Κουσούλης στο Newsbomb.gr: «Ηχηρό το μήνυμα της αποχής, εκλογές πριν από το 2027»

Πώς διαμορφώνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές. Ο Λευτέρης Κουσούλης φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Newsbomb.gr και απάντησε στα ερωτήματα της Αμαλίας Κάτζου.

Κουσούλης στο Newsbomb.gr: «Ηχηρό το μήνυμα της αποχής, εκλογές πριν από το 2027»
3'

Ο πολιτικός επιστήμονας και Αναλυτής Πολιτικής Επικοινωνίας, Λευτέρης Κουσούλης, μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές, ανέλυσε τα αποτελέσματα της κάλπης σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη διευθύντρια του Newsbomb.gr, Αμαλία Κάτζου.

«Η χθεσινή μέρα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα πολιτικά. Τραβά μία γραμμή στην τρέχουσα πολιτική μας ζωή. Δηλαδή, αφήνει κάτι πίσω της και δημιουργεί κάτι νέο. Το βασικό της στοιχείο είναι η μεγάλη αποχή, που κρύβει βαριά και στερεωμένη αποδοκιμασία στο πολιτικό σύστημα. Μέσα σε αυτήν, υπάρχει δυσφορία, άρνηση ενδεχομένως αποστροφή και αποξένωση των πολιτών από την πολιτική λειτουργία», σημείωσε ο κ. Κουσούλης στο πρώτο του σχόλιο για τη χθεσινή (09/06) ευρωκάλπη.

«Αν πάμε λίγο πριν από τις εκλογές και δούμε την ισορροπία, περίπου είναι αυτή που έχουμε σήμερα. Από τη μία πλευρά ένα ισχυρό αριθμητικά κυβερνητικό σχήμα και έναν ΣΥΡΙΖΑ και ένα ΠΑΣΟΚ με περιορισμένη επιρροή. Δηλαδή, έχουμε δύο πόλους που άγγιξαν τα εκλογικά τους όρια. Αυτό σημαίνει ότι και τα πρόσωπα και οι πολιτικοί χώροι αλλά και οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πολιτικό σχέδιο που να είναι πειστικό για τους ανθρώπους και να αποσπάσει την εμπιστοσύνη τους. Αυτό κάνει κακό και στην κυβέρνηση, αλλά η ίδια η αντιπολίτευση δεν μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της, διότι υπάρχει αδυναμία παραγωγής πολιτικής», επεσήμανε εν συνεχεία.

Για την αποχή, προσέθεσε πως «είναι μία επιλογή που κάποιος μπορεί να επιλέξει συνειδητά. Λοιπόν, έχουμε μία αποξένωση των ανθρώπων από την πολιτική λειτουργία».

«Δεν θα εξαφανισθεί η Κεντροαριστερά, αλλά θα παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά αποδοχής. Αυτό που έχουμε μπροστά μας ως προς τους πολιτικούς συσχετισμούς, η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει κυβερνητικό κόμμα με την αποδοχή του 28%», σχολίασε ακόμη ο πολιτικός επιστήμονας και Αναλυτής Πολιτικής Επικοινωνίας, Λευτέρης Κουσούλης.

«Αυτήν τη στιγμή, έχουμε μία πολιτική ανισορροπία και αυτό πρέπει να συγκρατήσουμε. Από τη μία, έχουμε δεξιά και δεξιότερα κόμματα με την απήχηση που είδαμε εχθές και από την άλλη, δύο πόλους της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), που έχουν όμως περιορισμένη επιρροή και ταυτόχρονα, περιορισμένη πολιτική δυνατότητα να τη διευρύνουν, ενώ η συνθήκη ήταν ιδανικά για αυτά», συμπλήρωσε ο κ. Κουσούλης, μεταξύ άλλων.

Ολοκληρώνοντας, στάθηκε στον τέως αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως «νομίζω ότι με την ιστορία που έχει, μπορεί να διεκδικήσει μία θέση στα δημόσια πράγματα, αλλά δεν μπορεί να παίξει τους παλαιούς ρόλους. Δηλαδή, να γίνει ξανά Πρόεδρος ενός κόμματος, να κερδίσει μία καμπάνια και να γίνει Πρωθυπουργός. Θεωρώ πως οι συγκεκριμένοι ρόλοι έχουν τελειώσει για εκείνον.

Μετά την εκλογική του ήττα, έπρεπε να έχει ανακοινώσει επίσημα το πολιτικό τέλος αυτού του ΣΥΡΙΖΑ και τη διακήρυξη μίας νέας εποχής. Χρειάζεται μία γενναιότητα και δυναμική στην πολιτική για να το κάνεις αυτό, δηλαδή να πεις ότι “τα πράγματα είναι ώς εδώ” και να μη μείνεις αιχμάλωτος του παρελθόντος και της μνήμης εκείνης. Πρέπει να διαγράφεις μία κατάσταση, προκειμένου να διαμορφώνεις μία νέα συνθήκη. Ακόμη και ένα πρόσωπο να πέσει από τον ουρανό (αν και μόνο η βροχή το κάνει αυτό) θα μπορούσε ενδεχομένως να κινήσει τα πάντα. Για την ώρα, δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:30ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια

08:30ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια