ΣΥΡΙΖΑ: Οι «νεοκασσελίστας» απειλούν τους «κασσελίστας» και ζητούν τα «κεφάλια» της «παλιάς φρουράς»
Για την επόμενη ημέρα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, φαίνεται πως προετοιμάζονται όλες οι πτέρυγες της Κουμουνδούρου. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, όλες οι πτέρυγες του κόμματος είναι πεπεισμένες ότι επίκειται και νέος γύρος εσωκομματικής σύγκρουσης και πως το καλοκαίρι θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκείνο που φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον εσωκομματικό συσχετισμό δύναμης που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον, είναι το γεγονός πως, πλέον, υπάρχουν δύο ισχυρές ομάδες που αναφέρονται στο όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, δεν δείχνουν να συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους, προϊδεάζοντας για μια νέα «εμφύλια» σύγκρουση, με στόχο την οριστική επικράτηση στο κόμμα.
Θέλουν τα κεφάλια των «παλιών»
Πολλά πρόσωπα από εκείνα που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούν σε μια εκτίμηση που έχει βάση. Ότι όσο το «φάντασμα» του Αλέξη Τσίπρα θα πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου, αυτό το κόμμα θα παραμένει σε μια κατάσταση που θα παραπέμπει σε μια άτυπη διαρχία.
Αυτό που εισηγούνται στον αρχηγό τους να κάνει, είναι να «αποτινάξει» οριστικά από πάνω του τη «βαριά σκιά» του πρώην πρωθυπουργού. Και από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα, του προτείνουν να το κάνει έμμεσα.
Πως; Τελειώνοντας από τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ τα πρόσωπα που -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- παραμένουν πιστά στον φυσικό ηγέτη ολόκληρης της παράταξης. Δηλαδή την Όλγα Γεροβασίλη, τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Γιώργο Βασιλειάδη, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Γιάννη Ραγκούση και σχεδόν 10 βουλευτές που δεν τους θεωρούν «δικούς τους».
Κάθε άλλο παρά τυχαίο, είναι το γεγονός ότι με σχεδόν 24 ώρες διαφορά, δύο στελέχη που συνομιλούν τακτικά με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Βαγγέλης Αντώναρος και ο Θανάσης Οικονόμου, έθεσαν ανοιχτά ζήτημα για δύο πρώην υπουργούς, τους Χρήστο Σπίρτζη και Γιώργο Βασιλειάδη, ζητώντας επί της ουσία τα «κεφάλια» τους.
Γιατί, όπως ισχυρίζονται πρόσωπα που γνωρίζουν τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων στην αξιωματική αντιπολίτευση, έτσι θα ανοίξει ο τρίτος γύρος της εσωκομματικής ρήξης, που θα είναι και ο τελικός.
Νέα ηγετική ομάδα
Όπως έχει γράψει επανειλημμένως το Newbomb.gr, μετά τις ευρωεκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει στην πλήρη ανανέωση των οργάνων. Σε αυτά, θα συμμετέχουν μόνο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Άλλωστε, το αποκάλυψε ο ίδιος, συνομιλώντας με κατοίκους της Κέρκυρας, το Μεγάλο Σάββατο. «Εγώ ένα πράγμα μπορώ να σου εγγυηθώ. Ότι η μελλοντική ηγετική ομάδα του κόμματος θα είναι καλά παιδιά», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης (Ο Κασσελάκης ετοιμάζει νέα ηγετική ομάδα: Τα «καλά» και τα «κακά» στελέχη - Παραγκωνίζει «παλιούς»).
Στα δύο οι οπαδοί Κασσελάκη
Εκείνο που γίνεται σαφές το τελευταίο διάστημα, είναι πως υπάρχουν δύο ομάδες οι οποίες εμφανίζονται ως «κασσελακικοί». Η πρώτη απαρτίζεται από τα παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τον στήριξαν είτε στην πρώτη φάση της υποψηφιότητας του, είτε για να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, είτε για να διατηρήσει την κυριαρχία στο κόμμα, κατά τη σύγκρουση με την «Ομπρέλα» και τους «6+6».
Πρόκειται για τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Παύλο Πολάκη (που πάντα διατηρεί και μερικώς την αυτονομία του), τον Νίκο Παππά, τη Ρένα Δούρου, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Γιάννη Μπουρνού τον Βασίλη Κόκκαλη, τη Δώρα Αυγέρη και αρκετά μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στην ομάδα των «νεοκασσελίστας» βρίσκονται κυρίως πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και αρκετά πρόσωπα εξ αυτών που έχουν αναπτύξει πολιτική σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται ακόμα και στο γραφείο του.
Αν και ακόμα δεν έχει λάβει τα χαρακτηριστικά ομάδας (με την κλασσική έννοια), σε αυτόν τον πυρήνα βρίσκονται ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο πρόσφατα αφιχθείς, Άρης Σπηλιωτόπουλος, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Οικονόμου και πολλά πρόσωπα που προέρχονται από τα think tanks ή ήταν υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί έχουν το «πάνω χέρι» στο εσωκομματικό παιχνίδι στην παρούσα φάση, γεγονός που προκαλεί ενόχληση στους παλιούς «κασσελίστας».