Όταν η Βουλή των Ελλήνων γίνεται... ρινγκ: Τα περιστατικά βίας που «σημάδεψαν» την ιστορία της
Ο φρούραρχος της Βουλής χρειάσθηκε να εφαρμόσει «κεφαλοκλείδωμα» ώστε να ακινητοποιήσει τον βουλευτή κ. Μπίρη
Το σημερινό αισχρό συμβάν με τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο να γρονθοκοπεί μέσα στην Βουλή τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο δεν είναι το πρώτο περιστατικό όπου βουλευτής «σηκώνει χέρι» σε συνάδελφό του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με... καρέκλα κατά του Προέδρου της Βουλής
Το μακρινό 1965, δύο χρόνια πριν την επιβολή της Δικατατορίας, ο τότε βουλευτής της Ένωσης Κέντρου κ. Μπίρης είχε κατεβάσει μία καρέκλα στο κεφάλι του Προέδρου της Βουλής Δημήτριου Παπασπύρου.
Ο φρούραρχος της Βουλής χρειάσθηκε να εφαρμόσει «κεφαλοκλείδωμα» ώστε να ακινητοποιήσει τον βουλευτή. Ο λόγος ήταν η περίφημη «αποστασία» που τότε είχε οξύνει τα πνεύματα εντός και εκτός Βουλής.
Ακολούθησε μία σκηνή που θύμισε αρένα το 1982. Ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσακλίδης,με δεξί «κροσέ» μαύρισε το μάτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ηλία Βουγιουκλάκη. Το επεισόδιο έγινε σε συζήτηση νομοσχεδίου για αποκατάσταση αξιωματικών. Στο συμβάν ενεπλάκησαν οι κ.κ. Παπαγεωργόπουλος, Ατματζίδης και Τσακλίδης.
Τρίτο επεισόδιο, κατά σειρά, τον Ιούνιο του 1993 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Ζαχαράκης επιτέθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη.
Ο Διαμαντίδης είπε στον Ζαχαράκη «αυτά που έλεγε να πάει να τα πει στο Λονδίνο» με εκείνον να εξεγείρεται και να τον αρπάζει από τον λαιμό.
Κεδίκογλου vs Kόρακα
Στις 24 Νοεμβρίου 1993 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου, πήρε τη σκυτάλη.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου χαστούκισε τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα.
Τα αίματα άναψαν, σχεδόν μία ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου πρότεινε «το μέτρο της επαναφοράς τριων αποστράτων να μην περιοριστεί μόνο στις τάξεις των ανωτάτων αξιωματικών αλλά να επεκταθεί και στις τάξεις των ανωτέρων». Η πρόταση αυτή προκάλεσε το υπαινικτικό σχόλιο του κ. Κόρακα ο οποίος καθόταν ακριβώς από πίσω του.
Η φράση όμως που ειπώθηκε δευτερόλεπτα αργότερα και εξόργισε τον Βασίλη Κεδίκογλου ήταν «γιατί ρε Βασίλη, μήπως έχεις κανέναν δικό σου συνταγματάρχη να επαναφέρεις;». Σαν μαινόμενος ταύρος όρμησε και προς το μέρος του Κόρακα ο Κεδίκογλου. Αφού τον χαστούκισε άρπαξε μία καρέκλα και επιχείρησε να τον χτυπήσει.
Στο σημείο εκείνο επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και τα πνεύματα ηρέμησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελευθέριος Βερυβάκης παρέμενε απαθής και δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να επαναφέρει στην τάξη τον συνάδελφό του.
«Βούλωσέ το ψυχοπαθή» - «Ήσουν συνεργάτης των Ναζί»
Από παρόμοια επεισόδια δεν θα μπορούσε να λείψει ο βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Γιαννόπουλος γνωστός για την αθυροστομία του.
Με χτυπήματα απάντησε και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Ζαχαράκης στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη.
Μία εγκληματική οργάνωση στη Βουλή
Η παρουσία των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αποτελεί από μόνη της μία από τις χειρότερες στιγμές του ελληνικού Κοινοβουλευτισμού, ξέχωρα από τις απειλές, τις βρισιές και το σπρώξιμο, μεταξύ άλλων, στον Νίκο Δένδια.
Ένα από τα πολλά περιστατικά που ξεχώρισαν στη Βουλή, ήταν όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης απώθησε βίαια τον Νίκο Δένδια, τη στιγμή που περνούσε μπροστά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα της Χρυσής Αυγής.
Τότε, ο Κασιδιάρης είπε στον Δένδια: «Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό;», με τον –τότε– κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να του απαντάει, και στη συνέχεια ο Χρυσαυγίτης βουλευτής να τον σπρώχνει, την ώρα που οι υπόλοιποι ακροδεξιοί βουλευτές πέταξαν μπουκάλια.
Καρεκλιές, τσαντιές και βρισιές
Οι χειροδικίες στη Βουλή δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους εκπροσώπους του κοινοβουλίου. Έχουν υπάρξει περιστατικά, μάλιστα, που βουλευτής φέρεται να χτυπάει συνεργάτη της.
Το 2018 η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου εκσφενδόνισε καρέκλα και άρχισε να χτυπάει με την τσάντα της συγκεκριμένο άτομο, που οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγο πως πρόκειται περί συνεργάτη της.
Οι διάλογοι όπως τους μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, είναι ενδεικτικοί:
- Θ. Μεγαλοοικονόμου: Βγες έξω καθίκι. Πως μπήκες μέσα παλιάνθρωπε. Ποιος σου έδωσε άδεια;
- Πρόσωπο: Δεν πάω πουθενά. Φώναξε τον φρούραρχο.
- Μεγαλοοικονόμου: Δεν θα με απειλείς εσύ. Δεν θα έρχεσαι εδώ
- Πρόσωπο: Ποια είσαι εσύ; έχω άδεια.
Η κα Μεγαλοοικονόμου στο σημείο εκείνο άρχισε να τον χτυπά με την τσάντα της. Εκείνη την ώρα κατέφθασαν και οι δυνάμεις της φρουράς της Βουλής.
Η φρουρά επιχείρησε να την απομακρύνει όμως τους ξέφυγε και άρπαξε μια καρέκλα την οποία και πέταξε προς το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο επέμενε πως είναι δημοσιογράφος.