους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι χωρίς την εφαρμογή του μητροπολιτικού μοντέλου, η Περιφέρεια θα έχει μόνο αποσπασματικές αρμοδιότητες, χωρίς να μπορεί «ούτε να αδειοδοτήσει, ούτε να χρηματοδοτήσει, ούτε να υλοποιήσει τις υποδομές εκείνες που χρειάζεται για μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση».

Με τον ίδιο τρόπο, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρέπει να οργανωθεί και η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, που ταλαιπωρεί την πιο πυκνοκατοικημένη ελληνική περιφέρεια: «Δεν μπορεί κάθε δήμος να εκπονεί δική του μελέτη υπερτοπικού χαρακτήρα, η οποία ουσιαστικά καταλήγει στη μετακύλιση του κυκλοφοριακού φόρτου στους όμορους δήμους» ανέφερε και πρόσθεσε: «Απαιτείται, συνεπώς, μητροπολιτική μελέτη κυκλοφορίας για το Λεκανοπέδιο. Εμείς ζητάμε το κεντρικό κράτος να μάς αναθέσει αυτή την ευθύνη, η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη να την αναλάβει, πάντοτε σε σύμπραξη και με τους παρόχους συγκοινωνιακού έργου».

Σχετικά με το κρίσιμο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη διευθέτηση αρμοδιοτήτων και να βρεθούν οι πόροι για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα» που πρέπει να υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες, βάσει των νέων δεδομένων της κλιματικής κρίσης. Ειδικά για την Αττική, επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να καταρτίζει και να εφαρμόζει δικές της πολιτικές. Με μητροπολιτική διάσταση», όπως η λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, η αγορά εξοπλισμού με πόρους του Προγράμματος «Αιγίς» και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι τακτικοί καθαρισμοί και η κινητοποίηση εθελοντών – «με μία νέα κουλτούρα, με νέες πράσινες αντιλήψεις, αλλά και αποφασιστικές, στοχευμένες δράσεις» σε συνεργασία με τους Δήμους και το κράτος.

«Η πρότασή μας είναι μία μητροπολιτική Αττική με έργα, με ανυποχώρητη δράση. Με μετρήσιμους δείκτες και απτά αποτελέσματα. Έτσι ώστε όλοι να λογοδοτούν και να αξιολογούνται. Με πρώτον εμένα και τους συνεργάτες μου. Με στόχο ημέρα με την ημέρα, να κάνουμε κι ένα βήμα μπροστά», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή