Μητσοτάκης από τη Βαρσοβία για μεταναστευτικό: «Πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας»
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Πολωνίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντοναλντ Τουσκ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Πολωνία, από το 2011.
«Η Πολωνία βιώνει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε σθεναρά, οικονομικά και στρατιωτικά, το Κίεβο», τόνισε αρχικά, ενώ, για το μεταναστευτικό, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας».
«Φυσικά, έχω και πολύ προσωπικούς λόγους να είμαι χαρούμενος που έρχομαι εδώ, καθώς η σύζυγός μου κατάγεται από την Πολωνία.
Δώσαμε έμφαση στην Ουκρανία, με τον αντίκτυπο στην Πολωνία να είναι μεγάλος. Ανέφερα τόσο στον κ. Τουσκ όσο και τον Πρόεδρο (σ.σ. Βολοντίμιρ) Ζελένσκι πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, στρατιωτικά και οικονομικά. Ακόμη, συζητήσαμε για το μεταναστευτικό. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας και έχουμε κάνει πρόοδο σε αυτό το θέμα. Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς, όχι οι διακινητές.
Ανταλλάξαμε εμπειρίες για το μεταναστευτικό και όσον αφορά τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις, συζητήσαμε εχθές για την ατζέντα, όπως την Άμυνα και την Ασφάλεια, καθώς και οι δύο χώρες ξοδεύουν πολλά, πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές.
Ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια και συμφωνούμε σε θέματα αγροτικά και ανταγωνιστικότητας αλλά και την “πράσινη” μετάβαση, χωρίς όμως να απειληθούν οι αγρότες μας. Αν υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ, πρέπει να συμφωνήσουμε.
Αισθανόμαστε ευγνώμονες στους Πολωνούς πυροσβέστες και επεξεργαζόμαστε έναν μηχανισμό για μόνιμη παρουσία τους, είναι έμπρακτο παράδειγμα αλληλεγγύης. Έχουμε πολλά να πούμε και για τα οικονομικά, καθώς 1,3 εκατ. Πολωνοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα και απευθύνω κάλεσμα να έλθουν ξανά», επεσήμανε ακόμη ο Πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, εν όψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17 – 18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με «αιχμή» τις τελευταίες εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες –ταυτόχρονα και οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αυτήν τη στιγμή– μίλησαν και για ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του ΕΛΚ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.