Η αποτυχία του μηχανισμού Κασσελάκη και ο θρίαμβος του «κόμματος Τσίπρα»

Κατά πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής η αποτυχία του μηχανισμού του Στέφανου Κασσελάκη στην αναμέτρηση

Η αποτυχία του μηχανισμού Κασσελάκη και ο θρίαμβος του «κόμματος Τσίπρα»
5'

Τα σχέδια του Στέφανου Κασσελάκη, που ετοιμάζονταν να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στη μορφή, τη δομή και την ιδεολογική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, χάλασε το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να αποσπάσει «λευκή επιταγή» από τους ψηφοφόρους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι προτίθεται να κάνει πίσω στον αρχικό σχεδιασμό του, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι στον δρόμο για το καταστατικό Συνέδριο του φθινοπώρου θα συναντήσει την ισχυρή αντίδραση των «φρουρών του Τσίπρα», που βγήκαν ενισχυμένοι το βράδυ των εκλογών.

Θρίαμβος των προεδρικών…

Κατά πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής η αποτυχία του μηχανισμού του Στέφανου Κασσελάκη στην αναμέτρηση. Ούτε ένας από τους υποψήφιους που είχαν αναφορά στον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Και οι τέσσερις ευρωβουλευτές του κόμματος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποτελούν επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Οι Κώστας Αρβανίτης και Νίκος Φαραντούρης, θεωρούνται πρόσωπα της επιρροής του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα, όλοι γνώριζαν ότι δέχονταν προεκλογικές «τρικλοποδιές» προς όφελος των εκλεκτών του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου.

Ο πρώην μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς, παρότι βρέθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο μετά από πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη, ήρθε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλη του 2023, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας τον ανακοίνωσε ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων – ενώ και αυτός απουσίαζε από τη «γραμμή» των ανθρώπων που βρίσκονται πέριξ της νέας ηγεσίας.

Όσο για την Έλενα Κουντουρά, εκείνη εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ, επί Τσίπρα. Παρά το γεγονός ότι στηρίζει ανοιχτά τη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, βρήκε βοήθεια από τους ανθρώπους του πρώην πρωθυπουργού – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μεγάλη περιοδεία που της ετοίμασε η Όλγα Γεροβασίλη, στην Άρτα.

Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι η εικόνα που φιλοτέχνησε στο πρόσφατο Συνέδριο ο μηχανισμός του Στέφανου Κασσελάκη και οι συνοδοιπόροι τους, που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μετατραπεί σε ένα προσωποπαγές κόμμα, πιστών του νέου προέδρου, είναι πλασματική.

Η αριθμητική δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, την ημέρα των εκλογών, στην Κουμουνδούρου ακούστηκε αρκετές φορές το σχόλιο «φανταστείτε να μην είχε έρθει στη συγκέντρωση ο Τσίπρας, πόσο μικρότερο ποσοστό θα είχαμε πάρει». Και όχι από τους «συνήθεις υπόπτους»…

…«φιάσκο» για «κασσελίστας»

Όπως έγραψε τη Δευτέρα το Newsbomb.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καθόλου καλά στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται οι φανατικοί υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Κάτι που, επίσης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι η συντριβή του κόμματος σε μια εκλογική περιφέρεια, που αποτελεί την έδρα δύο στελεχών πρώτης γραμμής, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλου και της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας και μέχρι πρόσφατα εκπροσώπου Τύπου, Δώρας.

Στη Β΄Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μόλις 11.34%, δηλαδή πολύ πιο κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα σχολιάστηκε έντονα κατά την εκλογική βραδιά, από τα κορυφαία στελέχη που είχαν σπεύσει στην Κουμουνδούρου.

Αντίθετα, στην Ά Θεσσαλονίκης, όπου ισχυρή «παίχτρια» είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο του «νεοπροεδρικού» μηχανισμού, διατηρήθηκε η δεύτερη θέση, με ποσοστό 14.43%.

Απάντηση στα περί «αποστατών»

Την ίδια στιγμή, αρκετά είναι και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν συμφωνούν με τη γραμμή των Παύλου Πολάκη-Νίκου Παππά (όχι του μπασκετμπολίστα, του πρώην υπουργού) στον τρόπο αντιμετώπισης της Νέας Αριστεράς.

Από το βράδυ κιόλας της Κυριακής, οι οπαδοί και οι συνοδοιπόροι (στους οποίους συγκαταλέγονται τα δύο παραπάνω πρόσωπα) του Στέφανου Κασσελάκη, έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον των πρώην συντρόφων τους, ζητώντας την επιστροφή των δήθεν «κλεμμένων εδρών».

Αρχικά, ουδείς νοήμων άνθρωπος πιστεύει ότι υφίσταται ζήτημα «αποστασίας» των έντεκα βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα τέλη του 2023. Πρόκειται για καταφανέστατη ανοησία και ιστορική αγυρτεία, που μόνο στόχο έχει τη συσπείρωση των φανατικών οπαδών τους.

Οι έδρες ανήκουν στο κόμμα που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ προ Κασσελάκη. Εκτός αν θεωρούν οι Πολάκης-Παππάς ότι οι ψηφοφόροι των εθνικών εκλογών θα ανέχονταν το κόμμα τους να υποστηρίζει τα νομοσχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ποσοστό που ξεπερνάει το 60%. Γιατί τέτοια αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Του «ναι σε όλα» προς την κυβέρνηση.

Ένα κόμμα που έκανε 8 μήνες να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη. Που κρύβεται στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στην ουκρανική κρίση. Ένα κόμμα που δεν είχε -ούτε έχει- ξεκάθαρη θέση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ψηφίζει τις αχρείαστες αμυντικές δαπάνες, που χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ «ιερή συμμαχία», που στέλνει τους έλληνες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού σε επικίνδυνες αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα, για ξένα συμφέροντα.

Επίσης σε όσους φωνάζουν για τις έδρες της Νέας Αριστερας και απαιτούν την άμεση επιστροφή τους υπάρχει ένα ερώτημα: Με 14,9% και 590.000 ψήφους, πόσες έδρες θα έβγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Σε απόλυτους αριθμούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείωση κατά 340.000 ψήφους, δηλαδή μείωση κατά 37% των ψήφων που έλαβε στη συντριβή του Ιούνη. Που να τις βρει τις 11 έδρες που δήθεν του έκλεψαν;

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή