Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ευρωπαϊκό κόμμα - Το 41% δεν είναι λευκή επιταγή»

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ευρωπαϊκό κόμμα - Το 41% δεν είναι λευκή επιταγή»
7'

Στον ΑΝΤ1 παραχώρησε συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει των ευρωεκλογών.

Ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρθηκε φυσικά και σε άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως τα εθνικά, η ακρίβεια αλλά και η ασφάλεια των πολιτών.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός:

Αναφορικά για τις Ευρωεκλογές: «Είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν το πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε για τον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό. Θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις την επόμενη 5ετία και πρέπει η Ελλάδα να είναι όσο πιο ισχυρή μπορεί. Είμαστε το κόμμα της Ευρώπης και όσο δυνατότεροι είμαστε τόσο πιο ισχυρά όπλα θα έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν. Οι πολίτες στις εθνικές εκλογές επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς. Η αντιπολίτευση έχει κάνει τις εκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την νομιμοποίηση των Ευροεκλογών. Είναι μια ευκαιρία να αναμετρηθούμε με όσα έχουμε κάνει, να ακούσουμε τους πολίτες. Δεν θα το περιφρονήσουμε ποτέ αυτό. Κάθε κάλπη είναι μια ευκαιρία έκφρασης των πολιτών».

Σχετικά με την ακρίβεια: «Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Είναι το πρώτο πρόβλημα παγκοσμίως. Εξερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση, η οποία συμπίεσε τα εισοδήματα. Οι μισθοί και οι συντάξεις ξεκινούν από μικρή βάση. Αυτά όμως δεν ακυρώνουν την πραγματικότητα, πως οι τιμές είναι ψηλές. Έχουμε πια σε αρκετά προϊόντα μειώσεις στις τιμές. Έχουμε βάλει πάρα πολλά πρόστιμα. Με τις παρεμβάσεις μας θέλουμε διαφάνεια στις τιμές. Η παραδοχή που κάνουμε είναι πως θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Ζητούμε ευρωπαϊκή στήριξη σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ζητάμε παρέμβαση από την Ευρώπη. Την επόμενη ημέρα στο ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις. Τα βάζουμε με πολύ μεγάλες πολυεθνικές».

Για την μείωση του ΦΠΑ: «Η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πάρα πολύ στα κρατικά ταμεία. Όποιος δίνει συμβουλές για μείωση, να μας κάνουν υποδείξεις ποια επιδόματα να μειώσουμε και που θα βρούμε δημοσιονομικά τα χρήματα που θα λείψουν. Αν το κάνουμε για μικρό διάστημα, δεν θα αυξηθούν ξανά οι τιμές; Δείτε τι γίνεται στον καφέ, που μειώσαμε τον ΦΠΑ. Τώρα υπάρχει μείωση στις τιμές; Αν υλοποιήσουμε αυτά που λένε αυτόματα θα μπαίναμε ξανά σε επιτήρηση. Όσο είμαι πρωθυπουργός, αυτό δεν θα γίνει. Το κόστος στις υποσχέσεις τις αντιπολίτευσης είναι 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Να μας πει η αντιπολίτευση ποιο επίδομα πρέπει να κοπεί. Εμείς δώσαμε στήριξη στην κοινωνία επί πανδημίας, κρατήσαμε όρθια την ελληνική κοινωνία. Οι νέοι κανόνες στην Ευρώπη αναφέρουν πως υπάρχει οροφή δαπανών έως 3%, ασχέτως των εσόδων. Όποιος ξεφύγει από αυτούς, μπαίνει σε επιτήρηση. Αν η αντιπολίτευση θέλει να γυρίσουμε εκεί, να έρθουν να μας το πουν».

Για το συμβάν στην Κέρκυρα, με συνταξιούχο: «Μην αναπαράγουμε τα fake news της αντιπολίτευσης. Να είμαστε προσεκτικοί με την κοπτοραπτική της αντιπολίτευσης. Ναι, υπάρχουν συνταξιούχοι που περνάνε δύσκολα. Αλλά αυξήσαμε τις συντάξεις. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συμβούλιου ήταν ένα μείζον θέμα. Μακάρι να μπορούσαμε να αυξήσουμε τις συντάξεις και άλλο. Δεν παραγνωρίζουμε πως υπάρχουν συμπολίτες μας που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Θέλουμε μια πολιτική κοινωνικά που στηρίζει τους αδύνατους. Τα επιδόματα που δίνουμε αφορούν ανθρώπους που είναι στα όρια της φτώχειας. Η αύξηση των μισθών δεν είναι μικρό πράγμα. Είχαμε 650 ευρώ κατώτατο με τιμές Ευρώπης. Όμως η βάση αφετηρίας ήταν ήδη χαμηλή λόγω κρίσης. Μόνο με επενδύσεις και αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό».

Για την φοροδιαφυγή: «Από την πρώτη ημέρα είπαμε πως θα πολεμήσουμε την φοροδιαφυγή. Συνδέσαμε τα POS με τις ταμειακές. Αυτό είναι μεγάλο βήμα. Υπάρχει και το ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν γίνεται να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Τα μέτρα αυτά μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερα έσοδα και να μειώσουμε τους φόρους. Έχουμε μειώσει 50 φόρους».

Αναφορικά με την αύξηση των ενοικίων: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Οι συμπολίτες μας που ζουν στο ενοίκιο είναι σε δύσκολη θέση. Το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Όσο περισσότερα μπουν στην αγορά, τότε θα μειωθούν τα ενοίκια. Με το πρόγραμμα Σπίτι Μου, οι συμπολίτες μας πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου, μικρότερη από ενοίκιο. Προσπαθούμε να βάλουμε περισσότερα κλειστά διαμερίσματα στην αγορά. Όποιες χώρες έκαναν ελέγχους στα ενοίκια απέτυχαν. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για τα Airbnb, να δούμε κατά πόσο υπάρχουν δυνατότητες για περιορισμούς. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλαίσιο παρεμβάσεων στην αγορά».

Σχετικά με το ποσοστό που ψάχνει η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές: «Έχω μάθει να θέτω ξεκάθαρους στόχους και δεν κρύβομαι από τις δυσκολίες των ευρωεκλογών. Έχω πει πως το 33% που είχαμε πάρει, είναι ο πήχης μας και θα θέλαμε να το ξεπεράσουμε. Δίνω μια ευρωπαϊκή διάσταση και οι εκλογές γίνονται να πάρουμε όσο περισσότερους ευρωβουλευτές μπορούμε. Σε αυτό δεν μπορώ να βάλω κάποιο στόχο. Το ενδιαφέρον είναι να ρωτήσετε τα άλλα κόμματα για τον στόχος τους για να ξέρουμε να μετρηθούμε».

Σχετικά με το δημογραφικό στην Ελλάδα: «Είναι ένα πρόβλημα δομικό και μακροπρόθεσμο, όχι μόνο ελληνικό. Δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Τα μέτρα που έχουμε λάβει βοηθούν τις οικογένειες να κάνουν παιδιά. Κατά κανόνα η απόφαση τα ζευγάρια να μην κάνουν παιδιά στηρίζεται στην ακρίβεια. Πολλά έμμεσα μέτρα βοηθούν τις οικογένειες να αποκτήσουν ένα ή και δυο παιδιά. Οφείλω να επισημάνω πως υπάρχουν χώρες πολύ πιο πλούσιες με πρόβλημα υπογεννητικότητας. Όμως είναι και θέμα γήρανσης. Για αυτό αποφασίσαμε με μέτρο να πληρώνονται οι συνταξιούχοι που εργάζονται, με ένα πολύ μικρό φόρο».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας: «Είναι πολύ δύσκολες οι σχέσεις μας, αλλά θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Τα περισσότερα ζητήματα έχουν λυθεί από την ίδια την Ιστορία. Συνθήκες έχουν καθορίσει τα σύνορα. Δεν θα μπούμε ποτέ σε συζήτηση με την Τουρκία για τα σύνορά μας, δεν της το κρύβουμε, της το λέμε ξεκάθαρα. Περιμένουμε να δούμε τι θα γράφουν τα βιβλία τους για την Γαλάζια Πατρίδα. Είμαστε γείτονες, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, κρατώ τα θετικά της τουρκικής προσέγγισης. Έχουμε μια καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό, έχουμε προχωρήσει το ζήτημα της βίζας στα νησιά. Οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα».

Για τις επιτυχίες στον αθλητισμό: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Χαίρομαι ως πρωθυπουργός για τις επιτυχίες όλων των ελληνικών ομάδων. Καταφέραμε να διοργανώσουμε άρτια τον τελικό, με ασφάλεια, να τον χαρούν οι φίλαθλοι. Αυτή είναι η Ευρώπη, αυτή είναι η Ελλάδα. Η οργάνωση ενός τέτοιο τελικού χωρίς προβλήματα. Οι αγώνες στην Ελλάδα έγιναν με ασφάλεια, αφότου πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα γήπεδα. Ο τελικός του Κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρονιά στο Ολυμπιακό Στάδιο με κόσμο».

Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών: «Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Θα αποδώσει τις ευθύνες όπου κρίνει εκείνη. Δεν υπάρχει κοματικοποίηση της υπόθεσης. Κάποιοι εργαλειοποιούν τα όσα έγιναν στα Τέμπη ενόψει των Ευρωεκλογών. Έχω επικοινωνήσει με την οικογένεια Πλακιά. Όποιος συγγενής έχει ζητήσει να μου μιλήσει, έχει γίνει. Δεν έκανα μικροπολιτική πάνω από τον πόνο των συγγενών. Δεν το διαφήμισα. Βεβαίως θα δεχτώ κάθε πρόταση για προανακριτική. Να φτιάξουν κατηγορητήριο και δεσμεύομαι πως θα συζητηθεί άμεσα στη Βουλή. Τίποτα δεν έχουμε δει από όλα αυτά».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του, τονίζοντας πως «Δεν είναι λευκή επιταγή το 41%. Αν κρίνω πως θα χρειαστούμε ανασχηματισμό θα το κάνω. Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές, η αλήθεια είναι».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή