Μπελέρης: Προτεραιότητα μου είναι να προασπίσω τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου

«Κόπηκε» η σύνδεση μόλις άρχισε να μιλά για τις περιουσίες της εθνικής ελληνικής μειονότητας - "Ευχαριστώ τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποψηφιότητα μου στις ευρωεκλογές - Μου δίνει τη δυνατότητα να στηρίξω τη Χειμάρρα από άλλο μετερίζι"

Μία επεισοδιακή συνέντευξη του Φρέντη Μπελέρη, του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας και κρατούμενου για πάνω από έναν χρόνο στις αλβανικές φυλακές, ο οποίος είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, προβλήθηκε σήμερα στο Mega και την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου Live News.

Κατά τη διάρκεια της μοναδικής του -μέχρι στιγμής- συνέντευξης, η οποία δόθηκε χθες μέσα από τις φυλακές του Φίερι, φαίνεται η δεσμοφύλακας που παρακολουθεί τη συνομιλία και την επίμαχη στιγμή, που ο Μπελέρης μιλά για τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών, τα δικαιώματά τους και τη στάση της Κυβέρνησης Ράμα, η σύνδεση διακόπτεται και δεν επανέρχεται ποτέ.

«Πρέπει να είστε ο μοναδικός υποψήφιος από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην Ευρώπη, που δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους ψηφοφόρους του» είπε ο Νίκος Ευαγγελάτος, με τον Φρέντη Μπελέρη να δηλώνει, ωστόσο τυχερός που μιλούν για εκείνον η οικογένειά του, οι φίλοι του και όσοι τον υποστηρίζουν τόσα χρόνια.

«Είναι παράδοξο γιατί το καθεστώς Ράμα αποφάσισε μέσα σε μία μέρα να με φυλακίσει για αυτά που πιστεύω, με μία δίκη παρωδία και με μία διαδικασία που δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου και αυτά που ξέρουμε στη Δύση», είπε χαρακτηριστικά. Όσο για την καθημερινότητά του στη φυλακή, δήλωσε ότι δεν έχει καμία διακριτική μεταχείριση, αλλά ξυπνάει το πρωί με «την εικόνα της Παναγίας που μου είχε χαρίσει ο Μακαριώτατος Αναστάσιος και με τη φωτογραφία της οικογένειάς μου. Είναι μία κατάσταση δύσκολη αλλά έχω την ευλογία και την τύχη να έχω τη συμπαράσταση φίλων, οικογένειας και, από ότι καταλαβαίνω, και όλων των Ελλήνων».

Για τη μάχη που θέλει να δώσει από το Ευρωκοινοβούλιο εφόσον εκλεγεί, είπε ότι: «προτεραιότητα και σκοπός μου είναι να προασπίσω τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, αυτά που για εμάς δεν είναι αυτονόητα. Όπως αποδείχτηκε τον τελευταίο καιρό, δεν έχουμε δικαίωμα στην περιουσία, στον αυτοπροσδιορισμό, στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, στο τεκμήριο αθωότητας, είμαστε πολύ μακριά από αυτό που λέμε Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και σε όλες τις δυτικές χώρες. Για όλα αυτά θα παλέψω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για όλα αυτά πιστεύω ότι πρέπει οι συμπολίτες μας να μου δώσουν τη δυνατότητα να παλέψω. Είναι ζητήματα που αξίζουν και είναι κρίμα το 2024 να υπάρχουν Έλληνες που να μην απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους». Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ υπογράμμισε ότι δεν αφήνει ποτέ τη Χειμάρρα. Έτσι, όμως, όπως είναι το καθεστώς, έστω και με μία ημέρα καταδίκη, δεν θα μπορεί για την υπόλοιπη ζωή του ποτέ να έχει ρόλο στην πολιτική ζωή της Αλβανίας.

Χαρακτήρισε, δε, πολύ έξυπνη την κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού να του δώσει τη δυνατότητα να αγωνιστεί για τον ίδιο σκοπό από άλλο μετερίζι, εφόσον στην Αλβανία πλέον δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει καμία πολιτική θέση. Ίσως, μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποτελέσει μεγαλύτερο μοχλό πίεσης για να διεκδικηθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων από ότι θα ήταν ο Δήμος της Χειμάρρας, είπε.

Ο Φρέντης Μπελέρης εξηγούσε ότι: «Το 1960 το κομμουνιστικό καθεστώς δήμευσε τις περιουσίες από τους παππούδες και τους πατεράδες μας. Το 1991 υποτίθεται ότι αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, έχουν περάσει άλλα 34 χρόνια και ακόμη δεν έχουν λάβει οι Έλληνες τις περιουσίες τους και αυτό γίνεται σκόπιμα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, άλλες χώρες του ανατολικού μπλοκ»… και εκεί διεκόπη η σύνδεσή του. «Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο πως σε αυτή την απάντηση κόβεται η σύνδεση» είπε ο Ν. Ευαγγελάτος, επισημαίνοντας ότι «Δεν έχουμε την αφέλεια ότι δεν ακούει η αλβανική αστυνομία αυτά που μας λέει ο Φρέντη Μπελέρης. [….] Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν το θεωρώ τυχαίο. […] ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα δικτύου, υπάρχει πρόβλημα περιεχομένου», σχολίασε στο στούντιο ο δημοσιογράφος, όπου φιλοξενούσε την κόρη του Φρέντη, Ερμιόνη. Η ίδια είπε ότι αργότερα μίλησε με τον πατέρα της, ο οποίος της είπε ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη συζήτηση ούτε να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την εκπομπή που τον φιλοξένησε. «Επιτέλους ακουστήκαμε κι εμείς ως Έλληνες στην Αλβανία, μετά από πάρα πολλά χρόνια», είπε η κόρη του Φρέντη Μπελέρη.