ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Νέα Αριστερά: Το τρίγωνο των Βερμούδων για την Κεντροαριστερά

Η κεντροαριστερά του μετεκλογικού σκηνικού βρίσκεται σε βερτιγκο γεμάτη προσδοκίες, αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Σενάρια του παρασκηνίου, ζυμώσεις που στη συνέχεια διαψεύδονται και μάχες για το πρώτο όνομα στη... μαρκίζα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά σφάζονται μεταξύ τους και ταυτόχρονα δηλώνουν έτοιμοι για την ανασυγκρότηση του χώρου. Πρόκειται για το σύγχρονο πολιτικό τρίγωνο των Βερμούδων με κίνδυνο να τους ρουφήξει όλους μέσα σε μεγαλύτερη περιδίνηση και εσωστρέφεια και να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δεξιά.

Ο Κασσελάκης από την πλευρά του προσπαθεί να καπελώσει τις διαδικασίες της ανασυγκρότησης στην κεντροαριστερά διαβλέποντας το κύμα αμφισβήτησης που υπάρχει στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Κασσελάκης θέλει πρώτο ρόλο στην Κεντροαριστερά και δηλώνει ότι δεν αποχωρεί «για να έρθει ένας από μηχανής θεός». Δεν έχει καμία διάθεση να παραχωρήσει ζωτικό πολιτικό χώρο και οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει και κερδίζει έδαφος στις λαϊκές περιοχές και στους νέους ψηφοφόρους.
Δεν είναι τυχαίο ότι, «τρέχει» ουσιαστικά και θέτει τους όρους του για να συμμετέχει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγαλύτερο σχήμα μαζί με το ΠαΣοΚ αποκλείοντας παράλληλα με κάθε τρόπο τη σύμπραξή του σε σχήμα με τη Νέα Αριστερά που θεωρείται μια ανήθικη δύναμη κατά τους υποστηρικτές του που έκλεψαν τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι εγκλωβισμένος στα δικά του εσωτερικά προβλήματα αμφισβήτησης από ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Συνεπώς θεωρείται αβέβαιο αν μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην ανασύνταξη της περίφημης σοσιαλδημοκρατίας.

Οι βασικοί του αντίπαλοι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Δούκας καταστρώνουν προσεκτικά το σχέδιο τους ο καθένας για τον εαυτό του προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να υπάρξουν εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.

Αν αυτό δεν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε συζήτηση για ανασύνταξη της κεντροαριστεράς θα είναι ένα άδειο πουκάμισο.

Ο Χάρης Δούκας με μια προσεκτική συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς παρών στις εξελίξεις. Δεν το λέει ευθέως, αλλά δεν διαψεύδει το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στην κεντροαριστερά.

Παράλληλα, δηλώνει ανοιχτά υπέρ της εκλογής αρχηγού από την βάση ενώ επιμένει ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων.

Γύρω από το ποιος θα διεκδικήσει αρχηγικό ρόλο στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς «ο Κασσελάκης ή ο Ανδρουλάκης;» , ο κύριος Δούκας τονίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι το κατάλληλο timing να συζητάμε για ρόλους και για θέσεις. «Τους ρόλους και τις θέσεις δεν τις αποδίδει ο καθένας για τον εαυτό του. Τις αποδίδει η κοινωνία», λέει με νόημα...

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Οι περισσότεροι έχουν προσωπική ατζέντα η οποία δεν ταυτίζεται προφανώς με το συλλογικό συμφέρον της κεντροαριστεράς.