Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζω – Το εκλογικό κέντρο με ένα κλικ
Για λίγες ώρες θα είναι ακόμη ανοιχτές οι κάλπες ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, την επόμενη πενταετία.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική - πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.
Για τον Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψηφίζει στην Ελλάδα, το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών (εδώ).
Πώς ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2024
-Αν θέλετε να ψηφίσετε, πρέπει είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
- Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μία φορά σε κάθε εκλογική διαδικασία.
- Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο αν είστε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είστε, αν είστε υπήκοος κάποιας χώρας αυτής.
- Μπορείτε να ψηφίσετε στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία είστε πολίτης.
- Αν ζείτε σε άλλη χώρα της Ένωσης, μπορείτε να ψηφίσετε εκεί.
- Στη χώρα μας, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00, εκτός αν υπάρξει εντολή για παράταση της εκλογικής διαδικασίας.
Δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν οι γεννηθέντες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2007 που είναι:
- Έλληνες πολίτες.
- Πολίτες χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Οι τρόποι για να ψηφίσετε:
- Είτε διά ζώσης στο εκλογικό τμήμα όπου ανήκετε.
- Είτε με επιστολική ψήφο, εάν έχετε κάνει εγκαίρως τη σχετική αίτηση.
Το εκλογικό σας κέντρο βασίζεται στη διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα, αν κάποιος θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, αν έχει κάνει αίτηση ετεροδημότη σε παλαιότερες εκλογές, θα ψηφίσει στον τόπο που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία, κατά την αίτηση ετεροδημότη. Ισχύει δηλαδή η παλιά αίτηση και δεν χρειάζεται να κάνει καινούργια.
Όσοι ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με φυσική παρουσία, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.
Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε
Στην Ελλάδα, εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης.
Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο «κατεβαίνουν», έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.
Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.
Όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.