ΠΑΣΟΚ: Πώς θα αντιδράσει ο Ανδρουλάκης απέναντι στο τσουνάμι αμφισβητήσεων

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του αν και δεν φαίνεται διατεθειμένος - σε πρώτο χρόνο - να έρθει σε σκληρή σύγκρουση με όσους τον αμφισβητούν
ΠΑΣΟΚ: Πώς θα αντιδράσει ο Ανδρουλάκης απέναντι στο τσουνάμι αμφισβητήσεων
3'

Παρά το τσουνάμι αντιδράσεων εναντίον του, από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη αφήνεται να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του κόμματος φαίνεται να υποχωρεί από την αρχική του θέση για απόλυτη τήρηση του καταστατικού που προβλέπει εσωκομματικές κάλπες τον Οκτώβριο του 2025 και πως ότι έχει να πει θα το πει στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Πρακτικά δεν αποκλείεται να δούμε εσωκομματικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι όπου είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Ανδρουλάκης θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στο εσωκομματικό παζλ έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι από όλους τους φερόμενους μνηστήρες οι επικρατέστεροι είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας, αν και κανένας από τους τρεις δεν έχει ανοίξει τον «προεκλογικό αγώνα».

Ο Ανδρουλάκης σε πρώτο χρόνο δεν θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους αμφισβητίες και προτιμά να διατηρήσει το προφίλ του «θεσμικού». Πολλά θα κριθούν και θα ειπωθούν στην επικείμενη συνεδρίαση στης Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μήνα. Σε πρώτη φάση η γραμμή άμυνας που έχει επιλέξει ο κ. Ανδρουλάκης είναι να “δείξει” προς τα στελέχη που στέκονται απέναντι του ότι οι κινήσεις αυτές και η ένταση που προκαλείται βυθίζει το κόμμα στην εσωστρέφεια και ρίχνει νερό στον μύλο όλων εκείνων που επιδιώκουν την εξαέρωση του κόμματος ή την απορρόφηση του σε ένα ευρύτερο σχήμα.

Το επόμενο βήμα είναι η ενθάρρυνση στελεχών που είναι δίπλα του ή ιστορικών στελεχών όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης ή Νίκος Χριστοδουλάκης ώστε να βγουν μπροστά και να υπογραμμίσουν τις αρνητικές συνέπειες αυτού του εγχειρήματος.

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα γίνει το πρώτο μπρα ντε φέρ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν προτίθεται να ανεβάσει τους τόνους ή να απαντήσει στα πυρά που δέχεται.

Σε κάθε περίπτωση η πρόωρη προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες αποτελεί μονόδρομο για τον κ. Ανδρουλάκη καθώς δεν μπορεί, όπως λένε, να αφήσει το κόμμα να σύρεται σε συνθήκες αλληλοσπαραγμού με άλλοθι την τήρηση του καταστατικού.

Στο «πασοκικό game of thrones» κερδισμένοι θα βγουν αυτοί που θα καταφέρουν μέχρι την τελευταία στιγμή να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, χωρίς να προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις που θα τους κάψουν.

Αν η συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 30 Ιουνίου γίνει… Κούγκι δεν αποκλείεται να δούμε τον κ. Ανδρουλάκη να επιστρατεύεται την κλασική τακτική της αυτοθυματοποίησης που αρκετοί ακολουθούν σε αυτές τις περιπτώσεις και η οποία στηρίζεται στο επιχείρημα: «Θέλουν να με φάνε τα συμφέροντα».

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για ατέρμονες συζητήσεις και αναλύσεις επί των εκλογικών αποτελεσμάτων με δεδομένο το γεγονός ότι οι εξελίξεις τρέχουν συνολικά στην κεντροαριστερά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή