«Αριστερή στροφή» από Κασσελάκη στο παρά πέντε των εκλογών και η «ψυχρολουσία» στη Βηθλεέμ

Οι έρευνες μπορεί να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στην εκτίμηση ψήφου περιμετρικά του 15%, όμως στα αριστερά έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή που ξεκινάει από το 15% και ενδεχομένως να αγγίζει και το 20%
Στέφανος Κασσελάκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης
Intime News
3'

Μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσει όσους μπορεί από τους αριστερούς και σοσιαλδημοκράτες πολίτες, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Ιουνίου, καταβάλει ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει «ταβάνι».

Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η επιλογή της Παλαιστιανιακής Αρχής να μην εκπροσωπηθεί στη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε υψηλό επίπεδο. Κατά διπλωματικούς κύκλους, η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το οκτάμηνο της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα.

Κλείνατε επ’ αριστερά… ασθμαίνοντας

Η εξόφθαλμη και «άγαρμπη» δεξιά «στροφή» που πραγματοποίησε η Κουμουνδούρου τους τελευταίους μήνες, είχε ως αποτέλεσμα να της γυρίσουν την πλάτη ένα μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων της. Οι επίκληση του συνθήματος «Πατρίς-Θρησκεία- Οικογένεια» και η ακραία φιλελεύθερη οικονομική πρόταση που κατατέθηκε, φαίνεται ότι είχε περιορισμένη επιτυχία.

Οι έρευνες μπορεί να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στην εκτίμηση ψήφου περιμετρικά του 15%, όμως στα αριστερά έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή που ξεκινάει από το 15% και ενδεχομένως να αγγίζει και το 20% - σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν είναι καθόλου αμελητέο. Το γιατί επέλεξε η Κουμουνδούρου να το αγνοήσει, έχει δύο αναγνώσεις. Αρχικά, διότι οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη πίστεψαν πως με τη μετακίνηση του κόμματος πιο δεξιά ακόμα και από τη Σοσιαλδημοκρατία, θα μπορέσουν να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο ακροατήριο.

Δεύτερον, διότι είναι προφανές πως πολιτικά, η παρούσα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Σε σημείο, μάλιστα, που να μην έχει κανέναν απολύτως πρόβλημα να επενδύσει ακόμα και στη θρησκοληψία, αλλά και στο ανιστόρητο δόγμα της «πατριωτικής Αριστεράς».

Με τα ποσοστά του κόμματος της τελευταίες εβδομάδες να παρουσιάζουν στασιμότητα, στην Κουμουνδούρου έχουν πλήρως κατανοήσει ότι πρέπει να κινηθούν διαφορετικά. Μετά τους «νοικοκυραίους», ήρθε η ώρα να απευθυνθούν σε αυτούς που απομάκρυναν από κοντά τους, από την πρώτη στιγμή.

Έτσι εξηγείται η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Δυτική Όχθη, αλλά και να εμφανιστεί το τελευταίο δεκαήμερο με σκληρή ρητορική απέναντι στο Ισραήλ – αν και μέσα σε 24 ώρες ανακάλεσε τα περί «περίπου τρομοκρατικής οργάνωσης» που είχε ισχυριστεί για τη Χαμάς.

Παράλληλα, επανέλαβε τρεις φορές μέσα σε τρεις ημέρες ότι η οικογένεια του προέρχεται από το ΚΚΕ και το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ. Το Σάββατο, απλά υποδέχθηκε πρωινάδικο στο εξοχικό του στις Σπέτσες, για να μην ξεχαστεί και η ταξική του προέλευση.

Ψυχρολουσία στη Βηθλεέμ

Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, αποτέλεσε την έκπληξη των ημερών. Παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε για επικοινωνιακού τύπου ταξίδι, ήταν μια κίνηση που έδειξε μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων που τηρούσε τους οκτώ μήνες της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα.

Φαίνεται, όμως, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ξεχνάει τα πεπραγμένα και τα λεγόμενα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και την παραλίγο συνάντηση του αρχηγού της, με το ακραίο φιλοϊσραηλινό λόμπι της AIPAC.

Έτσι εξηγείται από έμπειρους διπλωματικούς κύκλους η επιλογή της να υποβαθμίσει την επίσκεψη Κασσελάκη, ορίζοντας συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως ο επί 17 χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής και ειδικός απεσταλμένος του Μαχμούντ Αμπάς, Ριάντ Αλ Μαλίκι όχι μόνο να επισκεφθεί την Ελλάδα αλλά και να συμμετάσχει στο πρώτο Συνέδριο του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα που θα διεξαχθεί στην Αθήνα 17 και 18 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή