ΝΔ: Τα πήγαινε – έλα στο Μαξίμου και τα μολύβια του ανασχηματισμού

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού βρίσκεται το πρωθυπουργικό περιβάλλον που μετά τις κάλπες των ευρωεκλογών αναζητά ένα restart που θα δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα.
ΝΔ: Τα πήγαινε – έλα στο Μαξίμου και τα μολύβια του ανασχηματισμού
3'

Τα μολύβια και οι γόμες έχουν πάρει φωτιά προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει τις κατάλληλες αλλαγές και τις απαιτούμενες μετακινήσεις.

Χθες εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απανωτά ραντεβού στο Μαξίμου με κορυφαίους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Άκη Σκέρτσο, τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Μάκη Βορίδη, ενώ λίγο μετά τις 6 το απόγευμα έφτασε στο Μαξίμου ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σήμερα στις 10 το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί στο γραφείο του τους εκλεγέντες ευρωβουλευτές με τη ΝΔ, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους.

Η κυβέρνηση πάντως, αποτιμά με ψυχραιμία το εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε κάτω από τον πήχη του 33%, που είχε θέσει ως εκλογικό στόχο. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιορδανία ακυρώθηκε, και στο πρόγραμμά του εντάχθηκε συνέντευξη στον Alpha το απόψε το βράδυ όπου θα δώσει αρκετές απαντήσεις και θα περιγράψει τον οδικό χάρτη μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ψύχραιμος στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη επίσημη συζήτηση για τα αποτελέσματα αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ωστόσο έγινε σαφές πως πρέπει να αναλυθεί σοβαρά γιατί περίπου 1 εκατ. πολίτες δεν ψήφισαν ΝΔ φέτος σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εισηγήσεις που δέεται ο πρωθυπουργός είναι να προχωρήσει τόσο σε αλλαγές στην κυβέρνηση, όσο και σε προσθήκες στο Μαξίμου μέχρι την Παρασκευή που είναι προγραμματισμένο υπουργικό. Ο γρίφος προφανώς δεν είναι εύκολος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις κάποιων υπουργών με καλή βαθμολογία σε νέα πόστα, ενώ προς την έξοδο έχουν στοχοποιηθεί τουλάχιστον 4 – 5 υπουργοί και άλλοι τόσοι υφυπουργοί τα ονόματα των οποίων σχετίζονται με παραγωγικά υπουργεία αλλά και με υπουργεία που διαχειρίζονται θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Τη έξοδο θα δουν κυρίως υπουργοί και υφυπουργοί που δεν έτρεξαν όσο θα έπρεπε ακόμα και στις ίδιες τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και όσοι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με εμπλοκή σε διάφορες υποθέσεις.

Το στοίχημα σε κάθε περίπτωση είναι από τη μια να μην ανοίξει ένας αχρείαστος κύκλος εσωστρέφειας και από την άλλη να μη χαθεί χρόνος στη βασική επιδίωξη που είναι η επανασύνδεση με την πλατιά μάζα των οκτακοσίων χιλιάδων ψηφοφόρων που δεν στήριξαν όπως και το 2023, τη Νέα Δημοκρατία στην ευρωκάλπη.

Για το Μέγαρο Μαξίμου θα υπάρξουν αναβαθμίσεις στελεχών που ήδη υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα, αλλά και δύο προσθήκες. Ένας κορυφαίος υπουργός κι ένας εξωκοινοβουλευτικός. Παράλληλα, θα έχουν τουλάχιστον τρεις επιστροφές πρώην υπουργών οι οποίοι αναμένεται να στελεχώσουν κρίσιμα υπουργεία.

Περαιτέρω οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο θέλουν να μεγεθυνθεί το αποτύπωμα της γεωγραφικής εκπροσώπησης της κοινοβουλευτικής ομάδας στο νέο υπουργικό σχήμα.

Αυτές οι εισηγήσεις άλλωστε μοιράζονται τον προβληματισμό που υπάρχει μεταξύ των γαλάζιων στελεχών, που θεωρούν πολιτικά unfair την ισχνή παρουσία αιρετών της κοινοβουλευτικής ομάδας από περιοχές όπως μεταξύ άλλων, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Έβρος και η Αιτωλοακαρνανία που αποτελούν προπύργια της Νέας Δημοκρατίας και σηκώνουν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις το βάρος για να διατηρηθεί η γαλάζια κυριαρχία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή