Ευρωπαϊκή Άμυνα και Μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τουσκ

Τις προκλήσεις που βρίσκονται πάνω από τις επερχόμενες κάλπες για τις ευρωεκλογές άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βαρσοβία.

Ευρωπαϊκή Άμυνα και Μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τουσκ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόνταλντ Τούσκ
Intime news
4'

Στην επίσκεψη του στην Πολωνία, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από δεκατρία χρόνια, και έχοντας δίπλα του τον ομόλογό του Ντόνταλντ Τούσκ, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα για την παράνομη μετανάστευση: «Τα σύνορά μας δεν είναι μόνο τα σύνορα των χωρών μας, αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά στην αναγνώριση της σημασίας της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης. Εναπόκειται σε εμάς, ως κυρίαρχα κράτη, να αποφασίζουμε ποιοι εισέρχονται στην επικράτειά μας. Δεν εναπόκειται στους διακινητές».

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα: «θα υπάρξει σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας για την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με το πώς διαχειριζόμαστε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα», ενώ όπως προανάφερε μπορεί η Ελλάδα και Πολωνία: «…Μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά μέρη της ηπείρου και να αντιμετωπίζουμε διαφορετικές προκλήσεις όσον αφορά στη γεωγραφία μας, πιστεύω όμως ότι μοιραζόμαστε μια κοινή παραδοχή, όπως ανέφερε ο Donald, ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ως θεματικό κέντρο του προεκλογικού αγώνα της 9ης Ιούνιου τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και ταυτόχρονα έθεσε ως προτεραιότητες για το πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις κατευθύνσεις που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα αλλά και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Ειδικά για τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τα κοινά χαρακτηριστικά Ελλάδας και Πολωνίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«ότι και οι δύο ξοδεύουμε αρκετά περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα». Επέμεινε δε στην πρόταση του για ένα ευρωομόλογο για την χρηματοδότηση των αμυντικών αναγκών: «Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή για περισσότερες κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Και αν αυτό θα περιλαμβάνει και κάποιου είδους κοινό δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αυτές οι κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, αυτό είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί μετά τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές».

Ευρωομόλογο

Δεν παρέλειψε να υπερτονίσει την ανάγκη του ευρωομολόγου και υποστήριξε ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει τώρα: «Δεν μπορούμε να τη αναβάλουμε για πολύ αργότερα. Έχουμε κοινές προκλήσεις, όπως η πυραυλική άμυνα για παράδειγμα, που επηρεάζουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Ρίχνοντας περισσότερο φως σε αυτήν την στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι: «εάν συστήσουμε ένα τέτοιο ταμείο με κοινό δανεισμό, χρειαζόμαστε εμβληματικά πρότζεκτ για να αναδείξουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες προσφέρουν ασφάλεια σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες έναντι οποιασδήποτε πιθανής απειλής».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε το τελείως διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφωθεί το 2024 σε σχέση με το 2019: «Το 2024 δεν είναι 2019, δυστυχώς, όσον αφορά στη γεωπολιτική κατάσταση. Αυτές οι νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας μετά τις επόμενες ευρωεκλογές και είμαι βέβαιος ότι με τον Donald υπάρχει ταύτιση απόψεων σε αυτά τα θέματα».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των σημαντικών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη στον επόμενο εκλογικό κύκλο».

Υπογράμμισε δε, για ακόμη μια φορά, την πρόταση του για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και δη στην αλληλένδετη διαδικασία της πράσινης μετάβασης: «…Πρέπει να γίνει με ρυθμό που να μην είναι επιζήμιος για τους αγρότες μας. Πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία για να προσαρμοστούν και δεν πρέπει να αισθάνονται ότι απειλούνται από αυτή τη μετάβαση. Αν χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε και θα ηγηθούμε αυτών των πρωτοβουλιών μετά τις επόμενες ευρωεκλογές».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή