«Φασουλής» του Τσίπρα ο Κασσελάκης, ξεπατικώνει μέχρι και την πολιτική του αύρα
Μονάχα γέλωτα, αν όχι οργή, μπορεί να προκαλέσει η σπασμωδική αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη τόσο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και στην πρεμιέρα του Ινστιτούτου Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ξεκάθαρα πως αδυνατεί να αποτιμήσει με ψυχραιμία τις απαιτήσεις των καιρών και άγεται και φέρεται από τις περιστάσεις θολωμένος από «Λουδοβίκειες» πρακτικές.
Την ώρα που η συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς έχει ανοίξει για τα καλά, όλα τα βλέμματα αναμένεται να στραφούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στο Ωδείο Αθηνών, όπου έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα το πρώτο συνέδριο του νεοσύστατου ιδρύματος του Αλέξη Τσίπρα, η Διεθνής Διάσκεψη για την «Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Οι προσκεκλημένοι είναι εκλεκτές προσωπικότητες από την διεθνή πολιτική σκηνή, οι οποίοι θα δώσουν το παρών λόγω του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Η πολιτική του αύρα άλλωστε παραμένει έντονη και εκτός των τειχών.
Το ίδρυμα Κασσελάκη
Με αυτά τα δεδομένα την πλέον αλγεινή εντύπωση προκαλεί η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη περί δημιουργίας δικού του «ιδρύματος».
Το Ινστιτούτο με την ονομασία Center for European Progress, θα έχει έδρα στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη, καθώς εκεί υπάρχει ένα ισχυρό προοδευτικό δυναμικό αποδήμων που θέλει να συμβάλει στη μάχη κατά της ακροδεξιάς, ενώ θα συμμετέχουν και μέλη της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας με καταγωγή από την Ευρώπη.
Επίσης θα συμμετέχουν και μέλη των think-tank τα οποία συγκρότησε στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και καιρό, ο Στέφανος Κασσσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ινστιτούτο το οποίο είναι ήδη έτοιμο και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες προκειμένου να μπει σε λειτουργία, θα πραγματοποιεί δράσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα λειτουργεί και ως κέντρο ερευνών.
Πληθώρα ερωτημάτων
Αν και η ιδέα για τη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα ασχολείται κυρίως με τα θέματα της ομογένειας προϋπήρχε στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη, η χρονική επιλογή, αλλά και η κίνηση αυτή καθ’ αυτή, προκαλούν εύλογα ερωτήματα.
Αρχικά, συνήθως ιδρύματα ιδρύουν οι «πρώην» πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι χωρών, οι πρώην πολιτικοί αρχηγοί. Είναι κάτι που δεν είθισται να πράττουν οι «νυν».
Επίσης, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση διότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ήδη δικό του ινστιτούτο. Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) ιδρύθηκε, όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του, το 1997 με πρωτοβουλία του κόμματος του Συνασπισμού, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο συνδέεται πολιτικά.
Επομένως στα πολιτικοδημοσιογραφικά πηγαδάκια έχει τεθεί επί τάπητος το γεγονός πως η διαρροή για το «ίδρυμα Κασσελάκη» έγινε την ώρα που μόλις είχε πάρει την πρόσκληση για τα εγκαίνια του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, αποφάσισε ξαφνικά εν μέσω και της έντονης πολιτικής ανακατωσούρας στο ΠΑΣΟΚ να στείλει επιστολή στους Προέδρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Walter Baier, του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel.
Προς τι αυτή η κίνηση; Πολιτικός καιροσκοπισμός; Αναζήτηση διεθνούς αναγνωρισιμότητας;
Κι όλα αυτά από τις Σπέτσες, που υποτίθεται πως βρίσκεται για ξεκούραση. Πού να ήταν και στην Αθήνα δηλαδή...
Η ανάρτηση Κασσελάκη:
«Ώρα ευθύνης για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
Χθες πήρα την πρωτοβουλία να στείλω επιστολή στους Προέδρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Walter Baier, του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel.
Με την επιστολή αυτή καλώ τις ηγεσίες των τριών προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στο νέο ευρωκοινοβούλιο:
1) Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτος δικαίου
2) Την προώθηση μιας αποτελεσματικής και δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής
3) Την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
4) Την προώθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας προσανατολισμένης στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου
5) Την πορεία προς ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, που θα ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα μειώσει δραστικά την ανεργία των νέων
6) Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους
7) Την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία βάσει του διεθνούς δικαίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι προσηλωμένος στην ενότητα δράσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Για να διασώσουμε την Ευρώπη από τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από τον διχασμό, το μίσος, την ξενοφοβία και τον αντιευρωπαϊσμό της Ακροδεξιάς.
Προσκαλώ την ηγεσία και την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν μαζί μας».