Ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ με στόχο τον Νίκο Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αμφισβητείται πλέον ευθέως από τον πολιτικό χώρο 
Eurokinissi

Εξελίξεις αναμένονται στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς είναι βέβαιο ότι η πλειονότητα των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει την ευθύνη για την αδυναμία του κόμματος να πετύχει τους στόχους του στον αρχηγό και όχι στα στελέχη.

Η προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη και των υποστηρικτών του να πείσουν ότι οι πράσινες κάλπες πρέπει να στηθούν, αλλά όχι νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2025, ούτε εύκολη είναι ούτε έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει. Ωστόσο, αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι πολλά θα φανούν από την επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος,

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να ελέγχει και το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή, αλλά στο νέο τοπίο, μετά τις ευρωεκλογές, αυτό μένει να αποδειχθεί Συζητείται ήδη στους διαδρόμους ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πολλές εσωτερικές μετακινήσεις και έχουν αλλάξει οι εσωκομματικοί συσχετισμοί.

Για παράδειγμα, συζητείται ότι αν ο κ. Ανδρουλάκης ήταν τόσο ισχυρός. οργανωτικά όσο λένε οι δικοί του, τότε θα εκλεγόταν ευρωβουλευτής ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος και δεν θα ερχόταν έκτος.... Το πιθανότερο είν ναι το Πολιτικό Συμβούλιο να συ νεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, αν και πολλοί θεωρούν μεγάλο το διάστημα των επτά ημερών. Η πλευρά Ανδρουλάκη θα επιχειρήσει να κερδίσει και άλλο χρόνο ως τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ σε αυτή τη φάση ο κ. Ανδρουλάκης δεν μιλά με κανέναν πλην των στενών του συνεργατών.

Όποια όμως και αν είναι η στάση του, η πίεση θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο έντονη. Όσοι τον αμφισβητούν και πιέζουν για αποφάσεις και εκλογή αρχηγού το αργότερο ως το τέλος του 2024 λένε ότι έχουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ με το μέρος τους και πως και οι ψηφοφόροι θέλουν έναν νέο αρχηγό που θα μπορεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Ν.Δ. και να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη είναι έτοιμοι να καταγγείλουν μεθοδεύσεις και υπόγειες συμφωνίες των εσωκομματικών αντιπάλων του κ. Ανδρουλάκη. Συντονισμένα πυρά από όλες τις εσωκομματικές πλευρές δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης την επομένη των ευρωεκλογών.

Βασικό αίτημα όσων τον αμφισβητούν είναι η άμεση σύγκληση των κομματικών οργάνων και η λήψη απόφασης για εκλογή προέδρου από τη βάση - μέσα στο 2024, με τον ίδιο να προσπαθεί να «παίξει» άμυνα και να προκρίνει την τήρηση των συμφωνηθέντων, δηλαδή τη διεξαγωγή του επόμενου Συνεδρίου του κόμματος το 2025.

Οι ίδιες πληροφορίες από τον «Ελεύθερο Τύπο» αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να προχωρήσει άμεσα α σε διαδικασίες διότι χρόνος πολύς δεν υπάρχει, γι' αυτό και το πλέον βασικό σενάριο είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης να κάνει πίσω και να ορίσει έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του φθινοπώρου, το οποίο θα πάρει απόφαση για εκλογή αρχηγού μέχρι το τέλος του 2024 ή το πολύ στις αρχές του 2025. Ηδη ως πρώτα ονόματα διεκδικητών

της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ ακούγονται ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ακόμα και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ενώ είναι βέβαιο ότι, είτε επιβάλλει την καθυστέ- ρηση που επιδιώκει είτε όχι, υποψήφιος θα είναι και ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

Την αρχή έκανε ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος στήριξε θερμά την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη για την προεδρία και συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους θερμούς υποστηρικτές του νυν προέδρου και δημοσίως και στο παρασκήνιο, ως την Κυριακή των ευρωεκλογών.

Με επιστολή του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητά την έναρξη των απαραίτητων κομματικών διαδικασιών, ώστε να γί- νει εκλογή νέου αρχηγού το αργότερο ως το τέλος του 2024.

«Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων», γράφει στην επιστολή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Όπως τονίζει, «για να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ του Κέντρου».

Σχετικές ειδήσεις