Ευρωεκλογές: Οι γκρίζες ζώνες των δημοσκοπήσεων και ο «κανένας» του 40%
Εκτός από τα πρόσωπα που επιλέγουν τα κόμματα σημαντικό ρόλο παίζουν και οι «γκρίζες ζώνες» των δημοσκοπήσεων οι οποίες προβληματίζουν όλα τα επιτελεία.
Σπαζοκεφαλιά αποτελεί – όπως πάντα – η ζώνη των αναποφάσιστων που κινείται στο 20%, αλλά και ο «κανένας» που βρίσκεται στο 40%. Για παράδειγμα στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata και στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;» εμφανίζεται το ποσοστό 40% που δηλώνει «κανένας» από τους υπάρχοντες πολιτικούς αρχηγούς…
Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι στις ευρωεκλογές δεν διακυβεύεται η πρωθυπουργία της χώρας και συνεπώς το ερώτημα κινείται πρακτικά «εκτός πεδιάς».
Επειδή ακριβώς δεν τίθεται ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας, υπάρχει μια «απενοχοποιημένη» ψήφος οργής και διαμαρτυρίας ακόμα και για τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ.
Η Νέα Δημοκρατία με την επιλογή του φυλακισμένου και εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας στην Αλβανία, Φρέντι Μπελέρη, εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό τόσο προς την Ευρώπη σε σχέση με τη στάση της απέναντι στην Αλβανία, όσο και σε σχέση με το δεξιό ακροατήριο στο εσωτερικό της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή επιχειρεί μια αντιστάθμιση των απωλειών που έχει προκαλέσει ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, μετατοπίζοντας προς τα δεξιά συντηρητικά στρώματα που ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία. Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι βεβαίως παρακινδυνευμένη αφού οι περισσότεροι πολίτες αποφασίζουν συνήθως την τελευταία στιγμή.
Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα ανεβάσει τη συσπείρωση της, αλλά μέχρι τις εκλογές έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο και τα όποια συμπεράσματα μπορεί να είναι φωτογραφίες της στιγμής.
Η αρνητική ψήφος που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις δεν έχει χαρακτηριστικά κυβερνησιμότητας και αυτό είναι κάτι που αναλύουν αρκετοί και για το φαινόμενο της «Ελληνικής Λύσης» που μπορεί να εμφανίζει ραγδαία άνοδο κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να παγιώνει την αντίληψη ότι το συγκεκριμένο κόμμα μπορεί να αποτελέσει πόλο εξουσίας. Ψήφος εμπιστοσύνης για διακυβέρνηση δεν φαίνεται να δίδεται ούτε προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αλλαγή 180 μοιρών από Κασσελάκη
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να εκπλήσσει με την εντυπωσιακή στροφή του, ξεπερνώντας τις κλασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες έχει ταχθεί υπέρ των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, έχει πάει σε εκκλησία, έχει διαβάσει το "Πιστεύω" και γενικώς έχει ανατρέψει την κλασική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια.
Μπορεί να κερδίζει κάτι από το κεντροαριστερό κοινό, φαίνεται όμως ότι με αυτήν τη στροφή, θα χάσει προς τα αριστερά του.
Το ΠΑΣΟΚ χαμένο στην… μετάφραση
Από την άλλη μεριά στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να φτιάξουν ατζέντα εκλογών, μήπως και μπορέσει ο Ανδρουλάκης να πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στροφή του Κασσελάκη προς τη Δύση, θα απομακρύνει παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους, ωστόσο, δύσκολα θα πάνε αριστεροί προς το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη και μάλλον θα προτιμήσουν τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ ή την Πλεύση Ελευθερίας. Η δυσκολία πάντως της Χαριλάου Τρικούπη να δομήσει ένα νέο αφήγημα που να την διαφοροποιεί από την Κουμουνδούρου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Με βάση τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να δώσει μάχη για την 3η θέση και όχι για την 2η. Ήδη βρίσκεται πολύ κοντά το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.
Ειδικά για την Ελληνική Λύση δείχνει να αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τους απογοητευμένους της Νέας Δημοκρατίας, έστω κι αν δεν διατηρηθούν τα ποσοστά της στις εθνικές εκλογές.
Το ίδιο ισχύει και για τη «Νίκη», ενώ ως προς τους Σπαρτιάτες τα πράγματα είναι πιο σύνθετα αφού οι νομικές περιπέτειες του κόμματος έχουν υποβαθμίσει το feedback που είχε στην ελληνική κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ακόμη κόμμα εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός ότι ο Κασσελάκης προσπαθεί να χωρέσει σε ένα ρούχο που είναι... 20 νούμερα μικρότερο από αυτά που φοράει συνήθως. Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Νίκη, Σπαρτιάτες, Βαρουφάκης κλπ., αποτελούν μια κατηγορία κομμάτων που ανήκουν στο αποκαλούμενο αντιευρωπαϊκό μπλοκ τα ποσοστά των οποίων δεν προκαλούν καμία ανατροπή ούτε τώρα, ούτε μεσομακροπρόθεσμα.
Να σημειώσουμε τέλος ότι οι πιο ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές δεν προχωρούν σε βεβιασμένες εκτιμήσεις περί τεκτονικών αλλαγών στα κόμματα μετά την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως ειδικά στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό και οργανωμένο μπλοκ να αμφισβητήσει τον Ανδρουλάκη, που ελέγχει και το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα. Πρόσωπα υπάρχουν, οργανωμένο μπλοκ δεν υπάρχει.
Πιο περίπλοκα θα είναι τα πράγματα για τον Κασσελάκη αφού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ακόμη πυρήνες που θα κινηθούν εφόσον ο Κασσελάκης είναι τρίτος. Όμως και αυτός είναι αποφασισμένος να μην αφήσει εύκολα το «μαγαζί» της Κουμουνδούρου που ήδη θεωρεί πως του ανήκει… Αν μάλιστα βρεθεί στη δεύτερη θέση θα εδραιώσει τη δύναμή του στο κόμμα με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για τους εναπομείναντες αμφισβητίες των επιλογών του.