Ανδρέας Σπυρόπουλος: Πολυτέλεια η στέγαση για την πλειονότητα των Ελλήνων

Ευρωεκλογές 2024: Άρθρο του υποψήφιου ευρωβουλευτή και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλου*

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Πολυτέλεια η στέγαση για την πλειονότητα των Ελλήνων
4'

Η κρίση της ευρωπαϊκής αγοράς κατοικίας είναι ένα ζήτημα στο οποίο η Ευρωπαϊκή ένωση θα κληθεί να δώσει απαντήσεις μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. Η πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση είναι ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό και προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της στέγασης είναι πολύ έντονο και στη χώρα μας. Τα αυξημένα ενοίκια στέκονται εμπόδιο κυρίως στου νέους και τους πιο οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Το 35% του μισθού των πολιτών πηγαίνει στο ενοίκιο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την περίοδο 2018–2022 άγγιξε το 50%. Αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές και πολλά νέα ζευγάρια να αδυνατούν να βρουν μια αξιοπρεπή και προσιτή κατοικία προς ενοικίαση.

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε το στεγαστικό στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Χάρη στην καθοριστική παρέμβασή μας στον δημόσιο διάλογο, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η δική μας παράταξη ήταν οι πρώτοι που μίλησαν για τη στεγαστική κρίση με προτάσεις. Αποκορύφωμα όταν μετά από επίκαιρη ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη στον Πρωθυπουργό, τέθηκαν οι βάσεις για να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των κραυγαλέων ανισοτήτων.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι λειτουργεί βάσει ενός στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου, που στηρίζεται στο άμεσο κέρδος κάποιων, χωρίς να παράγεται όφελος για την οικονομία. Η οικονομική ζωή «αφελληνίζεται» αφού πάγια περιουσιακά στοιχεία περνούν σε εξωχώρια συμφέροντα, ενώ την ίδια ώρα, δημιουργείται και συντηρείται μια «φούσκα» στην αγορά ακινήτων. Τεχνητή διόγκωση τιμών ακινήτων, για απόκτηση Golden Visa, μονοκαλλιέργεια βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το δικαίωμα σε ποιοτική και προσιτή στέγη, μετατρέπεται σε προνόμιο για λίγους. Με άμεση επίδραση στην εξέλιξη του δημογραφικού.Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε συνειδητά να αφήσει την αγορά κατοικίας δίχως έλεγχο.

Αντιθέτως, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στοχεύουν στη ρύθμιση, στην αύξηση της προσφοράς διαθέσιμων κατοικιών, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές και να περιοριστούν οι πρακτικές που συντείνουν στην ανεξέλεγκτη αύξηση του στεγαστικού κόστους όπως το Δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών, με κατασκευή νέων, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, διαθέσιμες αποκλειστικά προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και σε χαμηλό αντίτιμο. Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, με τη συμμετοχή των δήμων, για τον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής. Τέλος, άμεση κατάργηση ή αναστολή του προγράμματος παροχής Golden Visa για την αγορά ακινήτων, όπως έχει ήδη συμβεί στη Λισαβόνα, που είναι δεύτερη πίσω από την Αθήνα στην αύξηση των τιμών των ακινήτων. Η αδιαφορία, ωστόσο, της κυβέρνησης καταγράφηκε με τον πιο επίσημο τρόπο σ’ ένα εθνικό σχέδιο που προβλέπει μόνο την ανακαίνιση 70 κοινωνικών κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος μας να κάνουμε τη στέγαση ένα θεμελιώδες δικαίωμα, προσβάσιμο σε όλους, παρά ένα προνόμιο που απολαμβάνουν λίγοι εκλεκτοί ώστε κάθε άτομο να έχει πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγη, ανεξάρτητα από τις οικονομικές του δυνατότητες. Στην πορεία, λοιπόν, προς τις ευρωπαϊκές εκλογές καλούμε τους πολίτες να εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ για μια πιο κοινωνική και δημοκρατική Ένωση που θα εγγυάται στις επόμενες γενιές ότι θα ζήσουν καλύτερα κι έτσι θα διασφαλίζει περισσότερους πόρους για την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος. Μια Ελλάδα με οικονομικά προσιτή και βιώσιμη στέγη για όλους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Παράταξη και τη χώρα ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα για συστράτευση και ενότητα όλων μας των δυνάμεων προς τις ευρωπαϊκές εκλογές. Με τη σκέψη ότι θέλω να αγωνιστώ εκεί που παράγεται το 80% της νομοθεσίας που εφαρμόζεται στη χώρα μας, συμβάλλοντας σε καλύτερες πολιτικές για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι, όμως, για ακόμη έναν λόγο κρίσιμη. Για την ισχυροποίηση της Παράταξης και την εδραίωση των δημοκρατικών ιδεών στον τόπο. Πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί στη δεύτερη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ώστε να περιοριστεί η αλαζονεία της κυβέρνησης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι το ΠΑΣΟΚ δυνατό για να είναι η φωνή των πολιτών ισχυρή.

*Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Γραμματέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Μηχανολόγος Μηχανικός MSc

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή