Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Γιατί ο διοικητής της ΕΥΠ συνόδευσε τον Μητσοτάκη στην Τουρκία
Το όνομα του Θεμιστοκλή Δεμίρη μπορεί να μην έχει πάρει την έκταση που είχε πάρει εκείνο των προκατόχων του, ωστόσο ο ισχυρός άνδρας της ΕΥΠ, είναι το πρόσωπο που συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τουρκία, στο πρόσφατο ταξίδι του στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newbsomb.gr η απόφαση να βρεθεί ο Θεμιστοκλής Δεμίρης στην Τουρκία δεν πάρθηκε εν νυκτί αλλά είχε ωριμάσει εδώ και αρκετό καιρό.
Το μακελειό στο Λουτράκι τον περασμένο Αύγουστο και ο πόλεμος των συμμοριών της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα, έχουν προκαλέσει συναγερμό στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. ενώ μόλις χθες (15/05) συνελήφθη ο διαβόητος Τούρκος κακοποιός, Ramazan Baygara με σχετικό διεθνές ένταλμα (σ.σ. «ερυθρά αγγελία») στους Αμπελόκηπους. Μια σύλληψη την οποία η ΕΥΠ «δούλεψε» με την ΜΙΤ, την αντίστοιχη τουρκική.
Αυτό που θέλει να προλάβει ή να αναχαιτίσει η ΕΥΠ είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε «σημείο μηδέν» για τις τουρκικές συμμορίες (και τον βαλκανικό υπόκοσμο γενικότερα) καθώς το καθεστώς Ερντογάν δεν θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να λύσει αυτό το πρόβλημα κάνοντας τα... στραβά μάτια.
Να σημειωθεί πως η εξάπλωση της τουρκικής μαφίας δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά πανευρωπαϊκό καθώς η διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και παράνομων μεταναστών αποτελεί το... παντεσπάνι για τον παραβατικό κόσμο της γειτονικής χώρας.
O διοικητής της ΕΥΠ αντάλλαξε πληροφορίες με τον αντίστοιχο της ΜΙΤ αναφορικά με το μεταναστευτικό, τις συμμορίες διακίνησης και την φύλαξη των συνόρων, κάτι το οποίο άλλωστε αποτελεί και πανευρωπαϊκό ζήτημα.
Θεμιστοκλής Δεμίρης: Ποιος είναι ο διοικητής της ΕΥΠ
Σύμφωνα με το βιογραφικό του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείο Εξωτερικών γεννήθηκε στις 2.11.1952 στην Αθήνα.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο(1971-1975) και έκανε μεταπτυχιακό (master) στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών (1976-1977).
Στο διάστημα 1978-1981, εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση “Πολιτικά Θέματα” και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, “Plant”, “Equip”, “Αγροτική Περιουσία”.
Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982.
Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ' στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Το 1989 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO. To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου.
Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.
Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας.
Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.
Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.
Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον Άγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.
Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄.
Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018.
Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.