Εθνικό θέμα στη Θράκη: «Κάθε μειονοτικός που ψήφισε είπε ότι είναι Τούρκος»

Ξεκάθαρα... «τουρκική» αποκαλείται η μειονότητα της Θράκης από την πρόεδρο του κόμματος που σάρωσε στις Ευρωεκλογές, γεγονός που δημιουργεί μείζον εθνικό θέμα.
Εθνικό θέμα στη Θράκη: «Κάθε μειονοτικός που ψήφισε είπε ότι είναι Τούρκος»
Στη φωτογραφία η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Χουσεϊν Μπαλτατζή.
2'

Ποσοστό 0,71% συγκεντρώνει το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) πανελλαδικά στις ευρωεκλογές 2024 που διεξήχθησαν εχθές, Κυριακή, στην Ελλάδα, καταγράφοντας πρωτιά στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης.

Ειδικότερα, στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ απέσπασε ποσοστό 36,1%, σχεδόν διπλάσιο από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει 19,61%. Στην Ξάνθη το μειονοτικό κόμμα συγκέντρωσε 27,16% με τη Νέα Δημοκρατία να έρχεται δεύτερη κι εδώ με 20,39%.

Σημειώνεται πάντως πως το κόμμα είχε καταγράψει αντίστοιχη πρωτιά και στις Ευρωεκλογές του 2019, καταγράφοντας ανάλογα περίπου ποσοστά.

Μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα xronos.gr, η πρόεδρος του κόμματος, Τσιγδέμ Ασάφογλου, έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε “είμαι Τούρκος”».

«Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την “τουρκική” μειονότητα, που πήγε στις κάλπες σήμερα και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, έχουμε πολλά προβλήματα και θέλουμε να μας ακούσουν» δήλωσε αρχικά η κ. Ασάφογλου, ενώ απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν επιμένει στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως τουρκικής παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, είπε: «Βέβαια, σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε είμαι Τούρκος».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή