Μητσοτάκης: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το δημογραφικό παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 - Εθνική Προτεραιότητα», στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Eurokinissi

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το μέγα πρόβλημα για το μέλλον της πατρίδας μας δεν είναι άλλο από τη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού και χρειάζεται ταχύτατα η δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής που να τρέξει γρήγορα και να ανατρέψει τα εφιαλτικά δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό και επισήμανε ότι «έχουμε εφαρμόσει 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας».

Ο ίδιος επέλεξε ως πιο ουσιαστικό μέτρο τη στήριξη της οικογένειας για να γίνει πιο εύκολη η απόκτηση ενός παιδιού.

«Έχουμε ήδη κάνει κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση: Αυξήσαμε το επίδομα γέννας που θεσπίσαμε το 2019 με την αύξηση να είναι κλιμακωτή ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, έχουμε επιδοματική πολιτική για οικογένειες με παιδιά, έχουμε προγράμματα για τη στέγη που είναι κρίσιμο δεδομένο για να αποκτήσει κάποιος παιδιά. Σημαντικό το πρόγραμμα Σπίτι μου. Εκεί θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν θέλουν παιδιά. Εγώ θα εστίαζα την προσοχή μου σε οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά, που έχουν ένα παιδί και αντιμετωπίζουν δυσκολία να πάνε για δεύτερο παιδί. Αυτό έχω συζητήσει με το αρμόδιο υπουργείο για τις οικογένειες με ένα παιδί που θέλουν να κάνουν δεύτερο, με δύο παιδιά που θέλουν να πάνε για τρίτο. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες. Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε φορολογικά κίνητρα για περισσότερες παιδιατρικές εξετάσεις». Όπως τόνισε σημασία έχουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και σε εταιρείες καθώς και το ολοήμερο σχολείο όχι στη λογική του πάρκινγκ.

Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές όσον αφορά τη στήριξη για την απόκτηση στέγης.

Το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέους που σκέφτονται να γίνουν γονείς, έχει ως εξής:

«Έχουμε ήδη δώσει φοροαπαλλαγές για Έλληνες που γυρίζουν από το εξωτερικό αλλά οι περισσότεροι το κάνουν επειδή υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας με την αλλαγή στη φορολογία της εργασίας.

Όποιος είναι γονιός γνωρίζει ότι η χαρά του να φέρνεις μια νέα ζωή δεν συγκρίνεται με τίποτα. Τα νέα ζευγάρια που είναι 30-35-40 ετών και έχουν χτυπηθεί από την κρίση των προηγούμενων ετών είναι σημαντικό να νιώθουν ασφάλεια και μέσα από μια σειρά πολιτικών θα κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο επιβαρυντικά οικονομική. σχεδιασμός των πολιτικών πρέπει να λάβει υπόψη τις δημογραφικές εξελίξεις. Πόσα παιδιά θα έχουμε σε 5-10 χρόνια; Πόσα σχολεία θα χρειαστούμε; Πόσους δασκάλους;».

Στις σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για το δημογραφικό ζήτημα αναφέρθηκε και η Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο συνέδριο για το Δημογραφικό, που διεξήχθη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η κυρία Ζαχαράκη, τόνισε ότι, παρότι θα ήταν άκρως υπερβολικό, με τα σημερινά δεδομένα, να μιλήσουμε για αναστροφή του φαινομένου, η κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη πολλά προγράμματα για την ενίσχυση των νέων οικογενειών, ενώ ειδικότερα για το ζήτημα του στεγαστικού, έπειτα και την αύξηση των ενοικίων, κάλεσε τις τράπεζες να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη στεγαστική διευκόλυνση των οικογενειών, προκειμένου αυτές να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Μάλιστα όπως είπε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης πρέπει να περιλαμβάνει 13 σχέδια δράσης για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

Η κυρία Ζαχαράκη θέλοντας να μεταφέρει την ιδιομορφία κάθε περιφέρειας στο δημογραφικό και αφού ανέφερε το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από την απολιγνιτοποίηση και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για τις οποίες υπάρχουν και δημιουργούνται αναπτυξιακά προγράμματα και νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης πρέπει να περιλαμβάνει 13 σχέδια δράσης για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, με τη συμμετοχή περιφερειών, δήμων, τοπικών κοινωνιών, επιστημονικών φορέων κλπ.

Για την ιδιαιτερότητα κάθε περιφέρειας, συμπλήρωσε και τις πρωτοβουλίες προκειμένου να μην κλείσουν σχολεία, παρότι μειώνεται ο αριθμός των μαθητών και την ενίσχυση των δομών υγείας και ασφάλειας. Ακόμη, σημείωσε τις παρεμβάσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, με προγράμματα vouchers που φτάνουν στα 360 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις