Ινστιτούτο Τσίπρα: Η πρώτη σύναξη της υπό διαμόρφωση παράταξης – Τα μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα χρησιμοποιηθεί ως ένα ιδεολογικό μανιφέστο για το κοντινό μέλλον
Πρόσωπα από όλα τα κόμματα, τις τάσεις και τις ομάδες της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης θα παραβρεθούν στη μεγάλη διήμερη εκδήλωση που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αποτελεί την πρώτη πράξη για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς – έστω και ατύπως.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα χρησιμοποιηθεί ως ένα ιδεολογικό μανιφέστο για το κοντινό μέλλον, σε περίπτωση που τα σχέδια για την αναδιοργάνωση της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς, περάσουν από τη θεωρία, στην πράξη.
Talk of the town
Την περασμένη Τρίτη, δύο ημέρες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» για ολόκληρο, σχεδόν, το πολιτικό σύστημα και κυρίως για την Κεντροαριστερά, ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συχνός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, πίνει τον καφέ του σε κατάστημα πέριξ της πλατείας Συντάγματος.
Ξαφνικά, τον πλησιάζει ένα γνωστό (πολύ γνωστό για την ακρίβεια) συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που προέρχεται από τον ίδιο επιστημονικό κλάδο με το στέλεχος της Κουμουνδούρου. Αφού τον καλημερίζει, μπαίνει κατευθείαν στο «ψητό». «Θέλω πρόσκληση για τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Τσίπρα», του είπε.
Ο συνομιλητής του απάντησε ότι είναι ελεύθερη η είσοδος, όμως το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, επιμένει. Θέλει πρόσκληση και μάλιστα, ονομαστική. Η ιστορία αυτή είναι ενδεικτική για το συνέβη το τελευταίο δεκαήμερο περιμετρικά της λεωφόρου Αμαλίας, εκεί που στεγάζεται το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, όπου τα τηλέφωνα και τα αιτήματα ήταν για μια πρόσκληση, ήταν αμέτρητα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί τη μεγάλη συζήτηση της πόλης. Τουλάχιστον, σε ότι έχει να κάνει με τον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο, ο οποίος είδε με απογοήτευση τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, να περνούν «κάτω από τη βάση» στις «εξετάσεις» των ευρωεκλογών και αναζητούν μια ελπίδα για το μέλλον.
Τα μηνύματα Τσίπρα
Α. Κανένας αποκλεισμός
Από την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας «παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα», όπως χαρακτηριστικά είπε στις τελευταίες του δηλώσεις στο Ζάππειο, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να μην εμπλακεί στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.
Στη συνέχεια, προσπάθησε να αποτρέψει την αποχώρηση της ομάδας των στελεχών που ο ίδιος ανέδειξε και τα οποία είχαν συσπειρωθεί γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου. Εκείνοι έπραξαν αυτό που θεώρησαν σωστό και πως θα προστάτευε την αξιοπρέπεια τους και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία.
Η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου, αφού πρώτα επιδόθηκαν σε ένα βρώμικο πόλεμο εναντίον των υπουργών εκείνων που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, επιχειρώντας να τους κολλήσουν τη «ρετσινιά» των δήθεν «υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα», στη συνέχεια τους κατηγόρησαν ως «αποστάτες» που «έκλεψαν τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ».
Με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσκάλεσε στο συνέδριο του, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νίκο Βούτση και σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, καθίσταται σαφές ότι δεν ασπάζεται καμία από τις ανιστόρητες λασπολογικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο διάδοχος του και οι συν αυτώ.
Μάλιστα, αυτή του η επιλογή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των «κασσελίστας», επώνυμων και ανώνυμων, που επιτέθηκαν με χυδαίο τρόπο και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Τούς έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του και προχωράει. Το μήνυμα του, σαφές. Στην επόμενη ημέρα της παράταξης, χωρούν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς.
Β. Κεντροαριστερά μέσω.. Παρισίων
Με δεδομένη την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί -κυρίως- στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα και στο μέλλον της προοδευτικής παράταξης.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα επιμείνει στα διεθνή παραδείγματα και πως τα κόμματα του προοδευτικούς χώρου θα κινηθούν σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, εκεί που Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερά και Κομμουνιστές, θα προσπαθήσουν να αποτελέσουν από κοινού το αντίβαρο στην άκρα Δεξιά της Λεπέν, όσο και στον πολεμοχαρή ακραίο νεοφιλελεύθερο, Μακρόν.
Ακόμα και αν δεν υπάρχουν στην ομιλία του οι λέξεις «ΠΑΣΟΚ», «ΣΥΡΙΖΑ», «Νέα Αριστερά», «Μητσοτάκης», τα πράγματα, θα είναι πολύ πιο απλά και πολύ πιο ξεκάθαρα. Ακόμα και αν κάποιοι θα προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα.
Γ. Το παρελθόν είναι παρελθόν
Στην πρεμιέρα του Ινστιτούτου Τσίπρα, θα παραστούν -ανάμεσα σε πολλούς άλλους- ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Και οι δύο, αναμένεται να μιλήσουν για την ανάγκη συνεργασίας και συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων.
Η παρουσία τους, αυτή καθ’ αυτή, σηματοδοτεί δύο πράγματα. Αρχικά, ότι η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με το ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2010-2015, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Δεύτερον, το μέλλον πρέπει και θα είναι διαφορετικό.