Όλη η παράταξη στο συνέδριο Τσίπρα – Αμηχανία στην Κουμουνδούρου για το «ίδρυμα Κασσελάκη»

Αναλυτικά οι παγκόσμιες προσωπικότητες που θα παρέμβουν στη Διάσκεψη για τον Αλέξη Τσίπρα
Αρχείου - Eurokinissi

Προσκλήσεις προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας έχουν αποσταλεί από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, για την πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού, εκεί όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουνίου, η πρώτη «ώσμωση» της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, στον δρόμο για την ανασυγκρότηση της.

Την ώρα που η συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς έχει ανοίξει για τα καλά, όλα τα βλέμματα θα στραφούν την ερχόμενη Δευτέρα-Τρίτη, στο Ωδείο Αθηνών, το πρώτο συνέδριο του νεοσύστατου ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα, η Διεθνής Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν κάλεσε τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Δημήτρη Νατσιό και τον Βασίλη Στίγκα των Σπαρτιατών. Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η επιλογή του να προσπεράσει και να μην προσκαλέσει την πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαχωρίζοντας τη με αυτό τον τρόπο από τα προοδευτική και δημοκρατική παράταξη.

Επίσης, το Newsbomb.gr πληροφορείται πως προσκλήσεις έχουν σταλεί και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, γεγονός που προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον από μόνο του, με δεδομένο ότι η συζήτηση για το αύριο της παράταξης έχει ήδη αρχίσει – παρά την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη από αυτή.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ανοιχτά τοποθετηθεί για την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Επομένως, φαντάζει δύσκολο να μην κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα για τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα.

Και ξαφνικά «ίδρυμα Κασσελάκη»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, χαμόγελα αμηχανίας και πολλαπλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης, προκαλεί η διαρροή περί δημιουργία «ιδρύματος» από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, πρόκειται για μια Σε μια κίνηση ευρέος βεληνεκούς και ειδικής βαρύτητας. Το Ινστιτούτο με την ονομασία Center for European Progress, θα έχει έδρα στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη, καθώς εκεί υπάρχει ένα ισχυρό προοδευτικό δυναμικό αποδήμων που θέλει να συμβάλει στη μάχη κατά της ακροδεξιάς, ενώ θα συμμετέχουν και μέλη της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας με καταγωγή από την Ευρώπη.

Επίσης θα συμμετέχουν και μέλη των think-tank τα οποία συγκρότησε στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, ο Στέφανος Κασσσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ινστιτούτο το οποίο είναι ήδη έτοιμο και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες προκειμένου να μπει σε λειτουργία, θα πραγματοποιεί δράσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα λειτουργεί και ως κέντρο ερευνών.

Ερωτήματα

Αν και η ιδέα για τη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα ασχολείται κυρίως με τα θέματα της ομογένειας προϋπήρχε στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη, η χρονική επιλογή, αλλά και η κίνηση αυτή καθ’ αυτή, προκαλούν εύλογα ερωτήματα.

Αρχικά, συνήθως ιδρύματα ιδρύουν οι «πρώην». Οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι χωρών, οι πρώην πολιτικοί αρχηγοί. Είναι κάτι που δεν είθισται να πράττουν οι «νυν». «Εκτός και αν φοβούνται ότι σύντομα θα γίνουν πρώην», ανέφερε στο Newsbomb.gr, ιστορικό στέλεχος ης Κουμουνδούρου.

Επίσης, προκαλεί εντύπωση διότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει δικό του ινστιτούτο. Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) ιδρύθηκε, όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του, το 1997 με πρωτοβουλία του κόμματος του Συνασπισμού, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο συνδέεται πολιτικά.

Είναι ένα πολιτικό, θεωρητικό και ερευνητικό ινστιτούτο, με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, που διοικείται από τη γενική συνέλευση των εταίρων του και το Διοικητικό Συμβούλιό του, που αποτελείται από ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και ακτιβιστές/τριες της Αριστεράς.

Πάντως, ένα νυν στέλεχος πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει πολύ καλά τη δράση και τη λειτουργία του ιδρύματος, αμφιβάλει για το αν ο πρόεδρος του κόμματος έχει ακούσει έστω και το όνομα του αείμνηστου μεγάλου ευρωκομμουνιστή θεωρητικού.

Τέλος, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η διαρροή για το «ίδρυμα Κασσελάκη» έγινε την ώρα που μόλις είχε πάρει την πρόσκληση για τα εγκαίνια του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα – κάτι που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια στην Κουμουνδούρου.

Παγκόσμιες προσωπικότητες για τον Τσίπρα

Στη Διεθνή Διάσκεψη θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από τους:

  • Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας, ΟΗΕ
  • Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu
  • από ΗΠΑ Υφυπουργός Ενέργειας και πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoff Pyatt και ο David Livingston, Διευθυντής του Ειδικού Απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου για το Κλίμα, John Kerry
  • από Γερμανία και Γερμανό Καγκελάριο, Jens Plottner, Διπλωματικός του Σύμβουλος και πρώην Πρέσβης στην Ελλάδα,
  • από Κυπριακή Κυβέρνηση, ο διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Μενέλαος Μενελάου

Εκτός από Τσίπρα και Ζάεφ, 1 νυν Πρωθυπουργός και 5 πρώην Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί στη Διάσκεψη

  • Milos Vucevic, νυν Πρωθυπουργός Σερβίας
  • Francois Hollande, Πρόεδρος της Γαλλίας (2012-2017)
  • Γιώργος Παπανδρέου (2009-2011)
  • Vlado Buckovski, Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ (2004-2006)
  • Stefan Lofven, Πρωθυπουργός Σουηδίας (2014-2021) - Είναι και Πρόεδρος Ευρωσοσιαλίστών (βλ παρακάτω)
  • Paolo Gentiloni, Πρωθυπουργός Ιταλίας (2016-2018) - Είναι και Επίτροπος

Από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερις Ευρωπαίοι Επίτροποι και δύο υψηλοί αξιωματούχοι

  • Maros Sefkovic, Αντιπρόεδρος για την Πράσινη Ατζέντα
  • Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος, Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Johannes Hahn, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Miroslav Lajcak, Ειδικός Απεσταλμένος Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια
  • Αngelina Eichhorst, Γενική Διευθύντρια Ευρωπαική Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ευρωπαική διπλωματική υπηρεσία)

Αρχηγοί, εκπρόσωποι των πιο σημαντικών Ευρωπαϊκών προοδευτικών Κομμάτων (σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι, αριστερά)

  • Stefan Lofven , Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
  • Martin Schulz, Πρόεδρος, Friedrich-Ebert Foundation (FES) των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, πρώην Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • Elly Schlein, Γενική Γραμματέας, Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Ιταλία
  • Υοlanda Diaz, Πρόεδρος Sumar, Ισπανία (είναι και Αναπλ Πρωθυπουργός βλ. παρακάτω)
  • Walter Baier Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς και υποψήφιος για την Ευρωπαική Επιτροπή
  • Στέφανος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ
  • Magnus Skjold, Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, Ισλανδία
  • Ska Keller, Μέλος, Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Μαρία Βασιλάκου, Αντιδήμαρχος και Δημοτική σύμβουλος της Βιέννης – Κόμμα Πρασίνων (2010-2019)

1 Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός, 1 νυν ΥΠΕΞ, τρεις πρώην ΥΠΕΞ, 1 πρώην Υπ. Περιβάλλοντος, 1 πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

  • Υοlanda Diaz, Αναπλ Πρωθυπουργός, Υπουργός Εργασίας, Πρόεδρος, Sumar, Ισπανία
  • Igli Hasani, ΥΠΕΞ Αλβανίας
  • Riyad Al-Maliki, δεξί χέρι Mahmoud Abbas και ΥΠΕΞ Παλαιστίνης 2007-2024
  • Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών (2015-2018), Ελλάδα
  • Nikola Dimitrov, Πρόεδρος, Balkan Center for Constructive Policies Solution; Αναπλ.Πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2017- 2020), Βόρεια Μακεδονία
  • Julian Popov, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων (2023-2024), Βουλγαρία; Ερευνητής, European Climate Foundation
  • Γιώργος Χουλιαράκης, Αν. ΥπΟικονομικών (2015-2019)

Το Ινστιτούτο Τσίπρα ανοίγεται σε σειρά Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων- Πανεπιστημιακών, προσωπικοτήτων

Από εξωτερικό

- Humberto Costa, Γερουσιαστής, Ίδρυμα Lula, Βραζιλία

- Mustafa Aydin, Πρόεδρος, Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων Τουρκίας και Greek Turkish Forum

- Elaine Papoulias, Διευθύντρια, Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg (CES), Harvard University, ΗΠΑ

- Barak Ravid, CNN ΗΠΑ, από τους πιο γνωστούς και έγκριτους Ισραηλινούς δημοσιογράφους

- Alice Barbe, Γενική Δντρια Academie des Futurs Leaders (Σημ. ακτιβίστρια κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία, γνωστή για τις αποκαλύψεις της για τους Γάλλους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν τη Λεπέν)

- Ιlina Mangova, Δντρια International Republican Institute, Βόρεια Μακεδονία

Από Ελλάδα

- Φαίη Μακάνταση, Δντρια ΔιαΝΕΟσις

- Νίκος Βέττας, Διευθυντής ΙΟΒΕ

- Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

- Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος

- Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

- Κωνσταντίνος Φίλης, Καθηγητής & Διευθυντής, ACG Institute of Global Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών

- Χάρρυ Τζήμητρας, Διευθυντής, Peace Research Institute Oslo, Κύπρος

- Ευγενία Φωτονιάτα, Ινστιτούτο ΕΝΑ

- Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; Επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών

Σχετικές ειδήσεις