Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ: Ψάχνει για «φρένο» στην τσουλήθρα της αμφισβήτησης

Μπροστά στον κίνδυνο ενός προαναγγελθόντος γεγονότος βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Αποφασισμένος να παραπέμπψει τις διαδικασίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος το φθινόπωρο του 2025, τηρώντας το καταστατικό απέναντι στο κύμα αμφισβήτησης που μεγαλώνει εναντίον του, είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ένα πρώτο βήμα να αποσυμπιέσει το ασφυκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον από την επομένη των ευρωεκλογών είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, από την οποία θα ζητήσει μια απόφαση κατά της επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής νέας ηγεσίας.

Στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται και το ύστατο μέτρο των διαγραφών, σύμφωνα με πληροφορίες της Χριστίνας Κοραή που μετέδωσε στο MEGA.

Από την άλλη πλευρά, οι μνηστήρες της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ χρεώνουν στο σημερινό αρχηγό το γεγονός ότι δεν εμπνέει προκειμένου να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που χάθηκαν στο διάβα του χρόνου και σίγουρα δεν φέρνει νέες ψήφους, ενώ ταυτόχρονα του χρεώνουν ότι έχει μετατρέψει το Κίνημα σε ένα «κόμμα με διορισμένους φίλους του Νίκου σε θέσεις – κλειδιά».

Ο ίδιος ο Ανδρουλάκης σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα αντισταθεί μέχρι τέλους και θα είναι ξανά υποψήφιος αρχηγός, αφού όπως ο ίδιος διατείνεται διαθέτει μηχανισμούς και ελέγχει ακόμα και σήμερα τα περισσότερα όργανα του κόμματος. Το αν τα ελέγχει ακόμα και σήμερα μετά τη ήττα των ευρωεκλογών είναι ένα ζήτημα που θα φανεί σύντομα.

Μέχρι τώρα πάντως ακούγονται 5 με 6 άτομα τα οποία φέρονται ότι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν την ηγεσία του κινήματος αν και δημοσίως κανείς δεν έχει δηλώσει κάτι πάνω σεαυτό.

Μεταξύ αυτών, λογίζονται κατά πολλούς οι βουλευτές του κόμματος Παύλος Γερουλάνος και Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Μιχάλης Κατρίνης, ίσως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Χρηστίδης αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Αυξάνονται οι αμφισβητίες

Τον χορό της αμφισβήτησης του Ανδρουλάκη άνοιξε χθες με επιστολή του ο ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην οποία ζητά την έναρξη των απαραίτητων κομματικών διαδικασιών, ώστε να γίνει εκλογή νέου αρχηγού το αργότερο ως το τέλος του 2024.

Τη σκυτάλη πήρε ο Παύλος Γερουλάνος κι ακολούθησε ο ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ και η Νάντια Γιαννακοπούλου ανοίγει θέμα αμφισβήτησης ηγεσίας.

Με την άποψη αυτή για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ συντάσσονται και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς και ο Χάρης Καστανίδης.

«Στόχος στρατηγικός, πολιτικός, ψυχολογικός ήταν να είμαστε δεύτερο κόμμα. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο Παύλος Γερουλάνος σε πρωινή εκπομπή.


«Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου» είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Καστανίδης στα Παραπολιτικά FM.

«Από πότε το να συζητήμε για το ΠΑΣΟΚ τι πήγε λάθος και είχαμε ένα αποτέλεσμα που έχει απογοητεύσει είναι χάρη στον Μητσοτάκη; Η μεγαλύτερη χάρη στον Μητσοτάκη είναι να έχει αντιπολίτευση στα ποσοστά αυτά. Εμείς είχαμε κάθε δυνατότητα να είμαστε δεύτερο κόμμα με ισχυρο ποσοστό αλλά χάσαμε 100.000 ψηφοφόρους», ήταν τα λόγια της Νάντιας Γιαννακοπούλου.