ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ιερά ανακωχή» δεν σημαίνει…ειρήνη: Μια κυβέρνηση, τρεις… Ιερώνυμοι και ανησυχία για το «Σταύρωσον»

«Ιερά ανακωχή» δεν σημαίνει…ειρήνη: Μια κυβέρνηση, τρεις… Ιερώνυμοι και ανησυχία για το «Σταύρωσον»

Παρά την επαφή πρωθυπουργού - Αρχιεπισκόπου προβληματισμός επικρατεί για τα «ιερά μηνύματα» τόσο από Ιεράρχες, όσο και από απλούς ιερείς

Παρόλο που Αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργός φαίνεται να προχώρησαν σε «ιερή ανακωχή» μετά τη χθεσινή τους επαφή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παραστεί την Μεγάλη Πέμπτη στη Μητρόπολη Αθηνών, ο προβληματισμός για τα «ιερά κηρύγματα» παραμένει.

Με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια προκλήθηκαν κύματα αντιδράσεων από Μητροπολίτες και απλούς κληρικούς ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα.

Μπορεί, λοιπόν, η επίσημη «γραμμή» της διοικούσης Εκκλησίας να είναι η καταλλαγή ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας, ωστόσο ένας μοίχειος φόβος επικρεμάται για τυχόν αποκλίνουσες συμπεριφορές. Κάποιοι πιθανόν να μην διστάσουν για το...«Σταύρωσον».

Κατά τα φαινόμενα άλλα παρόμοια περιστατικά με τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων είναι απίθανο να επαναληφθούν κατά κόρον, ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για τα «ιερά μηνύματα» τόσο από Ιεράρχες, όσο και από απλούς ιερείς αυτές τις Άγιες μέρες που ο κόσμος συρρέει στις εκκλησιές.

«Γέφυρες» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος έστειλε σαφές μήνυμα για τις «γέφυρες» κυβέρνησης – Εκκλησίας.

«Από τη Δευτέρα, εκ των πραγμάτων, και για δύο εβδομάδες θα σεβαστούμε το κλίμα των ημερών και θα πάμε όλες και όλοι μαζί να γιορτάσουμε το Άγιο Πάσχα. Και με την ευκαιρία αυτή, και σας ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στην άφιξή μου, αλλά ήμουν μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο στο Δήλεσι, σε κάποιες πολύ σημαντικές δομές της Αρχιεπισκοπής, να στείλουμε κι ένα μήνυμα αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης.

Και να στήσουμε ένα ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που με τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται τη χριστιανική πίστη, λες και κάποιοι είναι περισσότερο χριστιανοί από κάποιους άλλους. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα, τα οποία διχάζουν τους Έλληνες, ειδικά σε μία συγκυρία που πρέπει, παρά τις διαφορές μας, να είμαστε όλοι ενωμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τι ανέφερε η δήλωση του Αρχιεπισκόπου

Νωρίτερα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις. Και ο αμαρτωλός και αυτός που φταίει και αυτός που αγωνίζεται είναι δικό μου παιδί. Πρέπει, λοιπόν, να το καταλάβουμε ότι υπάρχει μια διαφορά στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Αλλιώς τα βλέπει ο πολιτικός, αλλιώς τα βλέπει ο πιστός, αλλιώς τα βλέπει αυτός που δεν πιστεύει τίποτα». Επίσης, προσέθεσε ότι «δεν κάνουμε διακρίσεις. Έχουμε τις σταθερές γραμμές μας. Το Ευαγγέλιο, τον λόγο του Θεού, τις θέσεις της Εκκλησίας. Πέρα από αυτές τις θέσεις δεν μπορούμε να κινηθούμε. Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει χριστιανόμετρο, απάντησε ότι δεν υπάρχει παρά μόνο η αγάπη και η συνεργασία. «Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, η συνεργασία είναι απαραίτητη. Πολλά πράγματα είναι που μας χωρίζουν, αλλά κοιτάμε πώς μπορούμε από αυτή τη συνεργασία να πάμε μπροστά».

Σε ερώτηση για τις θέσεις του πρωθυπουργού επεσήμανε: «Δεν μπορώ ούτε εγώ να πάω σε πράγματα που δεν λέει το Ευαγγέλιο, κι ας τα πει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός, εγώ κοιτάω αυτό που λέει το Ευαγγέλιο. Κι εκείνος μπορεί να έχει τις αρχές του. Δεν μπορώ να ταυτιστώ εγώ, ούτε εσύ να ταυτιστείς με συμφέροντα προσωπικά ή θέσεις που αύριο δεν θα έχουν καμία αξία. Είναι ώρα που πρέπει να σκεφτόμαστε σοβαρά και ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από συνεργάτες και συνεργασία. Καθένας έχει τις απόψεις του, μένει στις απόψεις του, παλεύει γι' αυτές, ο χρόνος θα δείξει».

Μητροπολίτης Λαρίσης: Διαχρονικά η μικροπολιτική επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί θέματα της εκκλησίας

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εκκλησία είναι υπερκομματική, δεν έχει παραιτηθεί ούτε από αυτούς που μπορεί να δηλώνουν άθεοι».

«Τους θέλουμε όλους, παρακαλούμε όσοι μπαίνουν στο ναό να έχουν τους νου τους στη προσευχή», πρόσθεσε και προειδοποίησε: «Δεν επιτρέπεται να καταστρέψουμε το κλίμα κατάνυξης με τη δική μας ανοησία. Διαχρονικά η μικροπολιτική επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί θέματα της εκκλησίας. Το θέμα είναι πως το αποκρούουμε εμείς ως Εκκλησία».

Ωστόσο ο ίδιος ο Μητροπολίτης Λαρίσης σε προηγούμενη παρέμβασή του στο Action24 είχε προειδοποιήσει με αφορμή τα πρόσφατα επεισοδιακά περιστατικά, λέγοντας πως πιο...επικίνδυνη είναι η επόμενη εβδομάδα μετά το Πάσχα λόγω των πανηγυρικών εορτασμών: «Το πρόβλημα δεν είναι μέσα στον ναό, άλλα φοβίζει το έξω που "μιλάει" το τσίπουρο και έχουμε θεματάκια»

Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος: Η πίστη διώκεται

Έμμεσες αναφορές για την τρέχουσα κατάσταση έκανε και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Ιερώνυμος μιλώντας σε μαθητές στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Σε μια εποχή που η πίστη μας διώκεται, που η ελληνορθόδοξη παράδοση περιθωριοποιείται, οι αξίες και τα ιδανικά καταρρέουν, είναι παρήγορο, αλλά και ελπιδοφόρο που υπάρχουν ακόμα οικογένειες και ιδιαίτερα γονείς με σταθερό τον προσανατολισμό τους στον Χριστό και την Εκκλησία του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Ο Κασσελάκης στην Κέρκυρα για το Πάσχα

Πάντως για το Πάσχα δεν ετοιμάζονται μονάχα στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετό διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να μεταβεί στην Κέρκυρα και να παραστεί τις ακολουθίες της κορύφωσης του Θείου δράματος.

Συνάμα ο κ. Κασσελάκης σε τελευταία του συνέντευξη δήλωσε θρήσκος.

Ειδικότερα, «η θέση μου είναι ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε και υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε ότι δεν τα γνωρίζουμε» απάντησε στον ορισμό περί θαυμάτων και συνέχισε, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε. Άρα σέβομαι το μεγαλείο της φύσης, του θεού, κατά τη γνώμη μου. Από εκεί και πέρα πιστεύω στην επιστήμη, προφανώς».

«Απλά σέβομαι το γεγονός ότι υπάρχουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε στον κόσμο μας. Από εκεί και πέρα, ξέρετε, θα ξυπνήσουμε αύριο, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα να λύσουμε και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε», εξήγησε.

Ενόψει του Πάσχα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που αναμένεται να επισκεφθεί την Κέρκυρα, σχολίασε ότι «το ελληνικό Πάσχα το γιορτάζω ανέκαθεν».