Ευρωεκλογές 2024: Τι ποσοστά ψάχνουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ;
Τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Η ΝΔ προσπαθεί να διατηρήσει την παντοδυναμία της παρά την φθορά που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο συνωστισμός πολλών κομμάτων μετά τη 2η θέση είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων ενόψει των φετινών ευρωεκλογών.
Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει ότι οι 21 έδρες για την ευρωβουλή, θα μοιραστούν σε τρία μπλοκ. Το πρώτο που κυριαρχεί η ΝΔ έχει 7-8 θέσεις. Το δεύτερο μπλοκ είναι αυτό των κομμάτων που θα παλέψουν για τη 2η θέση, με το δεύτερο και ίσως το τρίτο κόμμα να παίρνουν από 3-4 έδρες το καθένα. Στο τρίτο μπλοκ οι εναπομείνασες έδρες (περίπου 5), φαίνεται να μοιράζονται σε όσα μικρά κόμματα συγκεντρώσουν ένα ικανό ποσοστό.
Από τη θέση 2 έως την 5 όλα είναι ρευστά καθότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση είναι κοντά και οι όποιες προβλέψεις είναι μάλλον παρακινδυνευμένες.
Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που περνάει ξανά στη θέση της «δημοσκοπικής» αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνοντας πίσω το ΠΑΣΟΚ.
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανεβαίνει αρκετά ψηλά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία δεν φαίνεται κανείς να απειλεί τον Μητσοτάκη.
Τα αντανακλαστικά των πολιτών σε θέματα δικαιοσύνης, ασφάλειας και ακρίβειας αποτυπώνονται στις μετρήσεις, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν το πεδίο μάχης ανάμεσα στις παρατάξεις.
«Να μπει μπροστά το 3», λένε στη ΝΔ
Στη ΝΔ έχουν θέσει σκληρά διλήμματα για τις επικείμενες ευρωεκλογές που έχουν να κάνουν κυρίως με την πολιτική αστάθεια σε περίπτωση που η ΝΔ δεν γράψει μπροστά από το αποτέλεσμα τον αριθμό 3. Επίσημα, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αποφεύγουν να θέσουν κάποιο συγκεκριμένο πήχη επί της συγκεκριμένης κάλπης, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να κινηθεί κοντά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2019. Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση είναι πως οπουδήποτε άλλο ποσοστό θα δημιουργήσει «παράσταση ήττας» και θα δώσει το πάτημα στην αντιπολίτευση να αμφισβητεί την παντοδυναμία της ΝΔ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Όπως λένε γαλάζια στελέχη κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής αστάθειας με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο. Πάντως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι και στο παρελθόν κόμματα που είχαν σαρώσει στις εθνικές εκλογές, έχασαν μεγάλο ποσοστό της εκλογικής τους δυναμικής στις ευρωεκλογές. Το 2004, ο σαρωτικός Καραμανλής του 45,3% του Απριλίου έλαβε 36% τον Ιούνιο ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου από το 40,5% πήγε στο 34%. Μια πτώση που αγγίζει το 20% της αρχικής δύναμης των κομμάτων τους.
Τι βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο στρατηγείο της Κουμουνδούρου βλέπουν τις δημοσκοπήσεις θετικά, αλλά συγκρατημένα αισιόδοξα, καθώς η πορεία έως τις κάλπες είναι μακρά και απαιτείται συγκρότηση για την επικοινωνία των θέσεων του κόμματος. Στελέχη σχολιάζουν ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να πάρει ανοδικά χαρακτηριστικά, και βλέπουν τη διαφορά από τη ΝΔ να μειώνεται. Παράλληλα όπως λένε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει την 2η θέση και βάζουν ως πήχη το ποσοστό του 17%. Ένα τέτοιο ποσοστό αποτελεί περισσότερο ελπίδα για το νέο πρόεδρο του κόμματος να εδραιωθεί στο εσωτερικό, παρά για να απειλήσει την κυβέρνηση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν επίσης ότι τα Τέμπη χτυπούν στην καρδιά της κοινωνίας και αναδεικνύει την ανασφάλεια για τη διαχείριση της κυβέρνησης. Το μεγάλο, όμως, ζήτημα είναι η ακρίβεια και η οικονομία.
Ποιος ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται προφανώς σε σύγχυση αφού έχασε τη σιγουριά της 2ης θέσης και παλεύει – σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις – για την 3η θέση, έχοντας μια ανάσα πίσω του την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ ενώ φαινόταν μέχρι πριν δύο μήνες πως είχε καθαρίσει με την δεύτερη θέση, πλέον βρίσκεται κοντά με όλους. Οι πολίτες που έχουν κεντρώα χαρακτηριστικά είτε παραμένουν στην ΝΔ είτε ψάχνουν εναλλακτικά κόμματα ενώ οι αριστερόστροφοι έχουν πλέον πολλές επιλογές να εκφραστούν.
Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν τον πήχη, τον οποίο θέτουν ατύπως στο 15%-17%. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις πάντως δείχνουν ότι αυτός ο στόχος είναι δύσκολος. Το μόνο σενάριο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Χαριλάου Τρικούπη θα ήταν να υποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία κάτω από το 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 12%-13% και το ίδιο στο 16%-17%...
Με βάση τα παραπάνω αξίζει να σημειώσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία επωφελείται να βρει το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση καθώς έχουν κοινή κομματική δεξαμενή.
Σε καλό δρόμο το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ φαίνεται να σταθεροποιείται σε ποσοστά λίγο υψηλότερα των εθνικών εκλογών και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατορθώνει να προηγείται σε όσους δηλώνουν Αριστεροί, ενώ έχει καλό feedback και στους Κεντροαριστερούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από όσους δηλώνουν κεντρώοι και δεξιότεροι.