Ευρωεκλογές 2024: «Κωδικός» Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι σπαζοκεφαλιές των εκλογών για τη ΝΔ και ο παράγοντας αποχή - Στην Πειραιώς κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να ανεβάσουν τον πήχη της κάλπης από το 30% στο 33% ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο…

Κυριάκος Μητσοτάκης
Αρχείου EUROKINISSI
4'

Στο στρατηγείο της ΝΔ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία με στόχο να ανακοπούν κατά το δυνατόν οι διαρροές προς τα δεξιά. Όπως εκτιμούν, η ΝΔ, θα προσεγγίσει και υπό προϋποθέσεις θα υπερβεί τον πήχη του 33,1% των Ευρωεκλογών του 2019, μπαίνει στην τελική ευθεία για την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία.

Όλος ο μηχανισμός της ΝΔ κάνει focus στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη που θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Μετά την περιοδεία σε Ημαθία και Πιερία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Στις 10:15 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο.

Στις 11:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.

Στις 12:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Δημαρχείο, όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο και το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Α/Τ Βέλος.

Στις 19:00 ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο της 49ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας το έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στρέφει την ατζέντα κυρίως στα εθνικά ζητήματα, στα θέματα ασφάλειας, νόμου και τάξης.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και πολλών γαλάζιων στελεχών στην Κεντρική Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα είναι συνεχής ενώ σφοδρές είναι οι επιθέσεις των γαλάζιων στελεχών κατά των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, ιδιαίτερα στην Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου και στη Νίκη του Δ. Νατσιού.

Το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις εταιρείες MRB, Marc και Pulse ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου μέσα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση για λογαριασμό της ΝΔ και καταγράφουν ποσοστό τουλάχιστον 33% για το κυβερνών κόμμα και διαφορά πάνω από 15 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν, ωστόσο, και στοιχεία, τα οποία λαμβάνει σοβαρά το γαλάζιο επιτελείο, το οποίο έχει και την ευθύνη της εκπόνησης και παρακολούθησης της προεκλογικής στρατηγικής της ΝΔ. Τα βασικά ευρήματα που εξετάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τα ακόλουθα:

  • Η άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης της συσπείρωσης που καταγράφει το κόμμα του Στ. Κασσελάκη
  • Το ντέρμπι ανάμεσα σε ΚΚΕ και Ελληνική Λύση για την τέταρτη θέση, με προβάδισμα του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (δημοσκόπηση της Alco).
  • Το ότι οι μισοί περίπου από τους αναποφάσιστους, στις εκλογές του 2023 ψήφισαν ΝΔ

Αυτό που προκαλεί ανησυχία στην Πειραιώς είναι οι προβλέψεις αρκετών αναλυτών για μεγάλα ποσοστά αποχής. Αν κάτι τέτοιο συνδυαστεί με την καταγραφή ισχυρής τάσης ψηφοφόρων να αξιοποιήσουν την ευρωκάλπη για να διαμαρτυρηθούν τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά για την κυβερνώσα παράταξη.

Το τελευταίο διάστημα είναι αληθές, ότι η ΝΔ έχει αυξήσει κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες τη συσπείρωσή της, αλλά καταγράφεται ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 7% που δείχνει απρόθυμο να προσέλθει στις κάλπες. Το 2019 είχε προσέλθει στις κάλπες το 58,69% του εκλογικού σώματος και το 2014 το 59,33%.

Στην αύξηση της συμμετοχής ενδεχομένως να βοηθήσουν οι περίπου 200.000 που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν μέσω επιστολικής οδού. Μπορεί ο αριθμός να μην είναι μεγάλος παρ΄ όλα αυτά από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες ψήφοι θεωρούνταν στην πλειοψηφία τους «χαμένες» αποτελεί ένα κέρδος. Από τη στιγμή που το διακύβευμα δεν αφορά την εκλογή νέας κυβέρνησης, είναι αμφίβολο κατά πόσο ακόμα και οι ενεργοί με τα πολιτικά πράγματα πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες.

Οι επόμενες εθνικές κάλπες θα στηθούν το 2027 και το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο.

Είναι φυσιολογικό αρκετός κόσμος να αισθανθεί πως όποιο μήνυμα και αν δοθεί τώρα είναι εξαιρετικά πρόωρο για να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Αυτό το στοιχείο ενδεχομένως να μη συσπειρώσει σε μεγάλο βαθμό τα κόμματα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή