Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε

Αντίστροφη μέτρηση για την ευρωκάλπη της Κυριακής 09 Ιουνίου.

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε
AP.
1'

Πλησιάζει το μεγάλο «ραντεβού» των Ευρωπαίων πολιτών με την κάλπη, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την 9η Ιουνίου. Οι κάλπες για την ανάδειξη εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο θα ανοίξουν στις 07:00 της Κυριακής και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00.

Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε

Στην Ελλάδα, εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης.

Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο «κατεβαίνουν», έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.

Όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή