Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Τουσκ και Μέτσολα - Τι συζήτησαν
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Donald Tusk και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και συζήτησαν για τα θέματα της Συνόδου Κορυφής και τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Μητσοτάκης και Tusk ήταν αυτοί που υπέγραψαν εκ μέρους του ΕΛΚ την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η κα Metsola διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
«Στη Σύνοδο, θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ως προς τα πρώτα, θα ήθελα να κάνω τρεις επισημάνσεις.
Πρώτον, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν, θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης.
Δεύτερον, θα συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο, μία χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ, επηρεάζεται άμεσα και η Κύπρος, αφού έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να παρέχουμε και στον Λίβανο την υποστήριξη που χρειάζεται.
Τρίτον, θα συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Προς το παρόν, είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει και αναγνωρίζουν το γεγονός ότι αυτή μπορεί να προοδεύσει, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Σε απόλυτη συνεννόηση με την Κύπρο, εκφράζω ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά που συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με αυτήν που μπορεί να υπάρξει στο ζήτημα του Κυπριακού, με αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν το μοναδικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί και βέβαια, εκφράζοντας και εμείς την προσδοκία μας, να αποδόσει επιτέλους καρπούς.