ΣΥΡΙΖΑ: Η αγωνία πριν τις κάλπες- Τι ανησυχεί την Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη αγωνία επικρατεί στην Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα της Κυριακής, καθώς αντιλαμβάνονται ότι από αυτό θα κριθεί, εν πολλοίς, η επόμενη μέρα του «πειράματος Κασσελάκη», αλλά και το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση της ανασύνταξης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Intime News

Στον ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν κυρίως για την αποχή, η οποία μπορεί να στερήσει πολύτιμες ψήφους από το κοινό που προσπαθεί να πλησιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης, την χαμηλή -σε γενικές γραμμές- συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και την επίδραση που μπορεί να έχει στους ψηφοφόρους η υπόθεση με την περιουσιακή κατάσταση του αρχηγού τους.

Χθες, στην πλατεία Συντάγματος, όπου και πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει πλήρως την ατζέντα του. Απάντησε στις κατηγορίες της κυβέρνησης για την κόλλα χαρτί που παρουσίασε ως «Πόθεν Έσχες» -χωρίς να παραθέτει στοιχεία- επιχειρώντας την αντιπαραβολή των όσων ισχυρίστηκε ότι κατέχει, με τα αντίστοιχα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του πρωθυπουργού για όλα. Από τα Τέμπη και τις υποκλοπές, μέχρι την οικονομία και τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, με αυτή την ατζέντα προσπαθεί να συσπειρώσει τον κύριο όγκο των δικών του οπαδών. Και όπως φάνηκε, αυτό το έχει πετύχει. Μπορεί το Σύνταγμα να μην γέμισε από κόσμο, όμως υπήρχε παλμός από όσους βρέθηκαν εκεί.

Ο φόβος της αποχής και του «πόθεν έσχες»

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, όμως τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την εξέφραζαν με ήπιο τρόπο, αποφεύγοντας -οι περισσότεροι- τις «κορώνες».

Ο βασικός λόγος, είναι ότι επικρατεί ανησυχία για το ύψος της συμμετοχής στις εκλογές. Θεωρούν ότι όσο περισσότεροι πολίτες πάνε να ψηφίσουν, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συσπείρωση του κόμματος είναι χαμηλή, όμως πιστεύουν ότι ισοσταθμίζουν τις απώλειες με νέους ψηφοφόρους ή εκείνους που απείχαν στις εκλογές του 2023.

Το γεγονός, όμως, ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τόσο ισχυρή πολιτική συνείδηση και σχεδόν καμία σύνδεση με το κόμμα, γεμίζει με ανησυχία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προτιμήσουν τη θάλασσα, από το εκλογικό τμήμα.

Γι αυτό και ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε από εκείνους πρώτα να ψηφίσουν και μετά να βρεθούν στην παραλία. Το αν θα ακούσουν την προτροπή του, θα κρίνει και σε μεγάλο ποσοστό το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να παραμείνει δεύτερο κόμμα και να πιάσει τον στόχο του 17.8%.

Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία και για το αν θα επηρεαστεί το εκλογικό σώμα που βλέπει με συμπάθεια τον Στέφανο Κασσελάκη, από την υπόθεση του «πόθεν έσχες» του. Αν και στοιχεία γι αυτό δεν υπάρχουν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως ίσως αποτρέψει αρκετούς ψηφοφόρους από το να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Μήνυμα Τσίπρα

Απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, στη συγκέντρωση της Πέμπτης. Παρότι θέλησε να είναι διακριτική η παρουσία του, με το που τον αντιλήφθηκαν οι παραβρισκόμενοι, μετατράπηκε σε αντικείμενο λατρείας, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Άλλωστε, όπως έχουν αναφέρει πολλές φορές από το περιβάλλον του, δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από το κόμμα που εκείνος -επί της ουσίας- ίδρυσε και το μετέτρεψε σε κόμμα εξουσίας, αλλά ούτε από τη βάση του.

Πάντως, το γεγονός ότι το διάστημα που παρέστη στη συγκέντρωση, ήταν πάντα δίπλα στους Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Βασιλειάδη και Κώστα Ζαχαριάδη -οι οποίοι έχουν πολλές φορές στοχοποιηθεί από το περιβάλλον Κασσελάκη- ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.