Ευρωεκλογές 2024 - Οικονόμου: «Νέα Δημοκρατία παραμένει η μόνη κυβερνητική επιλογή των πολιτών»

Οικονόμου: Το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι να επαναπροσεγγίσουμε τα συντηρητικά κοινά 
Ευρωεκλογές 2024 - Οικονόμου: «Νέα Δημοκρατία παραμένει η μόνη κυβερνητική επιλογή των πολιτών»
Eurokinissi
3'

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στα Παραπολιτικά με αφορμή τις Ευρωκλογές ανέφερε ότι «το μήνυμα του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μόνη κυβερνητική επιλογή των πολιτών και πρέπει να επαναπροσεγγίσει τα συντηρητικά κοινά».

«Το γεγονός της βραδιάς είναι η αποχή. Είναι ένα τεράστιο ποσοστό. Αυτό συνιστά το ύψιστο σημείο προβληματισμού για το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Η αποχή, σχεδόν 4 εκατ. κόσμου γεννά ζητήματα θωράκισης των θεσμικών διαδικασιών.

Πρέπει να δούμε τους λόγους που οι πολίτες δεν ψήφισαν, να μιλήσουν οι ίδιοι και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τους φέρουμε πίσω στην ενεργό πολιτική και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Είναι μείζον ζήτημα. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός.

Παρά το γεγονός ότι έχει επιστρατευτεί ό,τι υπάρχει από τεχνολογία, μόδα και εικόνα, η αποπολιτικοποίηση και αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής αποδείχτηκε ότι δεν βοηθάει στο να φέρνουμε κόσμο στις κάλπες.

Δεν περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα και ο λόγος για τον οποίον δεν ήρθε είναι κάτι που προφανώς πρέπει να μας απασχολήσει.

Πρώτον, βλέπουμε ότι το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς έχει τα ποσοστά που είχε στις περασμένες εκλογές. Παρατηρούμε ότι δεν έχει κάποια δυναμική, οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν έχουν να περιμένουν κάτι από την Αντιπολίτευση ως συγκρότηση μιας κυβερνητικής προοπτικής.

Έχουμε ενίσχυση της συντηρητικής και υπεσυντηρητικής Δεξιάς και χρησιμοποιώ σκόπιμα τον όρο συντηρητική. Όχι ότι δεν υπάρχει Ακροδεξιά και σίγουρα κάναμε προς αυτή την κατεύθυνση ό,τι έπρεπε να κάνουμε. Αλλά η ταμπέλα ακροδεξιά και ακροδεξιοί και η στοχοποίηση δεν βοηθά και σπρώχνει κόσμο προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς τα άκρα.

Υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοοήσουμε. Άνθρωποι με συντηρητικές ευαισθησίες αισθάνονται να αποξενώνονται από την πολιτική και πηγαίνουν προς τα άκρα, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν προτεραιότητα σε ζητήματα ταυτοτικά, θρησκείας, στο μεταναστευτικό, το δημογραφικό, στις εθνικές παραδόσεις, τη γλώσσα. Υπάρχουν πολίτες που απομακρύνονται από τα κεντροδεξιά κόμματα για αυτούς τους λόγους.

Η ισορροπία μεταξύ συντηρητικών αξιών και φιλελεύθερων αρχών στην Ευρώπη όλα τα προηγούμενα χρόνια, μετά το Β' Παγκόσμιο, αποτέλεσε τον πυρήνα της Κεντροδεξιάς και της προόδου για τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, βάση προκοπής και ευημερίας.

Αυτό κλονίζεται επικίνδυνα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας στα συντηρητικά ακροατήρια.

Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε, ωστόσο είναι ένα αποτέλεσμα που έχει τη ΝΔ πρώτο κόμμα. Το σύνολο των δύο κομμάτων της Αντιπολίτευσης δεν ξεπερνά τη ΝΔ. Δυναμική στην Αριστερά δεν υπάρχει.

Οφείλουμε αυτό το αποτέλεσμα να το συζητήσουμε, να το αναλύσουμε ψύχραιμα και στρατηγικά. Πρέπει να αναλύσουμε τι μας είπαν οι πολίτες και αυτοί που μας ψήφισαν και αυτοί που δεν μας ψήφισαν».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή