Ο Μητσοτάκης, το Κέντρο και οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας
Όσο πλησιάζουμε στην κάλπη της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του επί κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την δεύτερη τετραετία της ΝΔ
Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε οριστικά χθες σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το άρθρο 3 όπου η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει το 2025, «τα ζητήματα Κράτους – Εκκλησίας μπορούμε να τα συζητήσουμε, αλλά δεν εντάσσω το άρθρο 3 στην ομάδα των θεμάτων αυτών».
Συνεπώς δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα πλήρους διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας, ούτε βέβαια ζητήματα θρησκείας και ορθοδοξίας όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 3 του Συντάγματος.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο των δηλώσεων του πρωθυπουργού είναι οι αναφορές του στο πολιτικό Κέντρο.
«Τις εκλογικές νίκες δεν μας τις έδωσαν μόνο οι πολίτες που παραδοσιακά υποστηρίζουν τη Ν.Δ., αλλά και οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ότι βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό που αποκαλούμε κεντρώο χώρο», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «υπηρετούμε με συνέπεια τις ανάγκες και αυτών των πολιτών και γι’ αυτό θεωρώ πολύ δύσκολο η Ν.Δ. να μην είναι πρώτη δύναμη στον χώρο του πολιτικού κέντρου. Το Κέντρο δεν είναι επικοινωνία. Είναι εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές που υλοποιούμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Βεβαίως είναι κάτι που έχει ξανατονίσει λέγοντας ότι «το Κέντρο βγάζει κυβερνήσεις».
Μια ακόμα σημαντική είδηση που έδωσε ο πρωθυπουργός αφορά το ενδεχόμενο να δεχθεί πρόταση για την Κομισιόν. Όπως υπογράμμισε θα απαντήσει «όχι» σε περίπτωση που του προταθεί η θέση του προέδρου της Κομισιόν. «Θα πω “όχι” ακόμη κι αν μου προταθεί», τονίζει ακόμη και αν δεν «περπατήσει» η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που δε μου επιτρέπει να αποδεχθώ μια θέση πέρα από αυτή που ο λαός με έταξε».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες από την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντίθεση με αυτά που λέει η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στις εθνικές κάλπες. Παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και άνοιξε το θέμα του ανασχηματισμού λέγοντας ότι θα γίνει όταν ο ίδιος το κρίνει απαραίτητο.
«Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027 για το πόσο κάναμε αυτά που προαναγγείλει και πόσο αποτελεσματικοί ήμασταν. Η ανεργία προσεγγίζει το 10%, οι επενδύσεις αυξάνονται. Δεν είμαστε αλάθητοι και όταν κρίνω ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει αλλαγή προσώπων, έχω το δικαίωμα να το κάνω», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Από τα Χανιά εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πόθεν έσχες του κυρίου Κασσελάκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «για τον κύριο Κασσελάκη θα έθετα ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει το πόθεν έσχες του; Παρουσιάστηκε στην πολιτική σκηνή ως ο πρεσβεύων τη λογική των καθαρών χεριών. Η προσωπική του ζωή δεν ενδιαφέρει τους πολίτες. Το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες. Μένω σε αυτό που είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις Ευρωεκλογές», τόνισε.
«Από τον κύριο Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δε μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές», είπε χαρακτηριστικά.