Το σχέδιο Κασσελάκη: Αναφορές στον Ανδρέα, αγκαλιά με τον «Πανίκα» και το «προσκλητήριο αποστασίας»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ούτε και με τη Νέα Αριστερά
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/EUROKINISSI

Ένα κόμμα στο οποίο θα χωρούν οι πάντες και τα πάντα, χωρίς ιδεολογική αρχή, μέση και τέλος, αρκεί να αποδέχονται τη μία και μοναδική αρχή, δηλαδή τον ίδιο, σχεδιάζει για την επομένη των ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης, φιλοδοξώντας να καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος στην Κεντροαριστερά.

Μπορεί τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων να δείχνουν ότι αυτός ο στόχος δεν είναι και πολύ ρεαλιστικός, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τον κάνει πραγματικότητα. Ακόμα και αν χρειαστεί μέσα σε λίγες ώρες να κάνει αναφορά στα πεπραγμένα του Ανδρέα Παπανδρέου και να αγκαλιάσει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

«Όχι» στη συζήτηση για την παράταξη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ούτε και με τη Νέα Αριστερά. Με απλά λόγια, δεν επιθυμεί να μπει σε καμία συζήτηση για την ανασύνταξη της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης.

«Είχαν προδιαγράψει το τέλος μας. Είχαν διαλέξει για αξιωματική αντιπολίτευση το κόμμα που τους βόλευε. Είχαν σχεδιάσει πώς θα νέμονται τη χώρα για δεκαετίες. Και ήρθατε και τους τα χαλάσατε όλα!», είπε μιλώντας σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Αν και δεν έκανε ονομαστική αναφορά, είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρονταν στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Και για μια ακόμα φορά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φόρεσε την αντισυστημική «προβιά» του - την οποία και βγάζει όποτε μιλάει σε επιχειρηματικούς κύκλους.

Ιδανικά, θα ήθελε να «απορροφήσει» τα υπόλοιπα κόμματα, καθιστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ -ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται το φθινόπωρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ως τον απόλυτο κυρίαρχο στον χώρο. Για την ακρίβεια, τον εαυτό του επιθυμεί να καταστήσει αρχηγό της Κεντροαριστεράς.

Για να μπορέσει να έχει κάποιες ελπίδες αυτό το σχέδιο, χρειάζονται να συμβούν δύο πράγματα. Αφενός, στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά του σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023.

Αφετέρου, να χάσει μεγάλο κομμάτι της δύναμης της η Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα να είναι τέτοια, που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στις επόμενες εκλογές.

«Φλερτάροντας» Ζωή και Βαρουφάκη

Πρώτοι του στόχοι, είναι τα μικρά κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς, τα οποία δεν έχουν και συμπαγή ιδεολογία. Δηλαδή, η Πλεύση Ελευθερίας, της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το ΜΕΡΑ25, του Γιάνη Βαρουφάκη.

Για τη μεν πρώην πρόεδρο της Βουλής, έχει αναφερθεί με κολακευτικά λόγια στο πρόσφατο παρελθόν. Τους ενώνει η αντιπολιτική, η lifestyle και η λαϊκίστικη τακτική που επιλέγουν για να πολιτευτούν.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, δεν έχει πει κάτι συγκεκριμένο. Όμως, πρόσφατα, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015», του οποίου ο Βαρουφάκης ήταν στέλεχος πρώτης γραμμής, «τελείωσε».

Στο ίδιο, όμως, άρθρο, έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα και στους δύο. «Θαυμάζω ειδικά τον νέο κόσμο που δραστηριοποιείται στο Μερα25 και στην Πλεύση Ελευθερίας. Όπως και σέβομαι την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ζωής Κωνσταντοπούλου», έγραψε χαρακτηριστικά, δείχνοντας το στίγμα των προθέσεων του.

Προσκλητήριο «αποστασίας»

Επειδή το σενάριο της ενίσχυσης της Κουμουνδούρου και της «απορρόφησης» των άλλων κομμάτων δεν φαίνεται να είναι ρεαλιστικό -σύμφωνα με τις έρευνες κοινής γνώμης- ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σχεδιάσει και ένα δεύτερο πλάνο.

Δηλαδή να προσεγγίσει στην Κουμουνδούρου -ή όπου αλλού θα στεγάζεται το κόμμα του το φθινόπωρο- μεμονωμένους ψηφοφόρους και στελέχη των όμορων κομμάτων.

«Θα απευθυνθώ και σε στελέχη άλλων χώρων που πιστεύω ότι τα χνώτα μας ταιριάζουν, που σε ένα άλλο σενάριο θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο κόμμα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο «TV 100», της Θεσσαλονίκης.

Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, μιλάει ανοιχτά για ένα προσκλητήριο «αποστασίας», που σκοπεύει να απευθύνει προς τα στελέχη άλλων κόμματων.

Αναφορές στον Ανδρέα…

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην «αδιαμεσολάβητη» επαφή του με τους πολίτες, αφήνει να εννοηθεί ότι επιδιώκει τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων – κάτι που δεν προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, χθες, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε το εκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ, στον Εύοσμο, όπου είχε έναν σύντομο διάλογο με τα τοπικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

«Πως έκανε συμφιλίωση το ´81 ο Ανδρέας… Εμείς πρέπει μόνιασουμε όλη την χώρα και να κυβερνήσουμε με έναν τρόπο που βάζει τους αδύναμους πάνω από όλα», τους είπε -ανάμεσα σε άλλα- ο Στέφανος Κασσελάκης.

Έκανε, δηλαδή, αναφορά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ -κάτι που συγκινεί τους παλαιοπασόκους- και μίλησε σε πρώτο πληθυντικό, σαν να είναι στελέχη του δικού του κόμματος, υπονοώντας το ενιαίο και αδιαίρετο της προοδευτικής παράταξης.

…αγκαλιές στον Πανίκα

Και ενώ το απόγευμα προσπαθούσε να συγκινήσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το πρωί είχε ένα ακόμα τετ α τετ με ένα πρώην κορυφαίο «γαλάζιο» στέλεχος.

Και όχι όποιο και όποιο, αλλά ένα πρόσωπο που το 2009 κατέβηκε υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας «εγγυητής της ενότητας της παράταξης», αποσπώντας, μάλιστα, το διόλου ευκαταφρόνητο 15%, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Ασφαλώς αναφερόμαστε στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης χαιρέτησε και αγκάλιασε, στο περιθώριο της εκδήλωσης μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.