Ο «οδικός χάρτης» για τον προοδευτικό χώρο: «ΣΥΡΙΖΑ» της Κεντροαριστεράς ή νέο ενιαίο κόμμα

Το παρασκήνιο και όλοι οι πρωταγωνιστές

Το βράδυ της Τετάρτης, μόλις ολοκληρώθηκε ο τέταρτος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ ανδρών, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, τα τηλέφωνα μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πήραν «φωτιά».

Οι διαβουλεύσεις και οι θεωρητικές συζητήσεις, ήταν πολλές. Πρωταγωνιστής αυτών των μεταμεσονύκτιων τηλεφωνημάτων, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως μαζί του επικοινώνησαν πολλά πρόσωπα πρώτης γραμμής από το κόμμα του.

Και όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, ο πρώην πρωθυπουργός -στα χέρια του οποίου «έσκασε» το κραταιό ΠΑΣΟΚ- επέκτεινε την κουβέντα σε ολόκληρη την παράταξη. Πλέον, είναι ξεκάθαρο πως ουδείς στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη, ασχολείται με τα μικρομεσαία κόμματα, αλλά με την Κεντροαριστερά, στο σύνολο της.

Παρασκηνιακές κινήσεις

Το σκηνικό που έχει στηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι σαφές. Ζυμώσεις, συζητήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το αύριο της προοδευτικής παράταξης βρίσκονται πλήρη εξέλιξη, καθώς το αρνητικό αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε σε όλες τις πλευρές πως αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, τότε σύντομα η Κεντροαριστερά θα βρεθεί στον κάλαθο της ιστορίας.

Αρκετά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ -αν και δύσκολα θα το παραδεχθούν- είχαν αρχίσει ήδη να συζητούν μεταξύ τους από το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, δείχνει προς την πλευρά των Νάντια Γιαννακοπούλου – Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

«Ο Οδυσσέας, με τη Νάντια, δεν λένε ούτε καλημέρα. Είναι δυνατόν να οργανώνουν “πραξικόπημα”;», αναρωτήθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Όπως συμπλήρωσε, έτυχε να συμφωνούν στο ότι θα πρέπει το κόμμα να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός, με το βλέμμα στραμμένο προς την όλη παράταξη.

Αντίθετα, το ίδιο πρόσωπο θεωρεί κομβικής σημασίας την παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου, τον οποίο διαχωρίζει από το παραδοσιακό «παπανδρεϊκό στρατόπεδο» - με το τελευταίο να «παίζει» σε πολλά ταμπλό.

Άλλωστε, ο Χάρης Δούκας -που βλέπει πολλούς ανθρώπους μελετώντας μια πιθανή υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, το όνομα του οποίου, επίσης, ακούγεται, περιμένουν να συνεννοηθούν πρώτα με την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου.

Έρχεται ο «ΣΥΡΙΖΑ» της Κεντροαριστεράς

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, η πλειοψηφία κοιτάζει και μιλάει ανοιχτά για την Κεντροαριστερά, ορισμένοι πάνε ένα βήμα παρακάτω τη συζήτηση.

Ισχυρίζονται ότι το μοντέλο πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηθεί το νέο εγχείρημα, είναι κιόλας έτοιμο. Και μάλιστα θα θυμίζει σε πάρα πολλά τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως ξεκίνησε και μέχρι και την εποχή που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, πριν μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα.

Με απλά λόγια, σε πρώτο χρόνο, το ΠΑΣΟΚ, οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ -το γεγονός πως οι γνωρίζοντες τις συζητήσεις χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο, δείχνει ότι αποκλείουν την νυν ηγεσία του από τη συζήτηση- η Νέα Αριστερά και οι άλλες κινήσεις, θα σχηματίσουν έναν πολυκομματικό φορέα, διατηρώντας την αυτονομία τους.

Αυτό, τουλάχιστον, είναι το σχέδιο. Όπως ακριβώς ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως το 2012, με τις συνιστώσες του. Εκεί θα μπορέσουν να στεγαστούν όλες αυτές οι δυνάμεις, οδηγώντας την ευρύτερη παράταξη στην ανασύνθεση.

Στόχος το ενιαίο κόμμα

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν οι συμμετέχοντες στις διεργασίες να πορευτούν με έναν «ΣΥΡΙΖΑ» ή «Ελιά» ή οποιοδήποτε άλλο μετωπικό σχήμα.

Στόχος τους είναι η διενέργεια ιδρυτικού Συνεδρίου, όπου εκεί θα αποφασιστεί η φυσιογνωμία του νέου φορέα – τον οποίο φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε ενιαίο κόμμα, το οποίο θα εκπροσωπεί από την Ανανεωτική Αριστερή και την Οικολογία, μέχρι τη Σοσιαλδημοκρατία και το λεγόμενο προοδευτικό Κέντρο.

Από εκεί και πέρα, στόχος τους είναι να διεξαχθούν ανοιχτές εκλογές, όπου οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις θέσεις τους και τις πλατφόρμες τους για το αύριο του νέου, ενιαίου κόμματος.

«Κασσελίστας», μόνοι, ψάχνονται

Στη δημόσια «σφαίρα», πέραν εκείνων που επιχειρούν «μυωπικά» να διατηρήσουν τον ρόλο και τους μισθούς τους στα μικρομεσαία κόμματα του χώρου, όλοι μιλούν πια ανοιχτά για την ανάγκη συνεργασίας της παράταξης.

Μεγάλο, ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως με στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν επικοινωνούν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» της «Φρουράς Τσίπρα». Παρτίδες με τους παλιούς συντρόφους τους, φαίνεται πως έχουν ανοίξει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά ανήκουν στην κατηγορία των οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες από Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, συγκλείνουν στο ότι τουλάχιστον ένας/μια βουλευτής/τρια από τη Βόρεια Ελλάδα, με πασοκικό σκληρό παρελθόν είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με το επιτελείο τουλάχιστον ενός εκ των πιθανών υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς το ίδιο πράττει πρόσωπο από τη Δυτική Ελλάδα, με θέση στον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω διαδικτυακού εκδότη επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει το παλιό του κόμμα.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, τότε το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και της παρούσας ηγεσίας του, δεν προμηνύεται ευοίωνο, αφού ακόμα και σκληροί υποστηρικτές του νυν προέδρου, ετοιμάζονται να τον «πουλήσουν».

Ο Κασσελάκης χώρια

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, δεν υπάρχει πουθενά το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν αποτελεί μυστικό. Σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, άπαντες είναι πεπεισμένοι πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα κάνει ότι μπορεί για να φθείρει οποιαδήποτε προσπάθεια να συσπειρωθούν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Μπορεί ο ίδιος να δήλωσε «παρών» στο υποθετικό σενάριο της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, όμως η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν επιθυμεί να τον εμπλέξει σε αυτή την ιστορία. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά. Γι αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να «τορπιλίσει» την όλη υπόθεση.