Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΑΛΠΗΣ

Ευρωεκλογές: Το τέρας της αποχής, η νίκη της ΝΔ και στο βάθος ανασχηματισμός

Λάβαμε το μήνυμα, είπε χθες ο πρωθυπουργός μετά τη νίκη της ΝΔ και τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στην επόμενη μέρα και στις αλλαγές που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ευρωεκλογές: Το τέρας της αποχής, η νίκη της ΝΔ και στο βάθος ανασχηματισμός
5'

Καθαρή νίκη της ΝΔ με απώλειες και μηνύματα που όμως δεν φαίνεται να εργαλειοποιεί η αντιπολίτευση έδειξαν οι χθεσινές κάλπες. Παράλληλα, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός εντός της εβδομάδας να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μεγάλα ποσοστά αποχής, αν και σε καμία περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί προσώρας. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης πέρασαν τον πήχη - που οι ίδιοι είχαν θέσει - από κάτω και τα ποσοστά τους δεν δείχνουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετρά την 5η συνεχόμενη νίκη για τη ΝΔ σε εθνική κάλπη από το 2019 μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε χαρακτηριστικά τα κυβερνητικά στελέχη. Στην Πειραιώς λένε ότι έχουν λάβει τα μηνύματα της κάλπης και είναι αποφασισμένοι να τρέξουν με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών. Προφανώς στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι προβληματισμένοι από την αυξημένη αποχή πρόκειται όμως για μία σημαντική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγαλύτερες διάφορες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωπαϊκές κάλπες ήταν: 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019.

Το κυβερνών κόμμα ισχυρίζονται τα γαλάζια στελέχη κάνει double score στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένει κάτω από τον πήχη του 33% των ευρωεκλογών του 2019 - ένα αποτέλεσμα που προέρχεται καθαρά από τη μικρή συμμετοχή.

«Μήνυμα ελήφθη»

Στελέχη της Πειραιώς σχολίαζαν χθες πως οι πολίτες έδειξαν πως εμπιστεύονται την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα όμως έστειλαν και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση για να διορθώσει λάθη και αστοχίες. «Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους» σχολίαζαν χθες κυβερνητικά στελέχη. Περίπου το ίδιο πράγμα είπε και στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα κρύψω την αλήθεια, το κόμμα δεν έφτασε στον στόχο που είχαμε θέσει, ούτε με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών» συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε πως «γνωρίζαμε από την αρχή ότι οι εκλογές θα ήταν δύσκολες».

Παράλληλα, τα γαλάζια στελέχη στις πρώτες συζητήσεις λίγο μετά το exit poll υπογράμμιζαν το γεγονός πως σε ολόκληρη την Ευρώπη τα κυβερνώντα κόμματα τα κόμματα καταρρέουν με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Γερμανία και τη Γαλλία. Κοινή συνισταμένη σε αυτό είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι είναι και παραμένει το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Σχετικά με τη αποχή από τη Νέα Δημοκρατία δηλώνουν προβληματισμένοι αλλά κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που παρατηρείται διαχρονικά στις ευρωεκλογές. Αυτές οι κάλπες μάλιστα ήταν οι πρώτες μετά το 2009 που δεν συνέπεσαν ταυτόχρονα με αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάντως σχολιάζουν πως σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ μόνη της ψήφισε την επιστολική ψήφο που αποτέλεσε ένα σημαντικό όπλο κατά της αποχής.

Σχολιάζοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ τα κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν πως «κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να βάζει τον πήχη που επιθυμεί, ψηλά ή χαμηλά. Από ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Ο κ. Κασσελάκης είπε κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου τα πάντα και τα αντίθετά τους. Μίλησε για 20%, για ανατροπή συσχετισμών, για οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Εμείς είμαστε πρώτοι με μεγάλη διάφορα και ταπεινοί. Αν θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν, δικαίωμά τους».

Το αποτύπωμα της ΝΔ για την επόμενη μέρα το διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Ακούω την φωνή και την εντολή: Σας εμπιστεύομαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο και αυτό θα κάνουμε για να βαδίσουμε πιο γρήγορα προς την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ιστορική αποχή των φετινών ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Η αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού περνάει μέσα από το σενάριο του επικείμενου ανασχηματισμού και των μεγάλων αλλαγών και στο κυβερνητικό σχήμα και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ανασχηματισμός πρέπει να θεωρείται απολύτως σίγουρος προκειμένου να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί αν οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι ή λίγο πριν την ΔΕΘ για να ανέβει στην Θεσσαλονίκη με νέα κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείδωσε και τον χρόνο των εθνικών καλπών λέγοντας:

«Έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές. Όπως η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ καλύτερη από το 2019 θα συμβεί το ίδιο και το 2027. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το πετύχουμε» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή