ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός από το εκλογικό «χαστούκι» στο ΤΕΕ – Φόβος για το φαινόμενο «ντόμινο»

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Κουμουνδούρου, μετά τη συντριβή της παράταξης που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), εκεί που κατόρθωσε να πάρει μικρότερο ποσοστό ακόμα και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρά το γεγονός ότι κατέβηκε μαζί με τις δυνάμεις της Νέας Αριστεράς.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν να πιστεύουν ότι η εκλογική αυτή αποτυχία αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό και πως δεν θα συνδεθεί με τις κάλπες των ευρωεκλογών, εκεί που Στέφανος Κασσελάκης εξακολουθεί να θέτει πολύ ψηλά τον «πήχη».

Σε γενικές γραμμές, οι εκλογές στα επιμελητήρια, τον εργατικό και φοιτητικό συνδικαλισμό και στα μεγάλους επιστημονικούς φορείς, δεν αποτελούν το δυνατό σημείο της Κουμουνδούρου, διαχρονικά. Τα αποτελέσματα που πετυχαίνουν οι παρατάξεις της είναι πάντα αισθητά χαμηλότερα από εκείνα των εθνικών και ευρωπαϊκών καλπών, των τελευταίων 11 ετών.

Ωστόσο, αυτό που συνέβη στις εκλογές του ΤΕΕ, του μεγαλύτερου πανελλαδικού επιστημονικού φορέα της χώρας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξη του συγκέντρωση μόλις 5.92%, όταν στις εκλογές του 2016 είχε συγκεντρώσει 9.2%. Και όλα αυτά, στην πρώτη μεγάλη εκλογική μάχη υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Έχασε, δηλαδή, το 1/3 των δυνάμεων του, σε μια εποχή που ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευαγγελίζεται ακόμα και την πρωτιά στις ευρωεκλογές. «Είναι εφικτό ακόμα και να κόψουμε το νήμα πρώτοι», είπε στη νέα lifestyle συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Down Town.

Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, οι μηχανικοί δεν συγκινήθηκαν από την «αδιαμεσολάβητη» σχέση που θέλει να επιβάλει ο Στέφανος Κασσελάκης, επιλέγοντας τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες, που παρά τις διαφορές τους, εκφράζονται με επιχειρήματα και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις.

Η εκλογική αποτυχία στο ΤΕΕ, απασχόλησε και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά. «Χρειάζεται μεγαλύτερη και συστηματικότερη δουλειά και διεργασίες με το συνδικαλιστικό τομέα. Χρειάζεται μεγαλύτερη γείωση με την κοινωνία, με τα συνδικάτα», παραδέχθηκε η κ.Κεχαγιά.

Είναι προφανές ότι η Κουμουνδούρου έχει υποβαθμίσει πλήρως αυτή τη δουλειά, επενδύοντας τα πάντα στην ανάδειξη της «μεσσιανικής» εικόνας του προέδρου της. Και κάπου εκεί, έχασε τη σύνδεση της με την πραγματική κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αν και τα αποτελέσματα στο ΤΕΕ (και σε κάθε επιστημονικό σύλλογο) δεν αποτυπώνει πλήρως το πως ψηφίζει η κοινωνία στις εθνικές κάλπες, δείχνει πάντα μια τάση. Και στη συγκεκριμένη περίσταση, η τάση αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το αντιλαμβάνονται τα λιγοστά έμπειρα στελέχη του κόμματος, που έχουν ακόμα πρόσβαση στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Και από εχθές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περάσει σαν να μη συνέβη, η εν λόγω αποτυχία.

«Αποστάτες»; Μπορεί και όχι…

Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το γεγονός πως στις εκλογές του ΤΕΕ -όπως και σε όλα τα συνδικαλιστικά μέτωπα- οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, συντάσσονται ανοιχτά με τα στελέχη εκείνα που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου και δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά.

Επομένως, γίνεται σαφές ότι η βάση του κόμματος δεν αποδέχεται τον οχετό ύβρεων που εξαπολύουν εναντίον των ανθρώπων της Νέας Αριστεράς, οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα τρολ του διαδικτύου.

Επίσης, από τη στιγμή που το κόμμα αποδέχεται κεντρικά αυτή τη συνεργασία, σημαίνει ότι οι ανιστόρητες ανοησίες περί «αποστατών», που με περίσσιο θράσος εξαπολύουν απέναντι σε ανθρώπους που έχουν δώσει όλη τους τη ζωή για την Αριστερά, δεν είναι τίποτα άλλο από «κούφια» λόγια, που χρησιμοποιούν για να «ντοπάρουν» τους «κασσελίστας» του διαδικτύου.