ΣΥΡΙΖΑ: Η κόλλα χαρτί Κασσελάκη φέρνει προβληματισμό στην Κουμουνδούρου – Το παρασκήνιο της απόφασης

Το Πόθεν Έσχες σε… «χαρτοπετσέτα» του Στέφανου Κασσελάκη και το παρασκήνιο της απόφασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κόλλα χαρτί Κασσελάκη φέρνει προβληματισμό στην Κουμουνδούρου – Το παρασκήνιο της απόφασης
EUROKINISSI.
5'

Περισσότερες απορίες, παρά απαντήσεις για την περιουσιακή κατάσταση του Στέφανου Κασσελάκη, προκάλεσε η δημόσια παρουσίαση της σε μια κόλλα χαρτί Α4, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς τροφοδότησε την πολιτική αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργώντας έναν νέο, αχρείαστο «πονοκέφαλο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμονή της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Πόθεν Έσχες σε… «χαρτοπετσέτα»

Το μακρινό, πλέον, καλοκαίρι του 2009, με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση να χτυπάει ολόκληρη τη δυτική οικονομία, σε μια συνεδρίαση του Eurogroup, ο αστικός μύθος λέει ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παππαθανασίου, επιχείρησε να ηρεμήσει του ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, γράφοντας κάποια μέτρα που θα λάμβανε σε μια χαρτοπετσέτα.

Αν και η συγκεκριμένη αφήγηση αμφισβητείται από τον πρωταγωνιστή της (ιστορία που χρησιμοποίησαν κατά κόρον όσοι ήθελαν να χρεώσουν στον Κώστα Καραμανλή την ελληνική χρεοκοπία και να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για τα όσα ακολούθησαν), έχει μείνει διατηρηθεί στη συλλογική μνήμη, ως μνημείο προχειρότητας του πολιτικού συστήματος.

Και αυτή η ιστορία ήρθε στο μυαλό αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την κόλλα χαρτί την οποία χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, για να παρουσιάσει το «πόθεν έσχες» του, χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα χαρτί χωρίς κανένα αντίκρισμα, το οποίο όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που θέτουν οι αντίπαλοι του, αλλά αντίθετα, ανατροφοδότησε την πολιτική σύγκρουση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Και ποιο είναι το άκρον άωτον του παραλόγου; Ζητούν από μένα επίμονα να υποβάλω το πόθεν έσχες μου - που δεν ήμουν στην Ελλάδα και δεν είχα σχέση με την πολιτική και το δημόσιο χρήμα - ενώ το σύστημα δεν λειτουργεί για τους ίδιους!», ανέφερε ο εμφανώς ενοχλημένος για την όλη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η αλήθεια είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης, τυπικά και βάσει νόμου, μπορεί να καταθέσει το αρχικό του πόθεν έσχες, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Και έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να το πράξει τότε.

Επίσης, ως ένας άνθρωπος που είχε όλη του τη ζωή δομημένη ως επιχειρηματίας σε μια ξένη χώρα, θα ήταν κατανοητό να χρειάζεται χρόνο για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Όμως, αντί να επικαλεστεί αυτή την αντικειμενική δυσκολία και να κλείσει οριστικά τη συζήτηση για την περιουσιακή του κατάσταση – τουλάχιστον μέχρι να περάσει αυτή η κρίσιμη εκλογική μάχη- επέλεξε από μόνος του να δεσμευτεί δημόσια, ότι θα καταθέσει δήλωση περιουσιακής κατάστασης πριν από τις ευρωπαϊκές κάλπες.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε ασφυκτική πίεση από την κυβέρνηση και τους ανταγωνιστές του στην ευρύτερη Κεντροαριστερά για να κάνει την υπόσχεση του, πράξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου.

Εκεί, οι στενοί του συνεργάτες, προέτρεψαν τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει ένα βήμα πίσω και να μην απαντήσει στις προκλήσεις των αντιπάλων του, περιμένοντας την καταληκτική, βάσει νόμου, ημερομηνία, για να γίνουν όλα όπως πρέπει.

Όμως, οι μαρτυρίες φέρνουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ανένδοτος και να επιλέγει ο ίδιος, παρά τις αντιρρήσεις των στενών του ανθρώπων, να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η οποία ανέβει νέες «φωτιές» στην Κουμουνδούρου.

Μάχη «χαρακωμάτων» με την κυβέρνηση

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, από το βράδυ της Δευτέρας έχει ξεσπάσει νέος γύρος σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Εν κατακλείδι, μετά το σημερινό σόου, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο: Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει; Ας τα απαντήσει ο ίδιος», ανέφερε σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Τώρα λοιπόν, που η προσπάθεια σπίλωσης του Στέφανου Κασσελάκη από το σύστημα Μαξίμου και τους παρατρεχάμενούς του έπεσε στο κενό, ήρθε η ώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει καιρό τώρα», απάντησε η Κουμουνδούρου, επιχειρώντας να μεταφέρει τη συζήτηση στα περιουσιακά στοιχεία του πρωθυπουργού.

Πάντως, δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που ενώ βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι υπέπεσε σε ένα μεγάλο σφάλμα, προχωρώντας σε αυτή την κίνηση, ενώ δεν ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην επίσημη κατάθεση.

«Αποκούμπι» στον Τσίπρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να χτυπήσει στο συναίσθημα, τους ψηφοφόρους του κόμματος. Έκανε δημόσια αυτοκριτική για την υπερέκθεση του στα μίντια και για τη lifestyle προσέγγιση της καθημερινότητας.

Παράλληλα, «ζεσταίνει» ξανά το χιλιοπαιγμένο έργο περί «υπονομευτών». Σε αυτό θα στηριχτεί την επομένη των ευρωεκλογών, στην περίπτωση που το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αναμενόμενο. Μάλιστα, δεν θα αρκεστεί μόνο στην επίθεση κατά όσων αποχώρησαν το 2023, αλλά θα στοχοποιήσει και αρκετά από τα νυν κορυφαία στελέχη του κόμματος – και σκοπεύει να το κάνει ονομαστικά.

Τέλος, έπαιξε ξανά το «χαρτί» του Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμενος ότι για η παρουσία του στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα, φουντώνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο τελευταίος θα δώσει το παρών στην προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον διάδοχο του.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή