«Αδειάζει η κλεψύδρα» για δομικό ανασχηματισμό – Οι «καραμπόλες» και τα ονόματα

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και τον ανασχηματισμό 
Φωτ.: Eurokinissi

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις μετά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής με τα περισσότερα δημοσιεύματα να μιλούν για άμεσο δομικό ανασχηματισμό:

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr από κυβερνητικές πηγές, αναφέρεται ότι ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα.

Οι εξελίξεις στον απόηχο των ευρωεκλογών και η επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό θα τεθούν επί τάπητος από τον πρωθυπουργό στην αποψινή του τηλεοπτική του συνέντευξη.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέδειξε τη ΝΔ στην πρώτη θέση στην Ελλάδα. Προσθέτουν ότι με δεδομένες τις ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή χωρών, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο ή η Γερμανία, η Ελλάδα καθίσταται πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη και η ΝΔ βασικός παράγοντας των εξελίξεων στο ΕΛΚ. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία δεν έφτασε στο στόχο που είχε θέσει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι προβληματίζει τα κέντρα των αποφάσεων το γεγονός πως πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες που πριν από ένα χρόνο εμπιστεύτηκαν το τιμόνι της χώρας στη ΝΔ, απείχαν. Οι ίδιοι πολίτες άλλωστε, δεν επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα, δικαιώνοντας τις δικές του θέσεις, δίδεται η εξήγηση.

Η αποχή δεν επιτρέπει ανάλυση

Από πλευράς κυβέρνησης πάντως εκτιμάται ότι η τεράστια αποχή δεν επιτρέπει να γίνει ακριβής ανάλυση των συσχετισμών που βγήκαν από την ευρωκάλπη της Κυριακής.

Η ίδια η αποχή άλλωστε μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες διατείνονται:

-Στην κόπωση από τις 5 εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν]

-Στο γεγονός ότι πολίτες που μας στήριξαν το 2023, ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση ή

-Στο ότι κυριάρχησαν θέματα άσχετα με την Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή, στον προεκλογικό διάλογο.

Σε κάθε περίπτωση από πλευράς κυβέρνησης αναφέρουν ότι επεξεργάζονται την επιλογή τους και ακούν το μήνυμά τους το οποίο ερμηνεύεται ως εξής: «Σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθείστε περισσότερο, δουλέψτε καλύτερα και γρηγορότερα».

Θεωρείται δε ότι το μήνυμα αυτό είναι εύλογο, καθώς η κυβέρνηση διάγει τον 5ο χρόνο της διακυβέρνησης, μιας διακυβέρνησης μάλιστα, με πολλές κρίσεις και δυσκολίες.

Αυτοκριτική και νέα διαδρομή

Οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι πολίτες εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για πράγματα, που τους ενοχλούν και τους δυσκολεύουν στην καθημερινότητά τους. Σημειώνουν δε ότι οι κυβερνώντες κάνουν αυστηρά την αυτοκριτική τους, ακούν τους πολίτες και μετατρέπουν τις εκλογές αυτές σε αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027.

Καταλήγουν δε πως η κυβέρνηση έχει τρία χρόνια μπροστά της χωρίς εκλογές και πλέον στρέφονται με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Για περισσότερη δουλειά, λιγότερες αδυναμίες. Για μεγαλύτερη προσπάθεια και μικρότερες αστοχίες.

Η ονοματολογία και οι καραμπόλες

Τα μάτια πλέον στρέφονται στην ονοματολογία. Ως προς τα ονόματα, φήμες κάνουν λόγο για αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών, με μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στη Ζαλόκωστα και επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες φήμες θέλουν το Οικονομικών να αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Μάκης Βορίδης, ενώ κάποια ουσιαστική θέση αναζητείται για τον Άκη Σκέρτσο.

Οι αμετακίνητοι παρά τον ανασχηματισμό

Σύμφωνα με την στήλη του Μικροπολιτικού της εφημερίδας "Τα Νέα", αμετακίνητοι είναι ο Νίκος Δένδιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Λίνα Μενδώνη, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Παύλος Μαρινάκης. Εκτός σχεδιασμού ενδέχεται να μείνουν ο Κώστας Σκρέκας, ο Γιάννης Βρούτσης αλλά και η Νίκη Κεραμέως.

Σχετικές ειδήσεις