Ευρωεκλογές 2024: Ποιους ευνοεί και ποιους φοβίζει η αποχή

Αναμφίβολα η αποχή σε αυτές τις ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις της επόμενης μέρας
Αρχείου - Eurokinissi

Τα μεγάλα ποσοστά αποχής τα οποία προβλέπουν οι περισσότεροι δημοσκόποι για την κάλπη της 9ης Ιουνίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει σωστή και αναλογική κατανομή των αναποφάσιστών δημιουργούν ένα ρευστό τοπίο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ήδη, στις δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, καταγράφεται ένα ποσοστό αδιαφορίας ή δυνητικής αποχής, με μία σημαντική μερίδα εκλογέων να «γυρίζει την πλάτη» στις κάλπες.

Είναι όμως παρακινδυνευμένο να ισχυριστεί κάποιος ότι η μεγάλη αποχή ευνοεί εξ’ ορισμού το πρώτο κόμμα.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς είχαν διαμορφωθεί όμως τα ποσοστά της συμμετοχής στις προηγούμενες ευρωκάλπες; Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις τρεις ευρωεκλογές της τελευταίας 15ετίας, είχε καταγραφεί το 2014 (59,33%). Συγκεκριμένα, η εικόνα είχε ως εξής:

Ευρωεκλογές 2009 – Συμμετοχή: 52,54%

Ευρωεκλογές 2014 – Συμμετοχή: 59,33%

Ευρωεκλογές 2019 – Συμμετοχή: 58,69%

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές, του Ιουνίου του 2023, η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στο 53,7%.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η διάθεση συμμετοχής ανεβαίνει αναλογικά με την ηλικία, καθώς οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας είναι εκείνοι που δηλώνουν πιο πρόθυμοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εν αντιθέσει με τους νεότερους.

Θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα μεγάλα ποσοστά αποχής βοηθούν τα κόμματα που έχουν υψηλή συσπείρωση και ισχυρούς μηχανισμούς, που μπορούν ακόμα και την τελευταία στιγμή να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους και να τους οδηγήσουν στο παραβάν. Αντίθετα τα κόμματα που έχουν χαμηλή συσπείρωση, και τα νεοϊδρυθέντα που δεν έχουν μηχανισμούς, θα πληγούν περισσότερο.

Πρακτικά αν δεν θα πάει πολύς κόσμος να ψηφίσει αυτό πιθανότατα ευνοεί τη Ν.Δ. γιατί οι μεγάλοι σε ηλικία ψηφοφόροι, που είναι φανατικοί υποστηρικτές της, οι περισσότεροι, είναι άνθρωποι που πάνε και ψηφίζουν. Ίσως ευνοηθεί και το ΠΑΣΟΚ που έχει σχετικά καλούς κομματικούς μηχανισμούς στην περιφέρεια με σχετικά καλή συσπείρωση.

Αυτό που είναι αχαρτογράφητο είναι το target group του κόμματος Κασσελάκη διότι πλέον δεν μιλάμε για τους παλαιούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για ένα άλλο κοινό που δεν έχει μετρηθεί στην κάλπη και το οποίο ακολουθεί κυρίως τον Κασσελάκη και όχι τη ριζοσπαστική αριστερά.

Σχετικές ειδήσεις