Η μάχη της Κρήτης - Αγώνας δρόμου της ΝΔ για να ξαναγίνει μπλε το νησί

Η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παραχωρήσει τη διακαναλική συνέντευξη της ΝΔ, στα Χανιά είναι απολύτως ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδει η κυβερνητική παράταξη στο εκλογικό αποτέλεσμα που θα καταγραφεί στο άλλοτε «πράσινο» και στις τελευταίες εκλογές «μπλε» νησί
Η μάχη της Κρήτης - Αγώνας δρόμου της ΝΔ για να ξαναγίνει μπλε το νησί
EUROKINISSI
4'

Στην πραγματικότητα, η μάχη για την πρωτιά στην Κρήτη έχει εξελιχθεί σε αγώνα γοήτρου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των τριών πρώτων κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης έλκουν την καταγωγή τους από τη μεγαλόνησο.

Ο στόχος της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να πετύχει εκ νέου αυτό που κατάφερε στις περσινές εκλογές, δηλαδή να αναδειχθεί πρώτη δύναμη σε ένα νησί που στο παρελθόν είχε καταγραφεί επί σειρά ετών στη συλλογική μνήμη ως «πράσινο». Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019, η ΝΔ πέτυχε την επικράτησή της στο Λασίθι και το Ρέθυμνο και ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά και στο Ηράκλειο, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ηττημένο στην επί χρόνια «έδρα του».

Στις εθνικές εκλογές του 2023, η ΝΔ κατόρθωσε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, την επικράτησή της και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να διατηρήσει την πρωτιά μόνο στα Χανιά, λόγω της επανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο στους υπόλοιπους νομούς βρέθηκε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας στην τρίτη θέση το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Στις κατ ιδίαν συνομιλίες του, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η «μάχη της Κρήτης» θα κερδηθεί από τη ΝΔ, η οποία, όπως εκτιμά, θα κατορθώσει να πιάσει και πιθανόν να ξεπεράσει το ποσοστό των τελευταίων ευρωεκλογών- δηλαδή το 33 %. Την εκτίμησή του αυτή, ο κύριος Μητσοτάκης στηρίζει στην αύξηση της συσπείρωσης που καταγράφεται καθ οδόν προς τις κάλπες αλλά και τη σημαντική μείωση των διαρροών προς τα δεξιά της φιλελεύθερης παράταξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και το δημαρχείο της πόλης, έστειλε μήνυμα στους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες της αποχής από τις κάλπες...

«Κυριάκο βάδιζε μπροστά και πίσω μη γυρίσεις και τούτες δω τις εκλογές εσύ θα τις κερδίσεις...» έλεγε η μαντινάδα με την οποία υποδέχθηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ηράκλειο, απ' όπου ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κρήτη για τις Ευρωεκλογές 2024. «Τους λέω να δουν τη μεγάλη εικόνα την πρόοδο της χώρας την αξιοπιστία που έχει κερδίσει να αφήσουν στην άκρη της όποιας δυσαρέσκειες και σίγουρα να ξορκίσουμε την αποχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε: «Έχει μεγάλη σημασία μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν το 2027 να βαδίσουμε έχοντας καταγράψει μία μεγάλη εκλογική νίκη στις ευρωεκλογές».

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σκληρή μάχη για να αυξήσει τα ποσοστά του, καθώς πέρυσι τον Ιούνιο υπήρχαν έντονες διακυμάνσεις μεταξύ των νομών (για παράδειγμα στο Ηράκλειο είχε ποσοστό 20.52% δηλαδή πάνω από τον εθνικό μέσο όρο αλλά στο Λασίθι είχε πάρει 14.62 %). Για τον λόγο αυτόν, ο αρχηγός του Στέφανος Κασσελάκης και όλα τα ηγετικά στελέχη επισκέφτηκαν πολλές φορές το τελευταίο διάστημα το νησί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί εκ νέου την Κρήτη την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία στο Ηράκλειο. Ο κ. Κασσελάκης έχει ανεβάσει τον «πήχη» για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, θεωρώντας ότι το κόμμα του είναι «κοντά στο να πετύχει το 2 μπροστά από το ποσοστό του». Και αυτό, παρά το γεγονός ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του να κινείται γύρω στο 15% με 16%.

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σε περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του στοχεύει και το ΠΑΣΟΚ, που στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου είχε καταφέρει να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα σε τρεις νομούς (Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο), ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός του Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να κλείσει την προεκλογική περίοδο, με ομιλία του στην Κρήτη. Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 7 Ιουνίου, στο Ηράκλειο.

«Το επίδικο στις ευρωεκλογές είναι να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της αλαζονείας του 41% και να ενισχυθεί η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση» τονίζει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ και στις 9 Ιουνίου θα είναι στην όχθη των νικητών είτε το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές είτε οι εθνικές του 2023. «Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, που θα ενισχυθεί, θα μετατραπεί σε κυβερνητική τροχιά μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές», σημειώνει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή